‘Heb je daar nog steeds last van?’ 
‘Moet je niet proberen om eens wat afleiding te zoeken? 
‘Je hebt de relatie toch zelf verbroken?’
‘Hij wilde het toch zelf?’ (bij zelfdoding)
‘Ik hoorde laatst iemand die dat ook meemaakte…’ en dan komt de ander met een eigen verhaal.

Misschien herken je het, misschien denk je: ‘dat kan ik me haast niet voorstellen’. Dit zijn uitspraken die Eveline Vermeeren, psycholoog, wandelcoach en gespecialiseerd in rouw en verlies, hoort van haar cliënten.
Mensen in de omgeving van iemand die te maken heeft met een ingrijpend verlies, gedragen zich soms onhandig, weten zich geen raad of houding. Of ze krijgen er na hun inspanningen genoeg van. Hun geduld raakt op. Misschien is dat begrijpelijk. Maar het is zeker ook heel pijnlijk.

Ik hoorde een goede bekende een keer zeggen tegen haar vriendin, die haar zoon van 32 jaar was verloren: ‘we hebben het er 10 minuten over en dan gaan we weer over tot de dagelijkse dingen’. De vriendschap tussen de vrouwen die al meer dan 40 jaar duurde hield geen stand. Dat snap je.

VVV-er

Ik beluisterde een interview met Marinus van den Berg. Ken je hem? Hij is verpleeghuispastor, spreker en schreef boeken over rouw en verlies. Hij noemt de fundamentele waarde van de Veilige Vertrouwde Vreemde (VVV-er). Iemand die vrije aandacht heeft, niet zo betrokken is bij het leven van de ander, en zo van grote steun kan zijn. Iemand waarbij geen andere belangen spelen.

Ik herken zo’n VVV-er ook uit mijn leven toen ik huilend wandelde in Amelisweerd. Een vrouw haalde me in, keek om en zei: ‘het valt niet mee?’ Dat was zo lief, ik vertelde en ik knapte zo op van haar aandacht en luisteren. Het was bijzonder en ook heel gewoon, zo menselijk.
Regelmatig hoor ik het van mensen die een pelgrimstocht, bijvoorbeeld naar Santiago, lopen. Zij ontmoeten mensen waarmee er meteen een band is en waarmee ze persoonlijke pijn, vrij bespreken.

Misschien herinner je nog de vrouw, Ada de Jongh, die op een bergtocht haar man en drie kinderen van de berg zag vallen? Hoe ingrijpend kan je verlies zijn? Ik las haar boek De berg van de ziel. Daarin vertelt ze dat er één vriend was met wie ze vrij kon spreken over haar getroffenheid. Niemand in haar omgeving kon het aan.
Want de omgeving is ook in pijn, en kan soms niet goed ondersteunen.

Als Wandelcoach ben je een VVV-er

Als wandelcoach kun je de veilige en vertrouwde bedding bieden waar je coachee die kampt met verlies zo naar verlangt. Het gaat over veilige bedding bieden, open luisteren, niet oordelen, niet weten, niet adviseren of oplossen, niet met je eigen verhaal komen (wat jou hielp). Dit zegt vooral wat je niet moet doen en overigens zijn het basiscoachvaardigheden.

Hoe kun je wél waardevol wandelcoachen bij rouw en verlies?

Samen met Eveline Vermeeren ontwikkelde ik de tweedaagse training Wandelcoaching bij rouw en verlies. Eveline neemt je in de training mee in de stappen van waardevol wandelcoachen bij rouw en verlies. Zo leer je te wandelcoachen op weg naar het vinden van het nieuwe pad in het veranderde leven, mét het gemis en de herinneringen.

Wat ga je doen in de training?

  • Om te beginnen leer je jezelf kennen in je eigen ervaringen in omgaan met rouw en verlies. Door stil te staan bij jouw relatie met verlies, krijg je zicht krijgt op jouw proces hierin. Deze zelfreflectie helpt je zodat het je niet hindert en je je coachee open en oordeelvrij kan begeleiden. Je kunt omgaan met heftige gevoelens waar je coachee doorheen gaat. Zonder dat je coachee overspoeld wordt of jij zelf (opnieuw).
  • Je leert hoe uniek rouw is en hoe je de innerlijke dialoog van de coachee kan begeleiden. Zo kan hij of zij het eigen pad lopen door het doolhof van verdriet, zoeken, oplevingen, terugvallen en stapje voor stapje een nieuwe weg vinden. Je leert ook hoe je je wandelcoaching vruchtbaar kan starten? Hoe begin je? En wanneer? En hoe ga je om met de grillige dynamiek tussen verdriet enerzijds en herstel anderzijds?
  • Een theoretische ondergrond geeft je stevigheid en een handvat. Je komt los van louter op gevoel coachen. Je leert werken met twee verhelderende theoretische modellen in rouwverwerking. Eveline laat zien hoe ze prachtig in elkaar grijpen. Ze bieden je een handvat en je leert hoe je ze zinvol kunt toepassen in de wandelcoaching.
  • En dan de natuur, die kan zoveel bieden. Wandelen in de natuur is troostrijk, het maakt kalmer en rustiger. De natuur vormt een bron van troost, inzicht en hoop. Je ontdekt welke werkvormen en wandelcoachoefeningen je kunt inzetten. Je gaat er praktisch en ervaringsgericht mee oefenen. De oefeningen in de natuur dragen bij aan de verwerking bij rouw en verlies. De natuur oordeelt niet, maar inspireert. Er komt ruimte voor nieuwe gedachtes, open aandacht voor gevoelens, nieuwe stappen. Je coachee kan weer sprankjes van levenslust voelen.
  • Eveline zorgt vanzelfsprekend voor een veilige en vertrouwde sfeer in de groep. Er is aandacht voor dit tere thema en er is ook plezier en veel leerzaamheid.

Spreekt het je aan? Welkom op tweedaagse training op 12 en 13 juni in Bunnik.

Eveline Vermeeren geeft de verdiepende tweedaagse training ‘Wandelcoaching bij rouw en verlies’ op 12 en 13 juni in Bunnik. Je bent van harte welkom!

Met korting! Volg, volgde je of start je dit jaar nog met de Wandelcoach Opleiding? Dan ontvang je een aantrekkelijke korting.
Wil je meedoen op 12 en 13 juni? Welkom! Lees hier meer en meld je aan.
Heb je vragen? Mail naar info@wandelcoach.nl, we kunnen elkaar telefonisch spreken.

Je bent van harte welkom!

Eveline Vermeeren en Hilde Backus

©Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Eveline Vermeeren in training Wandelcoaching rouw en verlies

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau