Puur Coachen: hoe je je coachee écht helpt

Als coach willen we helpen. Maar als professional moeten we waken voor onze automatische helpmechanismen. Onze hulp is niet het aanreiken van oplossingen, maar het begeleiden in de ontdekkingstocht. Dat is puur coachen – en dat is wat je leert in deze inspirerende training.

Ken je dat? Iemand vertelt je waar ze mee zit en je ziet haar verdriet, haar ongemak, haar zoekende houding. Je herkent wat ze vertelt en voelt mee. Misschien stond je zelf ooit onder druk van je leidinggevende, of weet jij ook hoe het is als je puberkind van je vervreemdt, of voelde je je wel eens net zo moe en uitgeput als zij, of…

Jij wilt haar helpen en zij wil geholpen worden, anders zou ze het niet aan je vertellen. Je komt met oplossingen en adviezen. Je bedenkt wat jou hielp en wat haar misschien ook zou kunnen helpen. Of je vertelt iets dat je hoorde dat iemand anders hielp.

Maar dan zegt ze: “Dat probeerde ik al, maar…”
Of: “Bij jou kan dat, maar bij mij nooit.”

Je probeert nog een ander idee, maar nee, dat is het ook niet. Of ze is je dankbaar – maar later merk je dat ze niets met je gouden tip heeft gedaan.

Herkenbaar? We doen het allemaal… helpen en dan zien dat het niet helpt.

Willen helpen zit in ons dna

Helpen geeft een gevoel van betekenisvol zijn. En je coachee is het vaak helemaal eens met je suggesties. Natuurlijk wil hij meer rust nemen, natuurlijk moet hij zich niet op z’n nek laten zitten door zijn baas…

Het is misschien wel onze grootste uitdaging als coach: de combinatie van de hulpbehoefte van onze coachee enerzijds, en onze eigen aangeboren neiging tot helpen anderzijds.

Als je daaruit weg weet te blijven, dán word je een professional.

In onze online training Puur Coachen leer je de essentiële kennis en tools die je daarvoor nodig hebt.

Leer te vertrouwen op je coachee

Je hulp wordt beter als je nauwkeurig aansluit bij de ander. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je met aandacht coacht vanuit een bewuste keuze en niet zozeer volgens je spontane helpmechanisme, dan ga je professioneel coachen.

Je helpt de ander antwoorden, oplossingen en richtingen te ontdekken. Jij weet het antwoord niet, je coachee ook niet maar je ziet dat je coachee écht nieuwe paden ontdekt, zichzelf verrast en zegt: “Hier heb ik nooit aan gedacht, maar ik weet dat het klopt”.

Een basis om iemand professioneel te coachen is eenvoudig uitgaan van de capaciteiten, talenten en vaardigheden van je coachee. Het effect: je coachee gaat op zichzelf vertrouwen en leert om zelf verantwoordelijk te zijn voor zijn ontwikkeling.

Op jezelf vertrouwen als coach

Maar ook jijzelf als coach kan gaan ervaren dat je helemaal oké bent. Dat je competent bent, en talenten en vaardigheden hebt.

Als beginnende coach, en ook als ervaren coach, kan dat lastig zijn, en dat is ook precies waar deze training je bij gaat helpen: vaardiger worden als coach, waardoor je meer competent wordt en vertrouwen krijgt.

Dan merk je dat je minder snel in de automatische helpstand schiet en dat je vertrouwt op jouw kunnen als coach.

Je vertrouwen in je coachee, het vertrouwen van de coachee in zijn eigen vermogen om zijn weg te vinden, én je vertrouwen in je competentie als coach: samen vormen ze de basis voor écht helpende coaching. Alle onderdelen van de online training Puur Coachen zijn hierop gericht.

Online training Puur Coachen

Voor wie is deze training?

Deze training is geschikt voor zowel beginnende als meer gevorderde coaches.

De onderwerpen, stof en oefeningen weerspiegelen onze visie op hoe coaching het meest helpend is, dezelfde filosofie waarop ook onze wandelcoachingopleidingen gebaseerd zijn.

In bijeenkomst 4 van de training behandelen we een wandel-aandachtsoefening, maar de training is interessant en essentieel voor een brede doelgroep coaches, niet alleen wandelcoaches.

Heb je de Wandelcoach Opleiding al gevolgd, dan is de training een fijne verdieping op principes die daarin al in verschillende vormen aan de orde zijn gekomen.

Heb je de Wandelcoach Opleiding nog niet gevolgd, dan is dit een ideale manier om het fundament onder je coachingsvaardigheden te versterken.

Waarom een online training? En hoe werkt dat?

Hoewel in deze training wel een klein stukje wandelcoaching voorbij komt (in de vorm van een aandachtsoefening), gaat het in Puur Coachen om vaardigheden waarvoor we niet per se de natuur in hoeven.

Daarnaast willen we de training ook graag bereikbaar maken voor een brede doelgroep coaches, uit heel Nederland en België.

We geven de training daarom in 4 online trainingsbijeenkomsten, met behulp van de veilige communicatietool Zoom. We hebben er goede ervaringen mee.

Natuurlijk is het anders dan ‘live’ bijeenkomsten, maar zeker niet minder inspirerend of waardevol. En je voordelen zijn: geen reistijden, je favoriete thee bij de hand en relaxed leren en meedoen in je vertrouwde omgeving.

Overigens: dat de trainingsbijeenkomsten online plaatsvinden, wil niet zeggen dat we de groep groot maken. We werken met maximaal 12 deelnemers, zodat er alle tijd en ruimte is voor vragen, persoonlijke aandacht en zinvolle interactie.

Je trainer: Marian van Riel

Trainer wandelcoaching voor groepen

Marian van Riel is een bevlogen wandelcoach en trainer. Zij ontwikkelde de training Puur Coachen in nauwe samenspraak met Hilde Backus, oprichter van Het Coach Bureau | Wandelcoach.nl.

Met haar aanstekelijke enthousiasme en vermogen om af te stemmen op de groep maakt Marian van deze online training een afwisselende, interactieve en verfrissende leerervaring. Deelnemers raken geïnspireerd en krijgen een boost in motivatie en vertrouwen.

Of zoals Marian het zelf omschreef na een van de trainingen: “Hun motortje is weer warmgelopen.”

Marian is gecertificeerd trainer Vakopleiding train de trainer, bij de stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland.

Inhoud van de training

We geven de training in 4 online bijeenkomsten van een dagdeel; iedere trainingsbijeenkomst duurt van 9:00 tot 12:30 uur, of van 13:00 tot 16:30 uur.

We gebruiken hiervoor de communicatietool Zoom: eenvoudig, veilig en prettig. Je ontvangt natuurlijk een duidelijke instructie.

In de training…

  • professionaliseer je in 4 helder opgebouwde dagdelen je coachvaardigheden
  • leer je waarmee je je coachees daadwerkelijk duurzaam verder helpt
  • werken we met levendige voorbeelden
  • gaan we interactief aan de slag en zullen we veel oefenen

Je ontvangt…

  • duidelijke en korte theoretische uitleg van alle onderdelen
  • heldere en bruikbare checklists
  • oefeningen die meteen je kunt toepassen op je coachee
  • overzichtelijk en praktisch huiswerk voor tussen de sessies

De training inspireert, motiveert en verbindt. We werken met plezier samen in een veilige en vertrouwde omgeving, en we passen toe wat we leren: echt in contact zijn.

Trainingsbijeenkomst 1
De Hartklop Methodiek

Als coach – ervaren of startend – probeer je zo goed mogelijk naar de ander te luisteren en betekenisvol te zijn. Vaak gaat dat heel vloeiend, maar soms ben je afgeleid. Dan volg je de ander niet helemaal, denk je te hard na over je volgende vraag of merk je dat je eigen ideeën in de weg zitten. Het echte contact is er dan even niet en je coachee merkt dat ook.

Tijdens de eerste trainingsbijeenkomst leer je:

  • hoe je vanuit je hart een gesprek voert met je coachee
  • hoe je de speciaal ontwikkelde Hartklop-methodiek soepel toepast
  • hoe hierdoor het gesprek met je coachee zich verdiept
  • hoe je coachee ontdekt waar zijn hart sneller van gaat kloppen
  • hoe jullie vlot tot de kern komen en je gesprek effect heeft.

De Hartklop MethodiekEcht in contact zijn, dat willen iedereen dolgraag – je coachee ook: “Ik wil worden gezien en gehoord in mijn kern.”

Met de Hartklop Methodiek krijg je een warm en kloppend verhaal. Je coachee is op zijn gemak, je verfijnt het gesprek en ervaart meer diepgang en resultaat.

Trainingsbijeenkomst 2
Behulpzame vragen stellen

Als coach weet je dat goede vragen stellen belangrijk is. Met de juiste vraag komt je coachee tot ontdekkingen, wordt ze aan het denken gezet, neemt ze gevoelens bewuster waar (en accepteert die), maakt ze keuzes en besluit ze tot nieuwe stappen.

Maar wat is een goede vraag? Met welke vragen raak je de ander in zijn essentie? Hoe voorkom je dat het stroef gaat in een gesprek? Dat je je eigen lijstje ‘afvinkt’ en je eigen koers volgt? En dan het contact met de ander kwijtraakt?

In bijeenkomst 2 ga je behulpzame vragen stellen, vloeiende vragen die:

  • verhelderen wat je coachee echt wil
  • vertrouwen en veiligheid creëren
  • ruimte geven voor persoonlijk onderzoeken van wat de ander dwars zit
  • je coachee nieuwe wegen laten ontdekken
  • leiden tot nieuw gedrag en in actie komen van je coachee

We werken vanuit de sterkte-perspectief benadering: een aanpak die verfrissend is, kracht en hoop geeft, en uitgaat van natuurlijke talenten.

We oefenen daarin met een aantal vraagsoorten. Je zult ervaren hoe waardevol en vernieuwend die vragen zijn. Je leert hoe je daarmee al je eigen analyses, verklaringen en adviezen achterwege kunt laten en je aandacht kunt verleggen naar de coachee. Dan komt het effect echt uit de coachee zelf – en is het duurzaam.

Trainingsbijeenkomst 3
Waarom helpen niet altijd helpt.
Of: hoe we als coach écht helpen

Ons mens-zijn verleidt ons – ook als coach – vaak naar de kortste weg uit de misère: suggesties, adviezen en oplossingen geven. En dat wordt versterkt omdat een coachee ook kómt voor die hulp.

Hij komt bij jou voor coaching omdat hij iets anders wil in zijn werk of leven, een verbetering wil of van iets af wil, stappen wil zetten, keuzes wil maken. Vaak vráágt je coachee zelfs om dat verlossende advies, die ene helpende tip: “Wat zou jij dan doen, coach? Moet ik zus of zal ik zo? Is dit een goed besluit?”

In de derde trainingsbijeenkomst gaan we in op hoe we als coaches met dat hulpvraagfenomeen én onze eigen helpmechanismen kunnen omgaan.

Je ontdekt…

  • waarom we zo graag helpen
  • welke favoriete manieren van helpen jij hebt en wanneer ze (niet) werken
  • hoe je ervan loskomt en bewust vragen stelt die echt aansluiten
  • hoe je in je professionele rol van coach komt
  • wat je coachee werkelijk wil

We behandelen ook de 5 automatische helpmechanismen die heel menselijk zijn en zeker heel goed bedoeld. We doen dit allemaal en toch helpen ze je coachee niet echt. Hoe kun je ze herkennen en hoe kun je voorkomen dat je erin schiet?

Kortom: je leert het verschil tussen helpen en coachen, of beter: hoe je je coachee écht helpt, door haar te laten ontdekken welke stappen ze wil maken. En op een manier die beklijft – omdat het van binnen komt.

Trainingsbijeenkomst 4
Vertragen om te versnellen

Aan het begin van een sessie zit je coachee vaak vol zit met zijn verhaal. Maar misschien heeft hij die dag ook al gewerkt, de kinderen net naar school gebracht, in de file gestaan, zich gehaast om op tijd te zijn en ga zo maar door.

Kortom: je coachee zit overvol en loopt leeg. Als een waterval, misschien geëmotioneerd, misschien gejaagd. Het steekt jou aan, en je raakt de regie kwijt. Het lukt je coachee niet goed om met een heldere blik naar zijn probleem te kijken en voor jou wordt het lastig om te coachen.

Wat op dat moment heel goed werkt en de coachee met zijn aandacht haalt bij wat er écht toe doet is een aandachtsoefening in de natuur. De oefening helpt om te ontspannen bij wat er is en tot fundamentele vragen te komen. De oefening vertraagt – om daarna het gesprek vlot te laten verlopen en te versnellen.

In de vierde trainingsbijeenkomst gaan we in op het nut en de effectieve inzet van de aandachtsoefening.

Je leert:

  • hoe je de oefening bij je coachee introduceert
  • hoe je zo’n stilte-oefening begeleidt
  • hoe je zorgt dat je coachee de stilte niet steeds doorbreekt
  • hoe je je coachee helpt om echt te ontspannen
  • hoe je ‘ongemakkelijkheid’ voorkomt

Je zult ook zelf de bijbehorende mindfulness-oefeningen doen om het effect te merken en meer comfortabel te worden als coach. Daarnaast leer je hoe je vanuit de aandachtsoefening een mooie brug bouwt en een soepele overgang naar het coachgesprek maakt.

Dit zeggen deelnemers over de training Puur Coachen:

De online training is echt super leuk en goed begeleid door Marian, zowel technisch als op inhoud. Ik vond dat er een goede sfeer was en iedereen oefende heel serieus. De oefeningen in drietallen en tweetallen en de afwisseling daarin was echt leuk en goed.

Het was een inspirerende en ‘kloppende’ training. Inhoudelijk was het helder en we oefenden echt met vaardigheden om puur te kunnen coachen. Ik ben echt gegroeid als coach – echt even weer de puntjes op de i gezet!

Marian is een trainer die oog heeft voor al haar deelnemers. Ze creëert zelfs in een online training een veilige en vertrouwde omgeving waarin je open durft te zijn. Ze is ook goed in het verbinden van deelnemers met elkaar. Dit zorgt voor een fijne sfeer. Ik heb de training dan ook als zeer waardevol en positief ervaren.

Het was wat gek dat ik niemand van de mensen van de training ooit in het echt heb gezien, maar het heeft de kwaliteit niet beïnvloed. Alle informatie kwam goed en duidelijk over en ik heb ook andere deelnemers gesproken dankzij de spar-momenten die je samen hebt. Hierdoor heb je toch het gevoel dat je de andere deelnemers een beetje kent, wat ik wel belangrijk vind als je aan het leren bent.

Wat een leuke ochtend hadden we tijdens de online training! Heel herkenbaar allemaal en heel fijn om weer een stap te maken in ons leerproces. Geeft richting om verder te gaan. Dank!

Duur & data

De vier online trainingsbijeenkomsten duren ieder van 9:00 tot 12:30 uur of van 13:00 tot 16:30 uur.  Ze vinden plaats op:

2024

  • dinsdag 30 januari (middag)
  • dinsdag 6 februari (middag)
  • donderdag 22 februari (middag)
  • vrijdag 23 februari (ochtend)

We werken met Zoom. Je ontvangt duidelijke informatie vooraf over hoe je toegang krijgt tot de online sessies.

Groepsgrootte

We werken in een kleine groep van maximaal 12 deelnemers, zodat er voldoende tijd en aandacht is voor je vragen.

Je investering

Korting voor deelnemers van de Wandelcoach Opleiding

De prijs voor de training ‘Puur Coachen’ bedraagt € 795. Volg of volgde je de Wandelcoach Opleiding, dan ontvang je € 100 korting.

Alle bedragen zijn all-in: als erkend opleider zijn onze trainingen vrij van btw.

Wil je je aanmelden voor de training?

Super! Klik hieronder op de knop die voor jou van toepassing is. Je komt dan op een pagina waar je veilig kunt betalen met iDeal (of MisterCash voor Belgische deelnemers). Na je betaling ontvang je automatisch een nette factuur voor je administratie en een bevestiging per e-mail, met alle praktische informatie die je nodig hebt.

Ik volgde (nog) niet De Wandelcoach Opleiding…

Welkom!

Ik volg of volgde De Wandelcoach Opleiding…

Leuk dat je meedoet! Als bestaande klant ontvang je een korting van € 100.