Hoe verging het jou en corona? Bleef je gezond? En je dierbaren? Schipperde je tussen je werk, juf/meester zijn voor je kinderen en je ouders niet meer kunnen zien? Werkte je extra hard in de zorg? Werd je moe van het online-werken? Of was je een van de mensen die een rustiger tijd had en bij kwam? Ik hoorde zoveel verschillende ervaringen.

Mijn moeder ach, het was een drama dat ze haar kinderen en onze huisvriendin abrupt niet meer zag. Wat een ellende. Ze miste ons zó, at slecht, viel kilo’s af, we zagen haar verslechteren op de skype. En toen werd ze terminaal. In allerijl mochten we weer naar haar toe, een hoopje mens. Ze kon het niet geloven dat ze me zag. En wonder boven wonder knapte ze weer op. Samen met de vijf broers vierden we haar 96e verjaardag in oktober. Ze genoot zo intens.

Wandelcoachen kon doorgaan
Gelukkig lukte het om alle opleidingsgroepen nog dit jaar af te ronden. Er was veel vraag in de tussentijd en Marian van Riel startte een extra Wandelcoach Opleiding vlak bij haar woonplek in Brabant. En wat deed ze dat goed. Enthousiaste deelnemers! Haar groep moest toch de laatste opleidingsdag verzetten naar februari.
Wandelcoaching bij stress en burnout en Wandelcoaching voor groepen hebben we ook hier en daar verzet. Maar 7 trainingen gingen door en konden we afronden.

Het wandelcoachen kon in ieder geval doorgaan. Het was even wennen op de anderhalve meter maar de behoefte was groot en het gaf mensen de kans op de live ontmoetingen waar ze zo naar verlangen. Hulpverleners en coaches ontdekten de wandelcoach-mogelijkheid en zij zitten nu in de nieuwe wandelcoachopleidingen die starten in februari. Wij ontdekten ook nieuwe manieren van wandelcoachen.

2020-01 DI-DO-VR Wandelcoachgroepen

Afronding van de Wandelcoach Opleiding

Wandelcoachopleiding trainer MarianvanRiel

Wandelcoach Opleiding in Brabant

Puur Coachen
Marian van Riel raakte thuis in het online trainen en ze was verrast door het leerresultaat. Samen met haar ontwierpen we de online training Puur Coachen. Hierin leer je de essentiële coachvaardigheden, bruikbaar in al je coachgesprekken. Ook al blije deelnemers.

‘Nu heb ik inzicht in de kern van het coachen, het concrete oefenen, ook tussendoor gedurende de week, geeft dat de cursus goed beklijft.’

‘De training sloot heel goed aan bij mijn behoefte. Mooi om verbinding te voelen met medecursisten. Dit kwam vooral door de breakoutrooms en de tussentijdse belcontacten. De training gaat écht over coachen. De opleiding Puur Coachen vind ik een zeer waardevolle aanvulling op de Wandelcoach Opleiding, waarbij het gaat over jou zelf als coach.’

Register Wandelcoaches®

De opleiding was live maar de diploma-uitreiking was online. Elf professionals ontvingen op 18 december hun Post-hbo Diploma tot RegisterWandelcoach®. Het was een hartverwarmende online-ontmoeting. Samen met Tineke Franssen, wandelcoach/supervisor, kijken we met veel warmte en plezier terug op deze bijzondere groep en hun ontwikkelingen. We zijn heel tevreden over het hoge niveau van de RegisterWandelcoaches®. Zij zijn opgenomen in het AbiturientenRegister van het Cpion. Het Cpion houdt de kwaliteit en actualiteit samen met mijn Adviescommissie nauwlettend in de gaten. Leden van de NOBCO ontvangen 91 PE-uren.

Nanny Smit: ‘Wat een professionele coachingsopleiding: natuur, psychologie & bewegen! Alles klopt door de oprechte en vakkundige begeleiding van registerpsycholoog Hilde Backus, supervisor Tineke Franssen en gastdocent Sander Koole. En de inspirerende HBO+ deelnemersgroep met verschillende achtergronden: onderwijs, bedrijfsleven, ondernemers. (Buiten) les gekregen op landgoed Amelisweerd in de zon en regen. Prachtige literatuur gelezen. Als ik de opleiding in één woord mag samenvatten: toekomstbestendig!’

Wandelcoachen

Accreditaties en erkenningen

En dat brengt me bij de accreditaties en erkenningen. Dit jaar was een herregistratiejaar: opnieuw:

  • Registerpsycholoog NIP/Arbeid&Organisatie.
  • NOLOC erkend loopbaanprofessional: per 1 januari 2021 word ik gecertificeerd Register Loopbaanprofessional.
  • We behaalden weer het keurmerk van het NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleidingen).
  • De erkenning van het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs).
  • Van de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) ontvingen we 91 PE-uren voor de Opleiding tot RegisterWandelcoach® (een uur meer dan bij de vorige registratie).
  • Met deze opleiding zijn we geregistreerd en geaccrediteerd bij het CPION (Centrum voor Post Initiële Opleidingen Nederland) en ontvangen studenten bij het behalen van het examen het erkende Post-Hbo-diploma.

Coachopleidingen zijn er in soorten en maten maar de erkenningen en accreditaties vormen in de opleidingenmarkt een teken van kwaliteit, actualiteit en professionaliteit. Het geeft jou als deelnemer aan de Wandelcoach Opleiding, de Opleiding tot RegisterWandelcoach®, onze wandelcoachtrainingen en wandelcoaching, en ook je eventuele werkgever, zekerheid bij de keuze voor een opleidingsinstituut of trainingsbureau. De erkenningen maken dat de opleidingen officiële scholing zijn en je geen 21% btw hoeft te betalen.

Ondertussen in de media

Tijdschrift Positieve Psychologie, augustus 2020
In het thema-nummer Positief Bewegen over actuele ontwikkelingen: we ontdekken waarom wandelen niet altijd helpt bij je coachee. Hoe kan het dat dit soms voorkomt? En wat kun je dan doen?
Wandelen is goed, dwalen is beter (PDF)

ZIN, juli 2020
In ZIN-magazine een interview van journalist Anne Elzinga met psycholoog Nathan van der Stoep en mij over natuur en gedrag gedurende de lockdown in de Corona-periode.
Hoor, voel, zie ruik en proef (PDF)

Intermediair, juni 2020
In dit onderzoek deel ik mijn ervaringen en van collega-wandelcoaches: zzp’ers verlangen niet naar een vaste baan, maar zien vooral kansen nu zij door de coronacrisis minder opdrachten krijgen.
Zzp’ers willen geen vaste baan

Le Champion Magazine, voorjaar 2020
In het interview beschrijf ik wat wandelen voor je doet in tijden van thuiswerken en social distancing.
Wandelen móet! (PDF)

Psychologie Magazine heeft in haar Coachfinder de opleiding tot RegisterWandelcoach® als enige professionele Wandelcoach Opleiding aangemerkt en noemt ons in het rijtje van aanbevolen opleidingen.

Topteam
Het geeft enorm veel voldoening dat er zo veel belangstelling is voor onze stijl van wandelcoachen en dat de deelnemers in de opleidingen zo gedreven en geïnspireerd zijn. Ik ben superenthousiast over mijn team dat bezield, enthousiast en professioneel is: Tineke Franssen, Marian van Riel, Agnes van Rossum, Laetitia Hartman, Oda Salomons, Norbert Kwint, Jeroen Glissenaar, Aat van der Harst en Selma Foeken.
De spil van ons allen is onze officemanager Wijnie Verheij. Ze kan alles. Ze is goed georganiseerd, houdt alles in de peiling, denkt mee, is inventief, vindt oplossingen en is immer vriendelijk, vlot en vrolijk! De samenwerking met de Veldkeuken is fantastisch. Elke keer een blij welkom, een vrolijke service en samen de coronatijd doorkomen.

Het Coach Bureau

(vlnr) Tineke en Hilde, Marian, Wijnie

2021

We staan klaar om vijf nieuwe Wandelcoach Opleidingen te starten, zowel in Brabant als in Bunnik en één Opleiding tot RegisterWandelcoach®.
Alle groepen zitten vol en kennen een wachtlijst. Ook Wandelcoaching voor Groepen is bijna vol en Wandelcoaching bij Stress en Burn-out ook. Puur coachen heeft nog 4 plaatsen.
We gaan ook weer een pilot doen van een nieuwe wandelcoachtraining die aansluit bij de vragen die we hebben ontvangen. Houd de nieuwsbrief in de gaten.

Wandelcoachen is een manier van coachen die altijd kon doorgaan en die heel vervullend bleek voor de binnenzittende, onlinewerkende en soms eenzaamwordende mens. Het is nog altijd een vernieuwende manier van coachen.

Wandelcoaching

Nieuw Wandelcoachboek

Heel erg leuk en ook spannend: in mei komt mijn nieuwe boek over wandelcoaching uit bij uitgeverij Boom. Hoe verder ik kom met mijn boek, hoe meer ideeën, dus dat zal nog schrappen worden.

En hoe gaat het met jou? Lieve lezer, wat wens je voor 2021? Ik wens je ruimte voor ontwikkeling, moed voor nieuwe stappen die energie en inspiratie geven. Ik wens je veel buiten zijn, wandelen in de natuur. Ik wens je wezenlijk contact met dierbaren en nieuwe ontmoetingen. Ik wens je keuzes die je goed doen. Ik wens je gezondheid.

Misschien wil je in 2021 meer in de natuur zijn en wandelcoach worden? De groepen zitten vol maar houd de nieuwsbrief in de gaten, we zoeken altijd naar nieuwe mogelijkheden.
Kijk op www.wandelcoachopleiding.nl. Misschien ontmoet ik je in het nieuwe jaar.
Welkom hoor.

Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau