Geef geen korting. Dan ben je geloofwaardig. Ingrid Beerse, onze marketingcoach schreef er een artikel over.

Ingrid: ‘Als je het gevoel hebt dat het krijgen van klanten wat stroef gaat in je coachpraktijk, dan ben je misschien geneigd om met kortingen te werken. In de hoop dat dit de drempel verlaagt en je toch klanten krijgt.’

Is het handig om met kortingen te werken? Het antwoord is ‘Nee’. Ingrid Beerse, onze marketingcoach legt het uit graag uit.

Lees meteen nog een artikel van ondernemerscoach Selma Foeken en bekijk een video van marketingexpert Jos Burgers over wat korting geven betekent.

Het gaat niet echt om geld

Vaak denken we dat geld één van de grootste issues is voor mensen om jouw klant te worden. Daarom lonkt de optie om korting te geven. Maar het tegenovergestelde blijkt waar. Het gaat er namelijk niet om of mensen het geld in hun portemonnee hebben, maar welke prioriteit ze eraan geven.

Misschien zag je ook weleens dat een potentiële klant niet met je in zee ging vanwege het geld, en je later zag hoe groot haar auto was, of op social media zag je hoe luxe haar vakantie was. Mensen maken hun persoonlijke keuzes. En dat is prima. Waar gaat het dan om? Het gaat om de betekenis en de waarden die je klanten ervaren bij jouw coaching.

Dus hoe goed kun je de betekenis en waarde van jouw wandelcoaching onder woorden brengen? Leg je goed uit wat het hen werkelijk geeft? Daar zit de sleutel. Je verkoopt niet je tijd, je uren, maar de betekenis voor je klant. Wordt hij echt verlicht in zijn probleem of verlangen? Hoeveel is dat wel waard?

Als je mogelijke klant die waarde en betekenis niet voelt, dan wil hij er geen tijd, moeite of geld in steken. Ook niet als je korting geeft. Met korting kun je zelfs wat minder gemotiveerde klanten coachen.

‘Ik vind het te duur’

Als mensen dat zeggen, zeggen ze dus niét dat ze jouw aanbod onaantrekkelijk vinden, maar ze vinden het misschien spannend om de stap te nemen. Daarom kun je deze vraag stellen: ‘Even los van het geld, zie je wel wat het voor jou kan betekenen?’.

Open opnieuw het gesprek. Je kunt ontdekken wat er werkelijk speelt en dat de twijfel ergens anders ligt. Bijvoorbeeld de zorg dat iets weer niet lukt, na een eerdere ervaring. Of iemand is teleurgesteld in zichzelf. Als je dit kunt achterhalen heb je het over andere dingen dan geld. Help je potentiële klant in deze fase met wat er écht speelt. Je gooit anders een kans weg als je direct op het ‘geld’ signaal afgaat.

Kies voor iets extra’s in plaats van een korting

Om mensen toch nét dat positieve zetje in de rug te geven (want daar hebben we allemaal zo nu en dan behoefte aan) raad ik aan om een extraatje te geven (sommigen noemen dat een bonus). Het liefst iets dat bijzonder waardevol is voor jouw klant. Iets dat ze echt moeten weten, leren of doen en kan jij dat kan bieden in de vorm van bijvoorbeeld een Ebook, een video, een meditatie, oefeningen of een mini online training. Als je zo’n extra toevoegt aan je aanbod, kan dat nét zorgen voor de geruststelling in hun keuze. Je geeft zo extra waarde aan jouw klant zonder dat jij aan omzet inboet.

Wanneer kan korting je wel helpen?

Natuurlijk is deze materie niet helemaal zwart-wit. Want als je bijvoorbeeld net start als wandelcoach, dan kan korting helpen om je eerste klanten te krijgen. Misschien vind je het in het begin hartstikke spannend om voor je tarief te gaan staan. Het helpt je om je ruimte te geven om eerst wat meer zelfvertrouwen op te bouwen.

Noem het tarief wat je waarde weerspiegelt, en geef aan dat je net gestart bent en je daarom je eerste 5 klanten met x korting begeleidt. Jij kunt constructieve feedback vragen en een review. Want dat is weer waardevol voor jou. Jij wordt beter in je vak, en reviews helpen je bij het aantrekken van nieuwe klanten.

Ook als je net gestart bent met een nieuw aanbod kun je een introductiekorting geven. En vind je het nog moeilijk of spannend om daar klanten voor te krijgen, dan kan je een pilotkorting geven. Benoem de betekenis van je aanbod én de korting die mensen ontvangen als ze deelnemen aan deze pilotversie. Natuurlijk vraag je hier ook om feedback en een review. Op die manier vraag je dus een wederdienst voor de korting.

Jij bent nu meer dan nodig

Als wandelcoach heb jij veel te bieden in een markt waarin de vraag alleen maar toeneemt. Ga staan voor je waarde, voor wat jij betekent voor mensen. Zorg dat je je betekenis en waarde op je website en ook zelf in een paar zinnen goed kunt vertellen. Dat is waar mensen naar zoeken. Verkopen is vertrouwen opbouwen. En met een korting, vaag je dat vertrouwen weg.

Heel veel succes, Ingrid Beerse

Dankjewel Ingrid voor dit verhelderde artikel. Meer van Ingrid op Bureau Beerse
Bekijk ook deze video van Jos Burgers: Waarom je geen korting moet geven
Selma Foeken schreef er ook een mooi artikel over: De nadelen en het voordeel van vroegboekkortingen aanbieden   

©IngridBeerse

————-

2022-02-afronding-WandelcoachOpleiding-groep2 -Belastingdienst-17-mei-2022

Wil jij aan de slag als wandelcoach?

We moeten niet onderschatten hoeveel we kunnen betekenen als wandelcoach en hoe groot de stress, spanning, onzekerheid en overbelasting is. Veel mensen zijn zoekend. Eenzaamheid groeit in de individualistische maatschappij. 1,2 miljoen Nederlanders hebben last van burn-out-klachten. Bij de GGZ staan 84.000 mensen op de wachtlijst. Wat kunnen wandelcoaches daarin betekenen? Leer het in de Wandelcoach Opleiding.

Je leert een verfrissend nieuwe aanpak die je zekerheid, rust, houvast en richting geeft in je coachwandeling. En waarbij je de natuur betekenisvol inzet zonder dat het zweverig wordt. Op weg naar resultaat waar je coachee echt mee geholpen is. Je leert ook hoe je op weg kunt naar klanten in de Post Hbo-Wandelcoach Opleiding.

Waar en wanneer?

  • Oosterhout: 16 mei, 6 juni, 4 juli, 5 september, 3 oktober, 7 november, 21 november 2024. VOL en gestart.
  • Bunnik: 20 september, 18 oktober, 15 november, 13 december 2024, 10 januari, 31 januari en 21 februari 2025. VOL. Meld je hier aan voor de wachtlijst.
  • EXTRA GROEP in Bunnik: 27 september, 25 oktober, 15 november, 20 december 2024, 24 januari, 14 februari, 7 maart 2025. Meld je hier aan
  • Ansen (Drenthe)Eenmalig en noordelijker wordt het niet:18 oktober, 8 november, 6 december, 10 januari, 7 februari, 28 februari en 21 maart 2025. Meld je hier aan. Nog 2 plekken.

Spreekt het je aan? Heb je belangstelling? Lees meer over de Wandelcoach Opleiding en meld je hier aan. Of meld je aan voor de wachtlijst. Heb je vragen? Schroom niet. Mail naar of bel 06 170 66 750. Je bent van harte welkom.

Hartelijke groet, Hilde Backus
© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau