Beste lezer,

Het onderwerp van mijn nieuwe E-zine is: hoe kan prestatiegerichtheid en perfectionisme je in korte tijd aan een burnout helpen? En wat is er voor nodig om het tij te keren? Lees hieronder hoe Paula weer energie kreeg en ging doen waar ze altijd al van droomde.

De informatie over de inspirerende Winterwandeling met de wandelcoach, met warme appeltaart en glühwein, op 7 januari, is nog niet helemaal klaar. Komende week wel en ik zal het je mailen.

—–

E-zine: Prestigieuze baan? Nee, ik bak liever taarten!

Paula maakt carrière en heeft een mooie baan als lead-auditor. Maar in haar vroegere baan was ze veel gelukkiger. Bovendien heeft ze allerlei dromen. Ze besluit haar drang tot presteren los te laten en gooit haar leven rigoureus om na een aantal wandelingen met de wandelcoach.

Ze heeft nog maar drie maanden een nieuwe baan, maar Paula (33) voelt zich nu al doodongelukkig. Zelf denkt ze dat het komt door de hoge werkdruk. Als lead auditor bij een certificeringinstantie in de gezondheidszorg is ze veel onderweg in de auto. Ze komt laat thuis en dan verwacht haar leidinggevende dat ze nog mails beantwoordt en rapporten opstelt. Het werk lijkt nooit af en ze is helemaal kapot.

Hogerop

Al tijdens de eerste wandelsessie komen we erachter dat Paula niet opgebrand is door de hoge werkdruk. Ze is op de verkeerde plek beland en doet werk dat niet bij haar past. Een flink aantal jaar geleden werkte ze met verstandelijk gehandicapten, als creatief begeleider. Dat werk deed ze zeven jaar, en ze vond het heerlijk. Maar na een tijdje was de uitdaging weg en wilde ze hogerop. Paula ging Beleid en Management in de Gezondheidszorg studeren en kwam zo in andere banen terecht: teamleider, stafmedewerker kwaliteitsmanagement en uiteindelijk haar nieuwe baan lead-auditor.

Dat dit werk eigenlijk niet bij haar past, blijkt als ik haar vraag hoe haar werk er nu uit zou zien als er helemaal geen belemmeringen waren. Wat zou ze dan het allerliefste doen? ‘Ik wil weer met verstandelijk gehandicapten werken, maar niet de hele dag. Ik wil ook beleid maken, praktische beleid met creatieve oplossingen voor problemen waar de begeleiders tegenaan lopen. Dat doe ik ’s morgens en ’s middags sta ik zelf voor zo’n groep en probeer ik mijn eigen oplossingen uit.’ Paula wil ook iets professioneels doen met haar creativiteit, samen met verstandelijk gehandicapten. Maar dat laatste idee is nog niet helemaal helder. Deze dromen die ze opsomt zijn heel anders dan het controlerende werk dat ze nu doet.

Prestatiedrang en perfectionisme

Ik vind het opvallend dat zo’n vrolijke meid als Paula, die stevig in haar schoenen staat en heel veel in huis heeft, in drie maanden tijd zo overwerkt kan raken. Waarom heeft ze zich begraven in een baan die misschien wel prestigieus is, maar helemaal niet bij haar past?

Ik zie dit wel vaker bij mensen die ik coach en vaak hangt het samen met perfectionisme of een drang om te presteren. Ook Paula heeft als een van haar sterke punten prestatiegerichtheid. Daar kun je natuurlijk heel ver mee komen, maar mensen die hun prestatiegerichtheid inzetten voor werk dat eigenlijk niet bij hen past, blijven maar doordenderen en doen zichzelf geweld aan. Ze willen niet opgeven en vooral niet falen. Daarom blijven ze ook keihard doorwerken als ze helemaal ongelukkig worden van een baan.

Zoete koek als energie

Al na die eerste wandeling beslist Paula dat ze haar baan op zal zeggen. Zodra ze stopt met het werk verandert haar leven. Ze krijgt weer energie en leeft gezonder; ze stopt met roken en gaat hardlopen. Ook gaat ze weer creatief aan de slag. Paula had altijd al een grote droom en nu maakt ze er eindelijk werk van; een webwinkeltje! Samen met een vriendin maakt ze tassen, accessoires en kussens en verkoopt dit via www.koel-ontwerp.nl.

Maar er moet ook brood op de plank komen. Ze gaat drie dagen als flexkracht in de zorg aan de slag en geniet van de vrijheid van het flexen. Met haar energie en culinaire talenten bakt ze ook nog hippe taarten voor vrienden. Ze vindt het zó leuk en ze merkt dat er vraag is dat ze nóg een bedrijfje opzet: www.zoete-koek.nl! Paula: ‘Het zou mijn ultieme droom zijn om daarin het werken met cliënten te integreren. Ik kan verstandelijk gehandicapten bijvoorbeeld arbeidstrainingsplekken in mijn taartenbedrijfje aanbieden.’

Nu Paula de last van haar baan van zich heeft afgeschud, is die energieke en sterke meid duidelijk weer helemaal naar boven gekomen. Zelf zegt ze het zo: ‘Ik weet heel goed wat ik wil en sluit geen compromissen meer. Ik ben er inmiddels wel achter dat ik vooral werk wil doen waar ik en anderen blij van worden.’ Dat moet toch wel lukken als je die taarten hieronder ziet…

foto taart

Doe wat je écht wilt

Ben jij net als Paula door prestatiedrang of door perfectionisme ook in een baan beland die eigenlijk niet bij je past? Met deze tips stop je met ‘moeten’ en ontdek je wat echt bij je past.

* Ben je wel bezig met wat je echt wilt? Mensen die vastzitten in een baan die niet bij ze past, hebben vaak het idee dat ze van alles moeten. Dat kan komen door perfectionisme of door prestatiedrang. Probeer dit eens. Elke keer als je zegt of denkt ‘ik moet….’, stel je jezelf de vraag: ‘wil ik dit ook?’ Of: ‘Wat zou ik willen?’. Zo word je je bewust van het patroon waar je in zit én kun je de grote lijn in de gaten houden;

* Zorg er voor dat je gesteund wordt. Praat er over maar selecteer die mensen wel heel bewust. Je ouders zullen het misschien nogal onzeker vinden dat je je baan wilt opzeggen en bijvoorbeeld een webwinkeltje wilt opzetten. Praat erover met een vriend(in) die niet wil dat je vasthoudt aan je baan, alleen maar vanwege de zekerheid of de prestige.

* Ga wandelen. Ook Paula vond het wandelen tijdens het coachtraject heerlijk; ze kon in de natuur makkelijker fantaseren over haar droombaan en kreeg er ook weer energie van. Neem iemand mee die goed naar je kan luisteren en fantaseer er al pratend en wandelend op los!

* Fantaseer over die droombaan, maar onderneem ook actie. Loop met iemand mee die dat werk doet. Dan zit je er middenin en weet je of het echt de juiste baan voor je zal zijn.

Ik wens je veel rust en genieten in je werk!

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

———————————————————–

Geef jij ook veel te veel energie aan een baan die niet bij je past? Trek je alles uit de kast om, ondanks je weerzin, je werkzaamheden zo goed mogelijk te doen? En ben je aan het opbranden? Zou je willen uitzoeken van welke baan of rol je juist energie krijgt? Dan is een individueel wandelcoachtraject in de prachtige bossen van Amelisweerd iets voor je.

In 4 wandelingen onderzoeken we je diepste wensen, je natuurlijke talenten, je drijfveren en in welke werksetting jij het beste tot je recht komt. En we kijken hoe je in actie gaat komen. En nu echt! Kijk bij Coachprogramma’s.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau