Inge op pad met Wandelcoach Marjolein

Inge (46) is communicatieadviseur. Ze werkt 2 dagen per week in haar eigen bedrijf en 3 dagen bij een gemeente. Ze vindt haar werk leuk. Ze doet veel verschillende dingen. Fijn die afwisseling.

Maar al die verschillende dingen hebben aandacht en tijd nodig. En dat wringt. Ze is moe. Ze wil zich fitter en energieker voelen. Een betere balans tussen werk en vrije tijd. Ze wil ook werken met hoofd èn handen.

Maar hoe en wat? Wat moet ze kiezen? Ze vindt zoveel dingen leuk!

Nog 20 jaar werken. Tijd om stil te staan.

Haar baan bij de gemeente is leuk, fijne contacten met collega’s, samenwerken aan een project. Haar eigen bedrijf geeft haar de vrijheid helemaal op haar eigen manier te werken. Maar het is soms ook lastig om op gang te komen en alles in je eentje te doen. ‘Moet ik daar wel mee door gaan?’ peinst ze.

Wensen genoeg

We gaan op pad. De natuur op het landgoed straalt herfstkleuren. De zon houdt ons warm. ‘Kom maar op met je vragen, ik wil wel geprikkeld worden’, zegt Inge. Ze heeft er zin in.

Ze wil rust. En minder tijd verknoeien. ‘Ik heb ideeën genoeg maar ik heb alleen niet altijd de energie die ik zou willen hebben. Ik slaap niet goed.’

‘Wat zou je willen doen als je je helemaal fit en goed uitgerust voelt?’ vraag ik haar.

‘Ik wil graag dingen maken met mijn handen zoals foto’s en films, stofferen, handwerken, tekenen, me helemaal storten op één ding. En ik wil graag sporten, met muziek bezig zijn, zingen, dansen, veel buiten zijn, er zijn voor m’n kinderen natuurlijk, iets voor anderen doen, goede relaties hebben en verdiepen, goed zijn in chi neng qigong. En ik wil me meer focussen op één ding.‘

Inge stroomt ze over van wensen.

Moeten

‘Vertel eens, wat doe je nu zoal in een week?’ vraag ik haar.
Haar agenda zit propvol. Ze moet van alles van zichzelf. Meer dan ze kan. En dan vindt ze het heel erg dat ze dingen soms uitstelt.

‘Welke drijfveer zit er onder?’, vraag ik Inge.

‘Drijfveer, hoezo? Het is niet oké dat uitstelgedrag. Ik moet meer discipline hebben’.

‘Mag ik je vertellen hoe ik het zie?’ vraag ik. Ze knikt.

Wat zijn dat nou, drijfveren?

Je kunt je drijfveren vergelijken met kinderen die aan je rok hangen om aandacht. Ze blijven net zo lang aan je trekken tot je naar hen luistert. Negeren helpt niet. Zo is het ook met onszelf. De innerlijke onrust stopt niet totdat je de tijd hebt genomen om werkelijk naar binnen te luisteren en aandacht te hebben voor wat je drijft.

Inge blaast in de lucht. Een blaadjes dwarrelt neer. We gaan op zoek.
Inge ontdekt dat haar ‘uitstelgedrag’ wijst op behoefte aan vrijheid om te genieten, te spelen, te creëren en ontspannen. Aan rust in haar hoofd. En dan blijkt hoe weinig tijd ze daarvoor in haar agenda inruimt. Logisch dat ze gaat uitstellen.

Het lijkt bijna te simpel voor woorden. Met een lach en een beetje ongelovig kijkt Inge me aan. ‘Ja het klopt eigenlijk wel. Ik neem nauwelijks de tijd om te genieten. Ik vraag mezelf nauwelijks af waar ik blij van word.

Inge wil meer naar buiten: op de fiets naar haar werk. En thuis in haar vrije tijd weer gaan tekenen in plaats van het hele weekend werken of denken aan werken. Op haar werk voor de gemeente wil ze aansturen op concrete opdrachten.

Positief

Inge begroet me stralend, gebruind en vol energie voor de tweede wandeling. Ze heeft zichzelf op haar agenda gezet en dat is te zien! Ze heeft een heerlijke tijd gehad bij een vriendin in Myanmar.

Weet je, mijn gevoel komt meer naar boven. Het was ondergesneeuwd. Ik denk dat focussen op één ding niet zo mijn ding is. Ik wil juist meer bij elkaar gaan brengen, verbinden. Mensen verbinden, verschillende activiteiten verbinden. Ik denk dat daar de grootste verandering in zit. Het is allemaal niet ver weg wat ik wil, maar juist dichtbij.’

En dat past precies bij wat uit het Talentenonderzoek komt. Inge kan heel goed orde in de chaos scheppen. Hoe complexer de situatie hoe beter dit talent te zien is. Daarbij is ze enthousiast, leergierig en laat zich niet makkelijk uit het veld slaan. Als ze iets heeft beloofd dan zal ze het doen ook. Haar goede naam hangt er van af.

De Talentenscans van anderen maken haar helemaal blij. ‘Zo fijn om te horen wat anderen in me waarderen.’ En het is niet niks wat ze over haar zeggen. Ook haar vrienden en collega’s merken op dat Inge goed kan organiseren en analyseren in complexe situaties. Dat ze praktisch en creatief is, goed is in communicatie en verbinden. Ondernemend, productief, flexibel, enthousiast en betrouwbaar.

Ze is opgelucht en ze kijkt anders tegen ‘discipline’ aan. Discipline is een middel om met tijd om te gaan op een manier waardoor ik uiteindelijk meer tijd voor mezelf creëer. Mijn weekagenda goed invullen en daarin ook tijd voor ontspanning inbouwen. Nu laat ik weten wat ik wil.’

Filmen

In de ontspanning komt naar boven waar Inge aandacht aan wil geven: filmen.
Mensen en organisaties op een mooie manier in beeld brengen, zichtbaar maken. Het idee alleen al tovert een big smile op haar gezicht. Samenwerken, concrete tastbare dingen maken. Dat is waar ze blij van wordt.

De laatste wandeling lopen we door de kroondomeinen bij Apeldoorn. ‘Weet je’ zegt ze ‘als ervaren communicatiespecialist geloof ik in de kracht van beeld. Daarom heb ik me de afgelopen tijd toegelegd op het maken van korte films variërend van 2 – 5 minuten. Ik maak korte films omdat beeld sterk communiceert en goed begrepen wordt. Mijn films promoten producten of diensten, maken beleidsstukken toegankelijk, overtuigen geldschieters of geven een impressie van een speciale bijeenkomst. Ik denk daarbij altijd breed en vooruit. Dat maakt dat ik verbindingen leg die een film sterker maken. Ik kan een film vlot en snel produceren omdat ik goed organiseer en afstem.’

Inge heeft me overtuigd! Ik vraag haar meteen of ik haar volgende opdrachtgever mag zijn. ‘Heel graag!’ roept ze enthousiast. Mijn filmpje is bijna klaar. Via de nieuwsbrief laat ik het weten.

Heb je last van jezelf? Moet je veranderen van jezelf?

Ik geef je drie tips:

  • Wat levert het gedrag (waar je eigenlijk van af wilt) je eigenlijk op? Ben eerlijk. Als je dat helder hebt kun je er anders over denken.
  • Verander de woorden ‘ik moet’ door ‘ik kies ervoor om…. omdat ik….. ‘ Doe het. Het geeft je helderheid.
  • Wandel en zie de vallende blaadjes, de kleuren en de paddenstoelen. Die vallen zichzelf toch ook niet lastig? De blaadjes vallen gewoon. Of je wilt of niet. Laat je inspireren door de natuur.

Marjolein Engbers
Wandelcoach/psycholoog

Dank Marjolein voor dit inspirerende verhaal van Inge!

Vind je dat je ook anders moet zijn dan je bent? Hoe werkt het bij jou? Vertel het ons op het weblog.

Hartelijke groet,
Hilde Backus

© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau