Richard (35) staat stijf van de stress. Als hoofd van het salesteam bij een groot bedrijf haalt hij miljoenen aan opdrachten binnen. Ze willen hem niet kwijt maar Richard werkt zich te pletter.

Stress drukt

Als je hoort wat Richard doet, dan word je al moe. Hij schrijft complexe offertes voor grote aanbestedingen. Dat is niet een offerte van een paar pagina’s, nee dat zijn flinke boekwerken. Hij moet hiervoor veel lezen en precies de juiste, steeds wisselende procedures volgen. Consultants moet hij achter de broek zitten om tijdig hun stukken aan te leveren en Richard moet alles analyseren en de puzzel precies passend maken.

Hij moet essentiële afwegingen maken en het proces nauwkeurig begeleiden zodat het de optimale aanbesteding wordt. Richard draagt een enorm verantwoordelijke rol. Elk jaar ligt de lat weer hoger en weet hij méér binnen te halen: afgelopen jaar was dit 50 miljoen!

‘Ik ben hier goed in, maar ik sta al 7 jaar onder flinke druk. Ik moet scoren. Ik kan niet achterover hangen. Nooit! Weet je, vroeger kreeg ik een kick van het binnenhalen van een opdracht, nu denk ik, nou fijn. Ik trek het niet meer.’

2015-03-03 vogel 1

Alleen uitvogelen

‘Er was een tijd dat ik vreselijk gedreven was. De deadlines spoorden me juist aan. Ik scoorde. Nu zit ik nog steeds met strakke deadlines en elke maand meerdere aanbestedingen.’

Richard plant alles perfect, maar vrijwel altijd lopen dingen mis bij andere partijen en dan loopt zijn planning in de soep. Dat lost hij dan toch weer op met kunst- en vliegwerk. Hij raakt op.

‘Ik dacht altijd, ik vogel het wel alleen uit. Maar nu merk ik dat ik er geen voldoening meer uit haal, op de automatische piloot werk en voortdurend moe ben. Het gaat mis.’ Richard zit nu drie weken thuis.

Vrije vogel

Richard zucht en steekt zijn handen diep in zijn zakken. Hij kijkt omlaag.

‘Wat ik wil? Ik wil weten hoe ik weer meer energie kan voelen en weer met plezier werk. Ik wil weer ‘s morgens uit mijn bed springen en met veel energie aan de slag gaan. Ik ben eigenlijk een vrije vogel, maar mijn dagen zijn nu lang, zwaar en hetzelfde. Wat moet ik doen?’

Roofvogel

We wandelen. Rustig lopen we naast elkaar. In stilte kijken we om ons heen. Dan staat Richard stil. We kijken een wei in, in Amelisweerd en hij wijst naar een roofvogel op een paal van een hek. ‘Kijk, hoe sterk hij daar zit’ zegt hij, ‘ik zou wel willen vliegen als een vogel.’

‘Wat zou je doen?’

‘Ik zou de hele wereld over vliegen!’ De roofvogel slaat zijn grote vleugels uit en vliegt boven ons hoofd weg, het bos in. We kijken hem zo lang mogelijk na.
‘Ik zou andere culturen en andere interessante mensen ontmoeten. Alle continenten zien, reizen. Ik zou leven en werken onder de zon.’

De natuur kan soms ineens veel inspiratie geven en Richard is door de roofvogel ‘aangeraakt’. Ik vraag of hij meer kan vertellen over het werken onder de zon.

Natuur brengt hem bij zijn authentieke wensen

‘Ja, een stijlvolle kleine camping waarin alles ecologisch is en met zorg gemaakt is, in de buurt van een strand,’ mijmert hij. ‘Ik zou daar samen met mijn gezin wonen en we ontmoeten daar mensen van allerlei nationaliteiten. De camping is klein en van hoge kwaliteit. Ik ontvang mensen, doe de online marketing, regel en ontwikkel uitstapjes en doe de financiën.’

We staan stil en ik zie hoe zijn gezicht is veranderd sinds hij aan het vertellen is. De rust en inspiratie van de natuur brengen hem bij zijn authentieke wensen. Het doet hem zichtbaar goed, hij wordt er ontspannen en opgetogen van.

De stap van hoofd sales naar eigenaar van een camping is best groot. Ik geef hem een wandeloefening mee om er vrij over fantaseren. En ik vraag hem of hij zijn wensen kan vertalen in zijn huidige werk: andere mensen ontmoeten, andere culturen leren kennen, ergens naar toe vliegen. Wat zijn de mogelijkheden?

2015-03-03 vogel 2

Vogels inspireren

Tussendoor mailt hij me enthousiast hoe het fantaseren hem rust en energie geeft.

Bij de volgende wandeling, is Richard weer een beetje aan het werk. ‘Grappig, die vogels, blijven me inspireren. Ze zijn overal en ze herinneren me aan: o ja, dit is wat ik echt wil!’

Hoe gaat het op zijn werk?
‘Ik ben rustig aan begonnen en werk halve dagen. Dat gaat op zich prima. En er is nog meer gebeurd.

Begin van de toekomst

Richard sprak met zijn manager. Nu was hij duidelijk en concreet in zijn wensen. Het was voor het eerst dat hij wist wat hij precies wilde. Nu hij weet wat hij echt belangrijk vindt is hij ook gaan rondkijken (hij noemt het vliegen als een vogel) binnen het bedrijf.

De functie van internationaal inhoudelijk onderhandelaar binnen de organisatie zou hem misschien passen. Hij onderhandelt internationaal met leveranciers en geeft inhoudelijke presentaties. Hij zou dan ook reizen.
‘Ik heb het besproken met mijn manager en ik mag kijken of deze rol bij me past. Daar heb ik veel zin in, het geeft me energie.’

Vliegen

Dan mag hij al vlot zijn eerste reis maken: een week naar Dubai! Daar geeft hij ook zijn eerste presentaties. Hij vindt het superleuk, is dol op de inhoud. De reis is een fantastische ervaring en hij wil door met deze nieuwe baan.

‘Het leuke is, ik heb nu veel minder deadlines en ik heb meer tijd voor mijn gezin. Ook privé gaan we nu een reis maken. Binnenkort ga ik mijn neef in Florida opzoeken.

Het gaat echt goed met me, Hilde.’ We staan stil en Richard kijkt me rustig en met een zelfverzekerde blik aan. Hij wijst op drukke en speelse koolmezen. ‘Ik heb nu afwisseling, minder deadlines, ik werk niet meer over en ik duik meer in de inhoud. Dat het zo snel is gegaan!’ Ik geniet van zijn zin en energie.

‘En de camping?’

‘O ja, je gelooft het niet: mijn buurman is een camping aan het opzetten in Kroatië. Ik kan het goed met hem vinden en denk met hem mee. Ik zie het als een testcase, ik verdiep me erin en in 2 jaar ga ik mijn sprong wagen. Ik kijk er nu al naar uit!’

We nemen afscheid, hij springt monter op zijn fiets en ik zwaai hem na.

2015-03-03 vogel 3

No-nonsense tips van Richard voor als je vastloopt in je werk

  • Droom
  • Ontdek wat je wilt
  • Vogel het niet alleen uit, vind een goede (wandel)coach
  • Vind associaties in de natuur die je inspireren, voor Richard zijn het vogels
  • Communiceer wat je concreet wilt op je werk
  • Doe dat met de juiste persoon, de beslisser
  • Vind mensen die doen wat je wilt en praat met ze
  • Houd je droom levend!

Veel succes, lezer, en ik wens je geïnspireerd werken toe.

Hartelijke groet,

Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau