We waren bijna aan het eind van ons wandelcoachtraject. Coachee Marie (niet haar echte naam) had richting gekregen in haar volgende loopbaanstap en had er zin in. Maar toen…

Ze belde me: haar man was totaal onverwacht overleden. Hij was thuis herstellende van een hartoperatie. Op een ochtend toen ze al beneden was dacht ze: ‘nou, hij zou nu zo onderhand wel eens op staan….’ Ze stoof naar boven en vond hem dood.

Na de crematie gaf ze aan dat ze wilde doorwandelen en na een paar weken gingen we weer op pad in Amelisweerd. Marie was de weg kwijt, ontredderd. Ik had geen enkele ervaring met coachen van rouwende mensen, ik besloot kosteloos verder te gaan. Ik luisterde alleen maar, was begripvol. En zag hoe wijd opengesperd haar ogen waren en hoe ze trilde.

Wandelcoaching bij Rouw en Verlies

Natuur
Zo wandelden we maandenlang. Langzaam werd haar toekomst ‘langer’: van het volgende uur redden, naar weer een dag, naar een plannetje voor een weekend weg met een vriendin, naar ‘over een maand ga ik 3 weken naar Australië naar familie’.

In al die wandelingen zei ze: ‘Het is fijn om in de natuur te zijn’. ‘Wat geeft de natuur je?’, vroeg ik. Ze noemde op verschillende momenten: ‘Ik voel me minder alleen tussen de bomen, ik ben verbonden met alles wat leeft in de natuur, ik voel me geliefd en geborgen, natuur troost me.’

En op een bepaald moment, veel later, toen ze terugkwam van een yogacursus in Portugal zei ze: ‘In natuur is er leven in dood’.

Metaforen
Van boswachter Norbert Kwint leerde ik hoeveel metaforen – soms letterlijk – voor het oprapen liggen. Hij wees me bijvoorbeeld tijdens de Wandelcoach Opleiding op een omgevallen boom in Amelisweerd, met allerlei, soms hele kleine (houtknots)zwammetjes en paddenstoelen, vol met insecten die zich te goed doen en vertelde: ‘Zo’n boom zit vol met opgeslagen voedingsstoffen en zit juist vol met leven.’

Rust en lust
Samen met Marie ging ik er kijken. Ze snoof de geuren, streelde het mos, tilde los hout op en zag de krioelende pissebedden. Ze had nooit gedacht dat ze de kracht zou hebben om alleen verder te gaan. Ze had ontdekt hoe goed de natuur haar deed. Dagelijks deed ze nu yoga in de tuin of ergens in de natuur. Er was een rust over haar heen gedaald, vergankelijkheid hoort bij het leven en ze zag hoe ze zich er altijd tegen had verzet.

De rust mengde zich, en dat vond ze merkwaardig, met een lust in nieuwe ontdekkingen. Ze ervoer een rijker gevoelsleven, veel meer emoties kende ze nu, en ze wilde er uiting aan geven. Ze volgde acteerklassen. Wat kon ze verliezen? Zichzelf in ieder geval niet meer. Acteren was iets dat nooit eerder in haar had geleefd en nu was ze lid van een amateurtoneelgezelschap. Ze maakte weer eens plezier.

Dood voedt
Dood hout kan interessant om in te zetten tijdens coaching. Voor ons mensen is dood vaak echt dood. Maar in de natuur geeft de dood, hoe je het ook wendt of keert, voeding voor het heden en de toekomst.

Norbert Kwint zegt: Zo’n stuk boom heeft hier zo’n dertig jaar, of nog langer, gegroeid. Daarin zit verleden, al die jaren is er energie in opgeslagen. Het geeft weer voeding. Voor allerlei planten en dieren; voor paddenstoelen die het verwerken, voor pissebedden die eronder leven, voor duizendpoten, voor een specht die op zoek gaat naar larven. Waar een boom-‘lijk’ ligt, krijg je lokaal juist heel veel voedingstoffen. Die levendigheid, die voeding, dat beseffen mensen. Dat troost.’

©Wandelcoach.nl

Wandelcoaching bij Rouw en Verlies

Wandelcoaching bij Rouw en Verlies 

We geven de prachtige tweedaagse training Wandelcoaching bij rouw en verlies voor de laatste keer op 3 en 24 okt. Lees meer en voel je welkom. Er zijn nog 2 plekken. De training vindt plaats op het prachtige landgoed Amelisweerd in Bunnik.

Wandelcoachenworkshop in Ansen

Woon je in Noorden van het land? Kom naar de wandelcoach workshop in Ansen op 26 juni!

In de workshop kijken we naar:
Het vak van professioneel Wandelcoach: Hoe kun je succesvol, met enorm veel plezier en zeer goede resultaten, betekenisvol wandelcoachen? Wat is de unieke waarde van wandelend coachen in de natuur? Wat zijn de recente ontwikkelingen op het gebied van wandelend coachen waarmee wandelcoach een beroep van de toekomst is? We doen aantrekkelijke oefeningen waarbij je meteen het effect van de natuur en het wandelen ervaart. Als je nu al mensen coacht kun je de oefeningen direct toepassen bij je coachees. Lees meer en meld je aan voor de wandelcoachworkshop in Ansen.

Wil je na de zomer fris aan de slag als Wandelcoach?

Wandelcoaching is fantastisch. Dat zeg ik het wel vaker, want het is écht een toevoeging. Dát we ontspannen en ons weer ‘mens’ voelen als we wandelen in de natuur merken we bijna allemaal. Ook dat we frisse ideeën krijgen of een antwoord op een dilemma. Merk je ook dat je humeur oplicht? En dat je sowieso opknapt in de natuur? Bijna iedereen weet en merkt het (en het is wetenschappelijk bewezen, maar dat weet ook bijna iedereen).

Maar wist je ook dat je als wandelcoach deze effecten van wandelen in de natuur kunt versterken? Hoe? Door belichaamde emotie(tegen)regulatie, en door de natuur betekenisvol te maken. Dit komt uit recente onderzoeken. Je leert het in de Post Hbo Wandelcoach Opleiding.

We moeten niet onderschatten hoeveel we kunnen betekenen en hoe groot de stress, spanning, onzekerheid en overbelastheid is. Zoveel mensen zijn zoekend. Wat kunnen wandelcoaches daarin betekenen? Leer het in de Wandelcoach Opleiding.

Ik heb een eigen bedrijf, wie had dat gedacht?
Ik heb mijn veerkracht en creativiteit terug hervonden.
Ik heb een stevige basis als wandelcoach.
Robertha Langenberg

Ik leerde de eenvoud van het werken in en met de natuur. Geen hocus-pocus, maar terug naar de essentie van de zaak. Het heeft vooral zin gegeven in nog veel meer, het voelt als het begin van een nieuw verhaal.
Hannes Verdru

Ik wil de opleiding graag een 10 geven. Ik vond de praktijk en de theorie perfect op elkaar aansluiten. Ook de dag met marketing vond ik superinteressant, om op die manier te kijken naar wat je in huis hebt en hoe je verder wilt. Het mooiste vind ik de natuurassociaties, dat die beelden echt blijven hangen bij de coachees. Het zijn superankers. Ik ben erg geïnspireerd door de opleiding en vind de combinatie van natuur, naar buiten gaan en theorie een verademing!
Jeannine

Wanneer en waar?

Oosterhout: 16 mei, 6 juni, 4 juli, 5 september, 3 oktober, 7 november, 21 november 2024. VOL en gestart.

Bunnik: 20 september, 18 oktober, 15 november, 13 december 2024, 10 januari, 31 januari en 21 februari 2025. VOL. Meld je hier aan voor de wachtlijst.

EXTRA GROEP in Bunnik: 27 september, 25 oktober, 15 november, 20 december 2024, 24 januari, 14 februari, 7 maart 2025. Meld je hier aan

NIEUW Ansen (Drenthe)Eenmalig en noordelijker wordt het niet!:
18 oktober, 8 november, 6 december, 10 januari, 7 februari, 28 februari en 21 maart 2025. Meld je hier aan.

Wil je je na de zomer fris aan de slag en je ontwikkelen tot een steengoede en professionele wandelcoach? Kom naar Ansen of Bunnik. Je hoeft maar 1 keer per maand de reis te maken.

EMCC EQA-EIA Nobco-logo

Wil je de Nobco-variant van deze Wandelcoach Opleiding volgen? Dat kan! Je gaat op weg naar je EIA-certificering, de Europese Individuele accreditatie.

Kijk op Post Hbo Wandelcoach Opleiding voor meer info. Heb je vragen? Schroom niet. Al je vragen zijn welkom. Mail naar  of bel/ app me op 06 170 66 750

Ik spreek je graag!

Hartelijke groet, Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau