Groninger Arjan Bunt werkte 20 jaar als zorgprofessional toen hij het roer omgooide. Hij volgde zijn hart en meldde zich aan voor de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding.

‘Het boeide me meteen! Ik leerde een nieuwe aanpak, zag de nieuwe mogelijkheden en voelde me thuis in de groep. Ik wilde voor mezelf beginnen. Maar na afloop van de opleiding tipte Hilde me iemand die in Noord-Groningen een baan had als wandelcoach. Toen begon ik daar over te denken.’ En lang verhaal kort: Arjan Bunt ging in dienst als wandelcoach. ‘Ik heb de leukste baan die er is!’ lacht hij.

Natuurbeheerder in de zorg

Arjan is een buitenmens. ‘Ik hou van de natuur en studeerde Natuurbeheer. Na mijn studie rolde ik in de zorg waar ik in verschillende functies werkte. De laatste jaren coachte ik teams en begeleidde individuele medewerkers in hun ontwikkeling.’ Na twintig jaar in de zorg kwam een moment dat het werk niet meer paste. Arjan besloot zijn hart te volgen. ‘Het leek me fantastisch om te kunnen werken als wandelcoach. De Wandelcoach Opleiding sprak me meteen aan en voelde goed, ik twijfelde geen seconde.’

Een baan als wandelcoach

Vanaf toen ging het razendsnel. Arjan volgde niet alleen de Wandelcoach Opleiding maar aansluitend ook de Opleiding tot RegisterWandelcoach. ‘Toen sprak ik de wandelcoach die in Noord-Groningen in dienst was als wandelcoach, zij had ook deze opleiding gevolgd. Om eens mee te praten ter inspiratie.’ Arjan had een heel positief gesprek, het klikte en ze deelden dezelfde ideeën. De timing bleek perfect: ‘Ze waren net op zoek naar uitbreiding van hun team.’ Arjan greep deze kans en kreeg een baan als wandelcoach! Hij werkt nu met heel veel plezier bij Personal Care For You.

Je ziet het steeds vaker: mensen vinden een baan als wandelcoach. Want ook organisaties in de reguliere zorg, reïntegratie, loopbaan en outplacement willen graag een certificeerde wandelcoach in dienst. Of ze willen wandelcoaches in hun coachpool. Want als je de Wandelcoach Opleiding volgt voeg je echt wat toe: de voordelen van het samen wandelen, de natuur en een verfrissende methode.

Wandelcoach baan Arjan Bunt

Inzet van de natuur

In zijn werk begeleidt Arjan vaak mensen die zijn doorverwezen. Soms is dat een individu, soms een heel gezin. Zijn coachees zijn lang niet allemaal bekend met wandelcoaching. ‘Het start voor mij daarom met afstemmen op mijn coachee. Ik zet zelf graag de natuur in tijdens het wandelcoachen. Maar dat moet wel bij iemand passen. Het gaat erom dat het werkt voor de coachee. En bijna altijd staan ze ervoor open. Er is meer openheid, het is ontspannen en luchtig. Mensen kijken makkelijker naar zichzelf en staan meer open voor reflectie. Dat verschil is goed merkbaar.’

Topkwaliteit

Veel coachees van Arjan kampen met angsten, trauma’s uit het verleden of hebben stress en burn-out klachten. De verdiepende trainingen Wandelcoaching bij Stress & Burn-out en Wandelcoaching naar Vitaliteit die Arjan volgde, gaven hem nog meer bagage als coach. ‘Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen: voldoende bewegen, gezond eten voldoende rust nemen en inbouwen. Vertragen helpt.

Ik begeleidde laatst een coachee die een enorm hoog tempo had. Ze liep niet alleen hard, maar praatte ook heel snel. Ik stelde voor om te gaan zitten. Dat voelde heel raar en ongemakkelijk voor haar. Dat was ze niet gewend. Door bewust rustiger te gaan lopen, of zelfs even stil te staan, vertraag je ook vanbinnen. Letterlijk een pas op de plaats.

En ja, ondertussen volgde ik ook verdiepende trainingen Wandelcoaching voor Groepen en Wandelcoaching bij Rouw en Verlies. Ik leer er veel, het is echt vernieuwend, de trainers zijn geweldig, het inspireert!’

Arjan Bunt Wandelcoach de leukste baan

Wandelcoachoefening helpt

Arjan heeft een aantal oefeningen waar hij graag mee werkt, waaronder de Natuurtaart. ‘Of de Natuurpizza, zo noem ik hem vaak bij jongeren,’ lacht Arjan. Hij vertelt over het effect van de oefening bij een vrouw die hij coachte: ‘Ze kwam niet vooruit. Ze ervaarde veel onrust en had constant het gevoel dat ze nog iets miste, dat ze ‘iets groots moest doen’.

Ik vroeg haar om verschillende onderdelen van haar leven te benoemen en daar een voorwerp uit de natuur bij te zoeken. Zo kwam ze tot de ontdekking dat haar onrust voortkwam uit haar werk. Ze wilde promotie maken. Via deze oefening kom je snel tot de kern, en je maakt het tastbaar en inzichtelijk. Nu wist ze wat haar te doen stond. Zo’n oefening is voor mij geen doel op zich, het is een aanleiding tot een gesprek. En het helpt! Verrassend.’

Inspirerende intervisie

Tijdens de Wandelcoach Opleiding werk je met intervisie groepjes. Zo leer je als wandelcoaches in opleiding van en met elkaar. De intervisiegroep van Arjan is er nog altijd. ‘We zien elkaar vier keer per jaar. Dan hebben we een hele dag samen om te oefenen, te sparren en om te delen waar we tegenaan lopen in ons werk. We spreken nog steeds af in Bunnik, op dezelfde locatie als van de opleiding. Het is een prachtige plek, Amelisweerd, waar we heerlijk samen kunnen wandelen en oefenen. Het is voor mij vanuit Groningen bijna 3 uur rijden, maar dat heb ik er graag voor over.’

Elk seizoen biedt nieuwe kansen

Arjan Bunt registerwandelcoachOp de vraag hoe Arjan als coach is veranderd door de opleidingen stelt hij: ‘Ik had al veel ervaring met het begeleiden van mensen en teams. Zonder opleiding was ik ook een goede coach geworden. Ook zou ik de natuur gebruiken in mijn coaching, want dat is mijn achtergrond en passie. Alleen na de Wandelcoach Opleiding kan ik de natuur nóg meer, beter en heel gericht inzetten. Ik heb veel bruikbare tools en een vernieuwende aanpak die licht is, hoopgevend en heel goed werkt.

Ik kijk anders naar de natuur; ik sta dichterbij en sta meer in contact. Zo ervaar ik zelf de wisseling van de seizoenen nu veel intenser. De lente is het seizoen van groei, hoop en nieuwe kansen.’ Over groei en nieuwe kansen gesproken: naast zijn werk als wandelcoach bij Personal Care for You heeft Arjan zijn eigen wandelcoachpraktijk. ‘Hier coach ik mensen die willen groeien of vastlopen en iets willen veranderen in hun leven – bijvoorbeeld binnen hun werk. Ik begeleid hen naar wat ze écht willen.’

Wil je ook als wandelcoach aan de slag?

Hartelijke groet, Hilde Backus

©Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau