Wandelcoach in het ziekenhuis Gea van der Veen

Gea van der Veen prijst zichzelf gelukkig en straalt als ze vertelt over haar werk als wandelcoach. ‘Het is heerlijk om mijn werk als dialyseverpleegkundige te kunnen combineren met het werk als wandelcoach. En dit alles binnen mijn baan.’

Het is ook nodig in deze hectische en onwerkelijke tijd. Voor iedereen is het een ingrijpende tijd, en zeker ook voor Gea. In het Martiniziekenhuis in Groningen maakt ze elke dag de gevolgen van corona van dichtbij mee. ‘Tijdens de eerste golf raakte corona het Noorden nog niet zo erg. Dat is nu tijdens deze tweede golf echt anders, er zijn veel meer besmettingen. Corona heeft een enorme impact op ons werk, op de bezetting en de werkomstandigheden. De trend lijkt nu dat het aantal besmettingen afvlakt, dus alles ontspant een beetje. Maar ja, die Engelse variant, daar maak ik me zorgen over…’

Wandelen in mijn werk

Gea werkt zoals ze zelf zegt ‘al meer dan de helft van haar leven’ in de zorg. Ze genoot altijd al van wandelen. Meerdere zomers vertrok ze naar Zwitserland en maakte daar heerlijke tochten door de bergen. Tijdens een van die wandelingen begon er iets te borrelen. ‘Ik was op dat moment intens gelukkig. Ik dacht bij mezelf ‘ik zou wel altijd willen blijven wandelen….’. En vervolgens vroeg ik me af waarom dat eigenlijk niet zou kunnen. Altijd maar binnen die vier muren van het ziekenhuis; dat wilde ik graag anders.’

Dialyseverpleegkundige én wandelcoach

Gea van der Veen Wandelcoach in het ziekenhuis‘Al snel vond ik de Wandelcoach Opleiding van Het Coach Bureau. De resultaatgerichte en compassievolle insteek gecombineerd met de persoonlijke toon spreken me erg aan. Tijdens de opleidingsdagen ben je veel buiten, en je krijgt ook nog eens bomenles van de boswachter, geweldig!’

Na afloop kon Gea aan de slag als wandelcoach. Ze maakt onderdeel uit van de coachpool binnen het Sterk in je Werk-programma van het Martini Ziekenhuis. Dit programma biedt een breed aanbod aan activiteiten, trainingen en workshops waar medewerkers kosteloos gebruik van kunnen maken.

Stress en onrust

Niet alleen patiënten worden getroffen door het virus, ook medewerkers van het ziekenhuis raken besmet. Dat betekent dat het vele werk ook nog eens met minder mensen gedaan moet worden. Dat brengt veel onrust en stress met zich mee. En dat ziet en hoort Gea ook terug bij collega’s. ‘Ik heb nu een aantal collega’s gecoacht. In eerste instantie lijken de coachvragen van elkaar te verschillen, maar ergens zijn ze allemaal corona-gerelateerd. Ik wandel met een dame die nieuw is binnen een team, maar veel thuis moet werken vanwege corona. Vragen stellen aan je nieuwe collega’s is dan een stuk lastiger. Ze mist het gevoel dat ze bij een team hoort. Er ontstaat stress bij haar en ze is niet happy. Een andere coachee loopt aan tegen de uiteenlopende manier waarop collega’s corona-maatregelen naleven. Sommigen houden zich er wel aan, anderen niet. Hoe ga je daar mee om? Dat zijn stressvolle situaties maar je hebt er wel dagelijks mee te maken.’

Meerwaarde van wandelcoaching

‘Ik vind het fijn om naast iemand te staan, letterlijk met iemand mee te lopen. Om iemand te stimuleren het beste uit zichzelf te halen en te doen wat dicht bij hen ligt. Ik geef coachees vertrouwen, ik laat ze ontdekken wat ze willen en kunnen. En ik geef hen mee dat ze mogen uitproberen en experimenteren.’

Na een paar wandelingen met haar coachees ziet Gea al positieve effecten. Coachees geven aan dat het beter met ze gaat en ze zijn meer ontspannen. ‘Het levert zowel mijzelf als het ziekenhuis veel op. Zeker nu in deze hectische tijden zie ik de meerwaarde van wandelcoaching en ik ben blij dat ik collega’s kan helpen. Hoe hou je jezelf staande in deze tijden? Waarom ben je de zorg in gegaan? Hoe kun je datgene wat je drijft, blijven doen, ook in alle drukte en hectiek?’

Wandelcoach Gea van der Veen ziekenhuis

Voelen en signalen herkennen

Zelf ervoer Gea ook stress en onrust door corona. ‘Na De Wandelcoach Opleiding volgde ik ook de training Wandelcoaching bij stress en burn-out. In de kerstperiode werd het me echt even te veel. Doordat ik de training volgde, herkende ik op een gegeven moment heel wat symptomen van stress en burn-out bij mezelf.’ Gelukkig gaat het nu weer beter, mede omdat Gea alles wat ze leerde tijdens de opleiding op zichzelf toepaste. ‘Dat hielp me enorm. Ik wandel veel en kijk en luister dan heel bewust. Wat hoor ik precies, wat zie ik, en wat doet dat met mij? Zo kom ik dicht bij mijn gevoel en kan op die manier ook signalen herkennen en daarnaar handelen. In die zin kan ik nu ook mijn eigen coach zijn, en dat heeft me enorm geholpen in die drukke periode.’

Ruimte voor ontspanning

Binnen de pool van coaches onderscheidt Gea zich als wandelcoach. ‘Het grote voordeel van wandelcoaching is dat je uit je stressvolle werksituatie bent, omdat je in de natuur wandelt. Ik start vaak met de Basiswandeling, waarin je de aandacht eerst naar binnen keert. Zo maak je in korte tijd je hoofd leeg en ontstaat er ruimte voor ontspanning. Praten gaat gemakkelijker. Het was voor mezelf echt een eyeopener om te ontdekken hoe buiten zijn en de omgeving helpen bij coaching. Alles wordt veel sneller helder; waar een probleem ligt, of juist de oplossing.’
Gea gaat de toekomst met open vizier tegemoet. ‘Ik blijf leren en mezelf ontwikkelen. Dit jaar word ik 60 jaar en het werk als verpleegkundige wordt fysiek zwaarder. Ik wil toch een beetje leuk de eindstreep halen en mijn kwaliteiten zo lang mogelijk inzetten. Ik zie een positieve ontwikkeling voor mezelf binnen het wandelcoachen. Daar zit beweging én toekomst in. Ik heb het volste vertrouwen!’

© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau