Ken je het wandelboek ‘Wandelen’ van Frederic Gros? Gun jezelf de weldaad van wandelen en kom los van je computer. Bovendien is wandelen een veilige manier om elkaar te ontmoeten. Nodig jezelf en de ander uit tot een wandeling.

Frédéric Gros beschrijft wandelen als een bevrijdende ervaring. We zijn zo verzadigd met allerlei technologie, pc en smartphone, dat wandelen ons daar letterlijk van bevrijdt. Je voelt je lichaam weer. Je voelt je weer mens en je laadt weer op.

Zegeningen van wandelen volgens Gros

 • Wandelen is een time-out: je bent even uit het systeem. Je hoeft geen sociale maskers op te zetten, geen verhalen op te hangen, geen identiteit aan te nemen. Je bent in de vrijheid van ‘niemand zijn’.
 • Wandelen is buiten zijn. Normaal is buiten op weg zijn van het ene binnen naar het andere binnen. Door te wandelen gooi je de scheiding tussen binnen en buiten om. Tijdens het wandelen is het wandelen het doel. Je bent alleen maar buiten.
 • Wandelen maakt stil. De traagheid van wandelen geeft een gevoel van eeuwigheid. Er is niet anders dan wandelen. De nieuwtjes en feitjes zijn niet meer belangrijk. Alle minuten krijgen diepte, in plaats van altijd iets doen, iets produceren.
 • Wandelen is bewegen. Je hart klopt sneller en het bloed circuleert krachtiger. Je verfrist en ontspant. Dat geeft een gevoel van verlichting.

Filosofen wandelen

Nietzsche
Frederic Gros noemt in zijn boek hoe belangrijk wandelen voor Friedrich Nietzsche is. Op zijn 24e is hij al hoogleraar filosofie. Hij werkt vol vuur en geeft tien jaar les in theologie. Maar hij heeft ook veel tegenslagen en krijgt last van migraine aanvallen. Dan besluit hij te gaan wandelen. Zes uur per dag, in de natuur. Het is een ommekeer in zijn leven: door het wandelen is hij vrij van gedachten van anderen. Hij hoeft met niemand rekening te houden. Hij is gelukkig met zijn nieuwe inzicht.

Voor filosoof Immanuel Kant is een dagelijkse wandeling vanzelfsprekend. Door de eentonigheid, de ene voet voor de andere zetten, wordt zijn hoofd vrij om helder te denken. Door continue en automatische inspanning van het lichaam staat zijn geest open voor nieuwe gedachten. Kant is gedisciplineerd in zijn regelmaat en daardoor ‘krijg je het onmogelijke voor elkaar’ zegt hij.

Wandelen is veel meer

 • Wandelen maakt je sensitiever voor fijne gevoelens. Voor plezier vanwege de verrassingen die je tegenkomt, vreugde door de ervaringen van volheid van het bestaan, geluk door de voldoening en sereniteit door de regelmaat en rust. Gros zegt: verwacht geen voordeel van wandelen, juist dan ga je je verwonderen. Het ligt voor het oprapen: de kleuren, de kleinigheden, de vormen. Lang wandelen geeft je een overweldigende lichtheid.
 • Wandelen is eigenlijk best saai door de herhaling. Toch is het geen verveling. Bij verveling gaat je lichaam onrust voelen, maar bij wandelen komt zij juist tot rust. De regelmaat zorgt voor concentratie. En bij een bepaald ritme kun je enorme afstanden lopen zonder vermoeid te worden. In extase, als het ware.
  Volgens Gros is wandelen echt iets om alleen te doen, een beleving van lichaam en geest, waar geen ruimte is voor anderen. Je eigen ideale ritme vinden, dat is wat Gros voor ogen heeft. Ook vindt hij dat wandelen zoveel mogelijk vrij moet zijn van doelen, om zo alle zegeningen te ervaren.
Wandelen is eenvoudig

Overgave aan de natuur

Gros beschrijft wat hij nuttig, noodzakelijk en essentieel vindt in het hoofdstuk ‘Elementair’. Nuttig vindt hij landkaarten en extra sokken. Met noodzakelijk bedoelt hij water, eten en een warmte trui. Maar essentieel is: je overgeven aan de elementen van de natuur. Beekwater drinken uit de kom van je handen (voorzichtig hoor), frambozen en bessen eten en buiten slapen in de natuur. Als je je hieraan overgeeft krijg je een onvermoed vertrouwen dat je dolgelukkig maakt. Je geeft je over aan het elementaire en het geeft zich volkomen aan ons. Deed je het wel eens?

De voordelen van wandelen op een rij volgens Frédéric Gros:

 1. Wandelen brengt je terug naar de eenvoud van het bestaan
 2. Wandelen bevrijd je van alle verhalen, identiteiten en sociale maskers
 3. Wandelen maakt je los van alledaagse nieuwtjes en onbeduidende feitjes. Je hoofd wordt niet volgepropt met zinnen, citaten en theorieën, maar gevuld met de aanwezigheid van de wereld waarin je je bevindt.
 4. Wandelen vermindert het voortdurende innerlijk geklets, waarmee je onophoudelijk anderen becommentarieert en jezelf evalueert, waarmee je interpreteert.
 5. Wandelen is bewegen en geeft energie: je hart klopt sneller en je bloed circuleert krachtiger.
 6. Wandelen maakt je bewust van plezier, vreugde, geluk en sereniteit.
 7. De eenvoud en regelmaat van het wandelen zonder doel maakt je open voor nieuwe inzichten en ervaringen.

Wandel!

Veel plezier en hartelijke groet,
Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau