Bezielde eenvoud Hilde Backus koeien aan de rivier

Ik wandel door het rivierenlandschap bij mijn woonplaats. Een paar meter van me vandaan staan koeien met hun poten in het water. Ik kijk een tijdje naar ze. En dan weer om me heen. Het is stil, sereen. En ik denk aan … eigenlijk nergens aan. Ik hoor wat vogels, niet veel. Als een van de koeien in beweging komt, volgt de rest. Slib wervelt op en het water wordt troebel. Nadat het slib is neergedaald, is het water weer kraakhelder. Ik zie de lucht weerspiegeld in het water.

Met je hart

Ik mijmer over ‘bezielde eenvoud’. Ik lees het boek ‘Soulful simplicity’. Weten waar je voor staat, wat je belangrijk vindt, met wie je wilt zijn. Doen waar het echt om gaat. Alle franje, extra’s en overbodigheden uit je leven halen. Maar niet instrumenteel als in een opruimboek, maar met je hart, bezield. Op basis daarvan verfrissende keuzes maken. Die keuzes ook dúrven maken, in alle oprechtheid en met compassie.

Troebel in je hoofd

Bezielde eenvoud betekent dat troebelheid in je hoofd geen punt is. Dat innerlijke conflicten of dilemma’s waar je niet uitkomt er gewoon zijn. Dat je onzekerheid over je verlangens of wat je wilt doen kunt verkennen. Onzekerheid en conflicten geven je zicht op waar je voor staat en wat je wilt in je leven. Daardoor kun je even tot stilstand komen, een pas op de plaats maken, staren ins blaue hinein. Dan zie je hoe het echt met je is. Troebel slib aan de rivier is ook vruchtbaar.

Bezielde eenvoud Hilde Backus aan de rivier

Hoe gaat het eigenlijk met je?

Doe je ogen eens dicht. Adem een paar keer diep in en uit. Denk aan een blauwe lucht met of zonder wolken. Kijk met bezielde eenvoud om je heen in dit landschap dat je visualiseert. Zie de dingen precies zoals ze zijn. En kijk dan naar jezelf (en neem de tijd voor de vragen). Hoe gaat het eigenlijk met je? Hoe voel je je fysiek? En emotioneel? Waar hou je van? En van wie? Wat doet je goed? Waar gaat het je echt om? Welke verandering wil je maken? Welke verandering móet je maken, wat doet er echt toe? Als je wilt, doe de oefening buiten, al wandelend.

Weten wat je wilt

Er is een groeiend verlangen naar bezielde eenvoud. Ik hoor het van deelnemers in de Wandelcoach Opleiding, bij coachees, collega’s en mensen om me heen. Leven in eenvoud, doen waar je goed in bent, keuzes maken die jezelf en de wereld goed doen. Weten wat je eet, en waar het vandaan komt, wat je draagt, en waar het is gemaakt. Je wilt misschien minder kopen, bijvoorbeeld geen nieuwe kleren voorlopig. Of je wilt simpelweg minder werken, meer wandelen en meer met je dierbaren zijn.

Doen wat je wilt

Kennis alleen – hoe doorvoeld ook – leidt nog niet tot gedragsverandering. Ik weet dat het juist moeilijk is als je moe bent, of gestrest. Misschien heb je zelfs een burn-out. Als je zelf wandelcoach bent, heb je misschien deelnemers of coachees die even niet meer weten wat hun volgende stap zal zijn. Ik begrijp heel goed dat je niet helder in je hoofd kunt zijn wanneer je moe bent, je ’s nachts zorgen maakt of niet kan slapen omdat je nog ‘aan’ staat. Misschien nodigt deze tijd je uit om een nieuwe start te maken.

Bezielde eenvoud Hilde Backus hek aan de rivier

Bezielde helderheid

Begin klein. Bezielde eenvoud ontstaat door rust te nemen en te wandelen. Het kan even duren voordat je hoofd niet meer zo troebel is. Laat het zijn. Weet: met elke stap die je zet, zakt er minstens één slibdeeltje naar de bodem. Stap voor stap word je helder en kies je voor wat er werkelijk toe doet.

Wens

Ik wens je bezielde eenvoud. Tijd voor reflectie op waar het je echt om gaat en wat je wilt doen. Wandel en maak stappen. Mooie zomer

Hilde Backus

©Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau