Marketing-voor-Wandelcoaches niche

Marketing… veel wandelcoaches ploeteren ermee. Marketing wordt geassocieerd met ‘opdringerigheid’ en ‘verkopen’, en dat lijkt haaks te staan op wat coaches écht willen doen: de ander verder helpen. Maar het is een simpel feit dat je meer voor mensen kunt betekenen als je meer klanten weet aan te trekken. Marketing is dus nodig.

Daarom is marketing een belangrijk onderdeel in de Wandelcoach Opleiding® en bieden we tegenwoordig zelfs een aparte, verkorte marketingtraining van twee dagen, speciaal voor wandelcoaches. Het goede nieuws: marketing is ook mogelijk op een manier die bij wandelcoaches past – en bij jouw unieke persoonlijkheid, visie en manier van werken. Want gras groeit niet harder door er aan te trekken. Maar wel door de juiste omstandigheden te creëren.

“Zonder niche wordt het niets”

Wil je een succesvolle coachingpraktijk, dan moet je je op een niche richten – dat lees je overal. Maar wat is dat eigenlijk, een niche?

Wikipedia omschrijft de niche als “een specifiek, vaak klein, afgebakend en bewerkbaar deel van een markt”. In de Wandelcoach Opleiding® hanteren we de eenvoudige definitie: een specifiek type mens met een specifiek type probleem.

In de opleiding doen we niche-oefeningen: deelnemers onderzoeken kenmerken van het type mens die zij vanuit hun talent en persoonlijkheid het beste kunnen helpen, en het type probleem waarvoor zij coaching kunnen bieden.

Maar is zo’n niche echt een absolute voorwaarde om succesvol te zijn met je (wandel)coachpraktijk? En zo ja: hoe kies je een niche?

We ontrafelen het.

Je niche… soms voor de hand liggend, soms moet het ‘groeien’

Sommige wandelcoaches kiezen voor de klant met problemen die ze uit eigen ervaring kennen. Hun levensgeschiedenis biedt ze een basis voor hun wandelcoachingpraktijk. Of het nu gaat om leven met een partner met autisme, worstelen met migraine of je suf piekeren: ze kennen het vraagstuk door en door, zijn bereid zich erin te professionaliseren en worden daadwerkelijk dé specialist op dat gebied.

Maar een specialisatie kan ook organisch ontstaan. Je helpt een coachee met een specifiek vraagstuk, en door mond-tot-mond reclame komen andere klanten met vergelijkbare problemen bij je. Daar gaat wat tijd overheen, zoiets groeit. Het is dan ook niet vreemd dat veel wandelcoaches beginnen met wat generieke communicatie, en na verloop van tijd ‘inzoomen’ op meer specifieke doelgroepen en problemen.

Voorbeelden van wandelcoaches met niches

Ben je zelf (wandel)coach en op zoek naar succesvolle voorbeeld van niche-benaderingen? Bij Het Coach Bureau kunnen we putten uit een groot aantal ‘alumni’ van onze opleidingen, óók wandelcoaches met een specifieke niche.

We zetten er hieronder een paar op rij voor je:

Heleen van Reenen

Heleen richt zich specifiek op coaching van hoog opgeleide IT-professionals. Heleen werkte zelf ook lang als ICT-consultant en -manager, en weet dus heel goed wat haar doelgroep bezig houdt.
wandelcoachbedrijf.nl

Stienke de Jager

Stienke coacht hoogopgeleide mensen met autisme al wandelend in de natuur. Met haar bedrijf Coaching bij Autisme helpt ze coachees om de rust terug te vinden in hun leven.
coachingbijautisme.nl

Agnes van Rossum

Hoe vaak hoor je mensen wel niet zeggen: ‘Ik ben een piekeraar’? Precies de doelgroep waar Agnes zich op richt – en haar bedrijfsnaam laat daar geen twijfel over bestaan.
piekerspecialist.nl

Margot van Zon

Margot helpt mensen met de ziekte van Crohn om het leven náást die chronische ziekte weer te ontdekken, om te gaan met de onzekerheden van de ziekte en hun energie beter te verdelen.
bekroondleven.nl

John Steeman

John is relatiecoach en heeft daar een unieke benadering in gevonden: hij neemt stellen mee naar buiten – de duinen in – om daar al wandelend te werken aan de relatieproblemen.
relatiewandelcoaching.nl

Ingrid Smit

Naast fysieke klachten en dagelijkse ongemakken geeft diabetes ook psychologische druk. Wandelcoach Ingrid Smit helpt haar klanten om te gaan met beide aspecten.
dekrachtvandiabetes.nl

Tip: wil je meer voorbeelden zien van hoe wandelcoaches zich profileren? Klik dan hier voor een overzicht van een groot aantal bij ons opgeleide wandelcoaches, inclusief links naar hun websites.

Een specifieke niche maakt veel dingen eenvoudig

Als je je op een bepaald type mens en een bepaald type probleem richt, dan worden veel dingen eenvoudiger en overzichtelijker:

  • Je kunt je communicatie veel specifieker maken
  • Je kunt je vakinhoudelijk gerichter ontwikkelen
  • Je kunt beter bepalen of je een klant wel of niet kunt (of wilt) helpen

Bovendien: als jij – om maar een voorbeeld te noemen – bekend staat als dé wandelcoach voor gestreste leerkrachten, dan maak je het voor iedereen gemakkelijk om naar jou te verwijzen als ze in gesprek zijn met een juf of meester die niet meer zo lekker in haar of zijn vel zit, nietwaar?

Ben je nog niet zover?

Ik zei het al: soms vraagt het wat tijd om je niche te ontdekken. Ik deed er zelf ook jaren over.

Eerst werkte ik als freelancer voor drie bedrijven en had ik mijn losse wandelcoachklanten. Ik coachte iedereen die op mijn pad kwam: mensen in outplacement-trajecten, reïntegratie-trajecten, sollicitatie-trajecten, employabilityscans, persoonlijke vraagstukken, al wandelend of bij het bureau.

In de loop van de tijd merkte ik dat ik korte trajecten het allerleukste vond. Heerlijk korte trajecten, die me dwongen bij elke wandeling weer superscherp en gefocust te zijn. Vooral door aan het werk te zijn, ontdekte ik wat wel en niet leuk vond, en waar mijn talenten lagen.

Zo werd ik in eerste instantie de specialist van de korte trajecten. Later ontwikkelde ik een traject dat ook inhoudelijk meer specifiek werkt, het wandelcoachprogramma Ontdek Je Talent. Daarin help ik zoekende professionals bij hun vraagstukken over wat ze nu eigenlijk willen en kunnen – en hoe ze daar concrete stappen in kunnen zetten.

Maar zoals gezegd: dat vroeg wat tijd.

Marketing-voor-Wandelcoaches niche niets

Wil je hulp bij het het vinden van je niche en in je marketing?

Ben je toe aan een volgende stap in je praktijk als wandelcoach en wil je je klantenkring uitbreiden? En wil je het vinden van je niche wat versnellen? Misschien kan onze tweedaagse training Marketing voor Wandelcoaches je daarbij helpen

In deze training ontdek je dat marketing helemaal niet eng is en dat het ook kan op een authentieke, eerlijke manier die past bij jouw manier van communiceren en werken.

Klik hier voor alle informatie over de training Marketing voor Wandelcoaches

Terugkom Wandelcoach Opleiding 2016-04

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau