Mijn nieuwe artikel gaat over perfectionisme. Het is minder erg dan je denkt. Als je het maar doet onder de juiste voorwaarden. Vera (28, foto) ontdekte wat ze nodig had, maakte haar keuzes en levert nu grote kwaliteit met plezier! Lees haar verhaal hieronder.
—-
Natuur
De natuur in Amelisweerd is een feestje. De bosanemonen en het speenkruid liggen erbij in prachtige veldjes. Daslook geurt langs het pad. Heerlijk voor in de soep maar niet om te plukken, het is beschermd. Ruik er lekker aan. Bij de wilgenkatjes zag ik de eerste hommel!
Oscar, de lieve mensenvriendenpoes van de Veldkeuken kwam laatst binnen met een waterhoen. Zijn ogen stonden op vuur met deze enorme vangst. Verborgen kwaliteiten kwamen in hem naar boven….
De vogeltjes waren zo heerlijk aan het fluiten. Ik maakte er gelijk enkele opnames van. Welke vogels ontdek je? Je kunt het aanzetten terwijl je het artikel leest. Dan kom je vast in de mood. Veel leesplezier!
Klik hier voor de vogelgeluiden in Amelisweerd (15 sec).
Boek
Mijn boek is klaar! Het ligt bij de vormgever en zij is het prachtig en aan het vormgeven, in fullcolor. Met mooie foto’s van Amelisweerd en Rhijnauwen. Het verschijnt ook in een ebookversie en je krijgt er een gratis online-werkboek bij.
De uitgever en mijn redacteur vinden het een aanstekelijk en optimistisch boek. Daar ben ik blij om. De exacte verschijningsdatum is nog niet bekend maar het zal waarschijnlijk begin mei zijn.
In het boek word je uitgenodigd om te wandelen en te genieten van de inspiratie van de natuur. Maar vooral om in actie te komen. Op weg naar plezier in je werk.
Ik houd je op de hoogte.
—–
Wandelcoach artikel: Bevlogenheid begint met plezier!
Het was in Mali dat de klap kwam. Vera (28, foto) zag haar project in één keer mislukken. Vanwege het weer, nota bene! En de belabberde organisatie. Maandenlang had ze keihard gewerkt aan de videovoorstelling voor een bevriende Malinese band. Toen ze op het vliegtuig naar Mali stapte, zat ze er eigenlijk al helemaal doorheen.
De druppel
De band zou het festival als hoofdact afsluiten in combinatie met haar videobeelden, maar toen ze er met al hun spullen aankwamen, bleek dat ze ineens als eerste moesten! En door de keiharde wind kon ze haar projectieschermen niet opstellen. In alle haast probeerde ze alternatieven te bedenken, maar alles viel een voor een af. De hele videovoorstelling bij de muziek ging niet door. Wat een deceptie!
Het bleek de druppel voor de freelance filmmaakster. Ze voelde letterlijk alle enthousiasme, energie en creativiteit uit zich glijden. Ze had gefaald. Ze was kapot. Ze deed niets meer.
Wil ik wel filmen?
Nu ze terugkeek had ze eigenlijk al sinds haar afstuderen getwijfeld of ze wel op de goede weg was. Freelance film maken is keihard werken voor heel weinig geld. Filmen en veejayen is een hoop technisch gedoe met veel apparatuur en veel solistisch computerwerk. Af en toe gaf Vera les, maar dat kostte haar veel energie en voorbereidingstijd. ‘Wil ik eigenlijk nog wel filmen?’, vraagt ze zich af. ‘Heb ik nog wel plezier in mijn vak? Wat wil ik eigenlijk?’
Onderhandelen
We wandelen. Er gebeurde meteen iets dat haar moed geeft. Tussen ons intakegesprek en de eerste wandeling is ze gevraagd voor een klus bij een Utrechtse kunstinstelling, voor twee dagen per week. Over geld moet ze nog onderhandelen, maar ze weet uit ervaring dat ze zo’n 250 euro per dag kan vragen. Best weinig, als je het mij vraagt, voor een filmer met zoveel succesvolle projecten op haar cv. Als ze nou eens wat meer zou vragen…?
Vera trekt de stoute schoenen aan, en prompt lukt het. Ze krijgt 400 euro! ‘Ze knipperden niet eens met hun ogen!’ Wat een opluchting.
Lekker buiten in de natuur
Ze vindt het heerlijk om buiten te zijn. Ik laat haar dromen. Ze bloeit op. Ze geniet. Ik ook. Vera is eigenlijk een vrolijke meid. Haar taalgebruik is grappig, haar spreeksnelheid rap. Haar droomdag is een soort Efteling. Er is van alles te beleven en al haar dierbaren zijn er. En dat zijn er veel.
Na de gezelligheidsmomenten gaat Vera het liefst met een groep mensen – kinderen of ouderen – iets doen. Buiten, in de natuur, aan de slag. Sporten, of samen iets maken. De sfeer is goed.
’s Avonds gaat ze naar huis, gezellig eten haar vriend, vrienden en familie en daarna geeft ze, zoals ze nu ook al doet, in de klimhal les aan kinderen. Superleuk. Ze maakt grapjes en de kinderen zijn dol op haar.
Een andere, eerder opgegeven wens, wordt nu ook wakker. Ze wil heel graag een film maken in een Tbs-kliniek, een idee waar ze al contacten voor legde. Toch nog een film maken?
Hoe maak je het concreet?
We bedenken samen hoe Vera kan onderzoeken hoe ze het begeleiden van die groepsactiviteiten concreet kan maken. Misschien kan ze bijvoorbeeld wel eens mee met één van haar huisgenoten, die een bedrijf heeft voor buitenactiviteiten voor kinderen.
We bespreken ook de beroepskeuzetest die ze gedaan heeft. Ze is mensgericht, praktisch, creatief. Bij de beroepensuggesties zit onder andere fysiotherapeut. ‘Ja’, zegt ze, ‘daar denk ik ook wel eens aan. Misschien moet ik dat ook onderzoeken.’ Ze spreekt af om mee te lopen met een bevriend fysiotherapeut. Actiepunten genoeg dus.
Plezier is de sleutel
Vera maakt de Talententest, waar haar talenten, maar ook haar valkuilen uit naar voren komen. Zoals we al hadden gezien, is Vera heel actiegericht, een echte doener. Maar de afgelopen jaren deed ze veel dingen die daar niet echt bij aansluiten. Het lesgeven van filmtheorie bijvoorbeeld, kost haar altijd veel moeite en tijd. En stil achter de computer zitten en prutsen met techniek, dat is ook niet waar ze heel warm voor loopt.
Tel daarbij op dat ze hoge kwaliteit van zichzelf vraagt, op het perfectionistische af, en je ziet het probleem: ze wordt doodmoe.
Het is een valkuil die ik vaker tegenkom. Als in je karakter zit dat je voor kwaliteit gaat en zelfs neigt naar perfectionisme, is dat niet erg. Maar zorg dat je (perfectionistisch) bezig bent met de dingen waar je plezier in hebt. Want anders kost het je veel te veel energie, en werk je je kapot. Plezier is de sleutel.
Wel en niet
Vera knapt helemaal op gaandeweg ons wandelcoach traject. De natuur doet haar goed en geeft haar een vrij gevoel. Ze mag van zichzelf nu kiezen voor plezier. Groepsactiviteiten begeleiden, dat is het. Lekker veel samenwerken, anderen laten floreren en op hun wensen afstemmen. En dan wel buiten.
Als ik haar weer zie, praat ze weer grappig en vlot. We zien wel een heel bijzondere rode vogel. Knalrood. Snel pakken we onze fototoestellen voor dit onbeweeglijk tropische schepsel. Het blijkt iets anders te zijn. Awel, zie de foto’s. Haha.
Voor haar idee van de Tbs-kliniek is Vera bij het ministerie van Justitie geweest en heeft ze gesproken met een geestelijk verzorger. Het was indrukwekkend, zo´n ministerie, persvoorlichters, ministers. Het was spannend, maar ze heeft een akkoord om research te gaan doen voor de documentaire.
‘Het gaat overal kriebelen als ik er over nadenk!’, zegt ze trots. ‘Hier ga ik wat moois van maken’. De fysiotherapie heeft ze ook een dagje geproefd, maar dat is het toch niet. Te veel van hetzelfde.
Afwisselend aan de slag
Met haar huisgenote, die van het activiteitenbedrijf, heeft ze afgesproken dat ze aan de slag kan met… wat ze maar wil. Iets met ouderen, wil ze graag. Een wandelcursus. Ze zetten het op de site, en als ze wil kan ze er twee dagen per week aan werken. Geweldig! Met de twee dagen bij de kunstinstelling en de dag research in de Tbs-kliniek, heeft Vera zo dus al een hele toffe, afwisselende werkweek voor zichzelf georganiseerd. Bovendien geeft ze ’s avonds ook nog klimles.
Het is alsof er gedurende het wandelcoach programma een last van haar afvalt. Want ook via de Talentenscan wordt ze erin bevestigd dat ze met haar groepsbegeleiden op de goede weg is. Anderen vinden dat ze heel leuk met groepen werken. Ze is grappig, speels, positief, enthousiast en integer.
‘Dit is geweldig om te lezen!’, zegt ze. ‘Ik kan gewoon vanuit mezelf en vanuit míjn wensen aan de slag met anderen!’ Want dat is ook een les die Vera heeft geleerd: ze werd doodmoe van het alleen werken en overal alleen over na moeten denken. Nu overlegt ze en worden haar ideeën gewaardeerd.
Filmen, maar dan anders
Het heeft invloed op haar filmplannen. Eerst nam ze die heel erg serieus, ze had immers de filmacademie gedaan. Nu kijkt ze ook daar veel ontspannener tegenaan. ‘Ik kan gewoon iets moois gaan maken!’, zegt ze lachend. ‘En als niet, dan niet’.
‘Filmen is niet meer heilig. Voortaan zoek ik een cameraman die let op de belichting, de kaders enz. Zo kan ik me bezig houden met regie, contact met hoofdpersonen en het verhaal. Ah, heerlijk, dat voelt veel vrijer. En daarmee veel creatiever. Mijn focus is veranderd’, zegt ze.
Ook stopt Vera met veejayen. Het is genoeg geweest. Ze zit niet meer in een hoekje over haar computer gebogen, maar gewoon daar, waar ze zich veel meer thuis voelt: op de dansvloer! Lekker bewegen en plezier maken, met een boel anderen samen.
Tips voor perfectionisme met plezier
- Heb je de neiging om perfectionistisch te zijn? Daar is niets mis mee, maar zorg er wel voor dat je de dingen doet die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Laat je je hoge kwaliteitseisen los op werk wat niet aansluit bij je wensen en talenten dan werk je je onherroepelijk kapot.
- Ben je zelfstandige? Weet wat je waard bent. Nu Vera het volwassen tarief vraagt, nemen haar opdrachtgevers haar en haar werk serieuzer. Ze neemt meer verantwoordelijkheid, is beslister en meer van invloed. Ook krijgt ze ander type opdrachtgevers.
- Lees ‘Durven doen wat je raakt’, van Marja den Boer. Zij interviewde 22 bevlogen mensen over hun werk. En wat blijkt het belangrijkste? Plezier!
- Kijk ook naar het filmpje op http://www.thema.nl/product/durven-doen-wat-je-raakt/ en laat je inspireren!
Dus lieve mensen, ga dromen en zorg voor plezier in je werk en je leven. Doe het nu!
Wat geeft jou plezier? Laat het hieronder weten.
Veel plezier en hartelijke groet.
Geniet van het mooie weer.
Wandelcoach Hilde Backus
©2012
06 170 66 750
—–
Ben je ook perfectionistisch en vind je dat je ervan af moet?
Misschien hoeft het niet. Of kan het anders. Stap 1 is dat je op weg gaat naar je plezier. Dan staat je perfectionisme in een ander daglicht. Wil je het onderzoeken? Volg het wandelcoachprogramma ‘Ontdek je talent en wie je bent!’ bij een van onze leuke en deskundige wandelcoaches.
In 4 wandelingen ontdek je helder hoe jij wilt dat je pad er uit gaat zien. En je ontdekt wat een manier is die bij je past, zodat je werkt met plezier en minder bezig bent met wat je allemaal moet.
—
Het Coach Bureau, Wandelcoach Hilde Backus
‘Er gaat echt wat veranderen in je leven!’
Als wandelcoach/psycholoog in Amelisweerd en Rhijnauwen, is Hilde Backus gespecialiseerd in het ontdekken welke functie(richting) of rol optimaal aansluit bij jouw combinatie van unieke talenten, authentieke wensen en drijfveren, en passende werksetting, zodat je plezier, succes en geluk vindt in je werk. Haar aanpak is fris, oprecht en actie- en resultaatgericht. Zij coachte meer dan 500 mensen, zij werken nu met plezier en energie, zetten hun talenten in, ontwikkelen zich optimaal en vinden vervulling en betekenis in hun werk en leven. Ken je anderen voor wie dit e-zine interessant is? Stuur het gerust door met de link onderin! Je kunt je abonneren via mijn website www.coachbureau.nl
Heb je belangstelling?
of vul het formulier in op ‘Ontdek je talent en wie je bent!’
Bellen kan ook: 06 170 66 750.
We wandelen veel maar bellen dezelfde of volgende dag nog terug.
Spreek de voicemail in, of sms.
Je bent van harte welkom!
Geef een reactie