Wandelcoachprogramma Ontdek je Talent

Sabine volgde dit voorjaar het wandelcoachtraject Ontdek je Talent en schreef zelf dit blog. Lees hoe een abrupt en naar ontslag nieuwe wegen opende.

Sabine: ‘Na 30 jaar stevig doorwerken in mijn dynamische baan als HR-adviseur volgde abrupt mijn ontslag. Heel onverwacht en gewoon op klaarlichte dag. Het schoot door me heen hoe ik de organisatie met energie door verschillende reorganisaties had heen geholpen, maar in de huidige reorganisatie was ik dus aan de beurt. Ik voelde me overbluft; de afdeling HR zou worden geoutsourcet aan een partij die ik kende. Waarom waren ze niet het gesprek aangegaan over eerder met pensioen gaan, dan hadden we afspraken kunnen maken. In de afronding en overdracht en na het -overigens- mooie afscheid, voelde ik me moe en onrustig tegelijkertijd.

Door de woorden ‘moe’ en ‘ontslag’ te googelen kwam ik bij het wandelcoachprogramma Ontdek je Talent uit. Ik wist meteen ‘dit is het, dit is echt iets voor mij!’ Als HR-adviseur heb ik veel medewerkers een goede coach geadviseerd, maar wandelcoaching was nieuw voor me. En nu was het daar; op dit voor mij belangrijke moment.

Het hoeft voor mij geen betoog dat natuur en beweging helpen bij ontspanning en dichterbij jezelf komen. Dat voel ik direct als ik in de natuur ben. Het was zo herkenbaar om te lezen op de website hoe dat werkt: de cadans van het lopen, de ademhaling, het waarnemen en dan naar jezelf kijken, de rustgevende natuur om je heen. Als yogi wist ik wat ademhaling en beweging kunnen doen met de drukte in je hoofd en weer verbinding maken met je lijf. Geen twijfel dus en doen!

Eenmaal wandelend met Hilde in het mooie Amelisweerd zag ik hoe zij het aanpakte: zij tast af. Ze begeleidde de Basiswandeling, ik herkende het als een soort yoga, en zij liet mij kijken naar de natuur. Ik ben een kijker, dat was niet moeilijk, maar wat zij mij daar leerde, heb ik steeds onthouden: de natuur accepteert zichzelf, zij hoeft niet anders te zijn, óók jij bent goed zoals je bent. Ik zag dat het waar was. Dat gevoel, die positieve boodschap, had ik lang gemist. Ik was kritisch op mezelf en het ontslag zat me helemaal niet lekker. Maar waarom vond ik eigenlijk dat ik steeds beter en meer moest doen? Was het ontslag niet een ideaal moment om andere keuzes te maken? Keuzes die aansluiten bij al die andere interesses die ik ook nog heb? Als ik in mijn collega- en vriendenkring keek, zag ik mensen hun gezondheid verliezen op te jonge leeftijd. Ik kreeg zin om mij in te zetten in een nieuwe wereld, een wereld waar ervaring en nieuwe inzichten met elkaar een verbinding zouden aangaan.

Al wandelend en schrijvend, plakkend en tekenend in mijn notitieboek deed ik de wandelcoach-oefeningen om bij mijn kern te komen: mijn echte wensen, mijn energiegevers en -nemers, waar zat mijn flow? De Talententest en de sterke puntentest van Gallup raakten me diep. Ik ontdekte waar mijn vijf krachtigste talenten liggen en dit werd ondersteund door veel voorbeelden die mensen in mijn omgeving gaven. Dat was zo fijn om te horen! Het was voor een deel weliswaar herkenbaar maar ik had niet door hoe bijzonder het was, ik zag deze talenten als ‘gewoon’.

Langzaam begon ik het te zien, door alle vragen die ze stelde. Was het gewoon dat ik als kind vier, liefst dikke, boeken per week las? Dat ik vervolgens de bibliotheek uitlas? Ik ontdekte dat ik niet alleen van lezen houd maar ook van schrijven, presenteren, uitleggen, verklaren en communicatie ontwarren. Ik besefte: taal is de rode draad! Dáár moet ik het zoeken. Het klopte als een bus.
Jij-wandelcoaching-ontdek-je-talentBetekende dit dan dat ik 30 jaar lang het verkeerde vak had uitgeoefend? Nee, dat paste ook prima, maar een eenvoudiger, toegankelijker, plezieriger weg ligt bij taal. Wat een heerlijke ontdekking. Ik werd er warm en blij van.

In de volgende coachwandeling bevroeg Hilde me over de mogelijkheden die ik had met taal. Wat zou ik er allemaal mee kunnen doen? Dat was best veel: journalistieke artikelen schrijven, interviews doen, een cursus columns of recensies schrijven volgen, lezen met kinderen, werken in een bibliotheek, kortom veel en hele leuke en boeiende dingen kon ik doen. ‘Ga je er echt op af?’ vroeg Hilde. ‘Ja hoor’, antwoordde ik, al voelde ik ook wel dat venijnige stemmetje opduiken die zei: ‘kan je dat wel?’, ‘zitten ze op je te wachten?’. Maar ik was mijn baan toch al kwijt, ik had al een carrière van ruim 30 jaar achter de rug. Misschien ben ik al wat ouder, maar ik ben gezond en energiek. Waarom zou ik het niet proberen?

Vastberaden zocht ik contact. Mijn eerste poging was meteen een teleurstelling, maar andere dingen lukten wel. Ik ga als vrijwilliger aan de slag met het voorlezen aan kinderen met een taalachterstand. En ik ben educatiegids in een museum. Hier kan ik mijn creativiteit kwijt: we bedenken nu online projecten voor kinderen en scholen, maar straks ga ik met groepen het museum door en de Amsterdamse wijk met bijzondere architectuur in! Ik blijf natuurlijk lekker wandelen en ik merk dat ik meer geniet van wat ik eigenlijk al heel lang heb: mijn werk, mijn huis, mijn omgeving, mijzelf en mijn leven!

Zit je ook in een dip in je (werkende) leven en zou je willen onderzoeken wat naadloos aansluit bij je diepe wensen, drijfveren en talenten? Dan is het wandelcoachtraject Ontdek je Talent iets voor je. Je bent van harte welkom!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau