Aimée (33) werkt in het bankwezen. Naast haar baan deed ze een postdoc tot beleggingsanalist. Een pittige combinatie. Haar carrière gaat snel maar haar privéleven loopt op alles achter. Vrienden en familie komen op het tweede plan en ze heeft geen relatie.

De crisis verandert haar werk. Iedere afdeling wordt gehalveerd, er heerst onrust. Het werk dat ze voor de klanten doet (beleggingen) is meer standaardwerk geworden. Maar daar legt Aimée zich niet bij neer. Ze levert kwaliteit en zorgt goed voor de klant. Maar de sfeer op haar werk is grimmig en alles is op winst en kostenbesparing gericht. Het is niet leuk meer en bovendien kost het haar bakken energie. Ze is moe. Kapot.

Zee van sneeuwklokjes – ontluikende katjes – speenkruid

Overstuur

Dan komt het bericht dat ze in mei 2014 boventallig wordt. Ze moet dan solliciteren op een uitgeklede functie waarbij vrijwel alle contact met klanten verdwijnt. Ze moet wel meewerken anders heeft ze straks helemaal niets.

Bovendien heeft ze erg goede resultaten: de klanttevredenheid is hoog en ze is commercieel heel goed. ‘Ze laten me nooit gaan’, zegt ze.

Aimée raakt er overstuur van. Het enige wat haar dan helpt is koken en bakken. Moedeloos vraagt ze zich af hoe ze hieruit moet komen. Wat nu?

Wit en rode konen

Als we voor de eerste keer afspreken vind ik dat Aimée er haast koortsig uitziet: wit weggetrokken met rode konen. Ze vertelt gedetailleerd over haar werk en ik schrik van de situatie die ze schetst. ‘We zitten met zijn allen in een kleine ruimte aan de telefoon, door elkaar te schreeuwen. Het is een kippenhok. De werkdruk is enorm. Het is hopeloos. Geen manager die ons serieus neemt.’

Een man

We kijken naar de ontluikende natuur in dit vroege voorjaar. Ze komt een beetje tot rust. We doen een wandeloefening en wat zou ze het allerliefst willen? Aimée twijfelt geen seconde: ‘Ik wil een lieve man’, zegt ze. Een gezin.

Kromme Rijn

Ze wordt wakker met deze lieve en aantrekkelijke man. Ze hebben een hond. Ze is tevreden en gelukkig met zichzelf. Ze wandelen met de hond, ze ontbijten samen en ze heeft zin om aan het werk te gaan.

Van betekenis zijn

‘Ik wil mensen helpen. Ik werk in Nederland én in het buitenland. Ik doe iets met kinderen, niet direct, maar ik ontwikkel bijvoorbeeld lesprogramma’s voor pubers in ontwikkelingslanden. Ik ben hiervoor in het buitenland maar als ik weer in Nederland ben, schrijf ik hier beleid over. Ik werk nauw samen met een of twee mensen die heel dicht bij mij staan. Ik draag wezenlijk bij aan het leven van een ander.’

Eerlijkheid

Aimée trekt een blaadje van een boom en zucht. ‘Dit is zó anders dan het werk dat ik nu doe. Ik moet nu zoveel mogelijk proberen te verkopen. Voor wie? Mijn manager? De bank? Ik wil mijn kennis liever eerlijk inzetten.’

Ze legt uit wat haar ideaal is, wat eerlijkheid voor haar inhoudt. ‘Het gaat om eerlijke verdeling van geld, middelen, educatie en voeding.’

Ze kijkt me met lachende ogen aan. ‘Ik ben eigenlijk verbaasd dat dit er nu uitkomt. Ik dacht dat ik iets met koken zou gaan doen. Ik wilde per se uit de financiële wereld. Maar bij deze plannen kan ik mijn studie en kennis toch inzetten.’

Talenten

Uit het Talentenonderzoek komt dat ze enorm gedreven is. Ze is leergierig en bijzonder goed in staat om diepgang te brengen in contact met anderen. Ze is gefocust en zelf-motiverend. De diepgang die ze aanbrengt in relaties, gecombineerd met haar eerlijkheid zorgen ervoor dat ze mensen kan overtuigen. Dat lukt perfect bij het verkopen van beleggingen, maar deze kwaliteiten kan ze ook inzetten om iets te verkopen waar ze meer affiniteit heeft.

Randje burnout

Ondertussen is ze zó verschrikkelijk moe dat ik vraag of ze eigenlijk wel kàn werken. ‘Ziekmelden? Ik?’ vraagt ze geschrokken. ‘Dat kan echt niet!’

Na een week ontvang ik een mail waarin ze laat weten dat ze zich drie dagen heeft ziek gemeld. Met aansluitend het weekend heeft ze vrijwel alle dagen geslapen, zó moe was ze. Ze is een beetje bijgekomen, het was hard nodig.

Prachtige (schaapjes-)wolken

Uitrusten doet wonderen

Bij de volgende wandeling merk ik dat er iets is veranderd aan Aimée. Ze is strijdvaardig. ‘Voor het eerst dat ik belangrijker was dan mijn werk. Voor het eerst dat ik zo’n keuze maakte die goed is voor mezelf’ zegt ze terugblikkend op de paar dagen ziek thuis. ‘Mijn leven dat ik wil leiden is zo anders dan wat ik doe. Een compleet andere wereld.’ De bewustwording van de keuzes die ze heeft gemaakt is in volle gang. Ze kan niet meer terug.

Hoe gaat het verder met Aimée? Blijft ze bij de bank in een andere functie? Gaat ze toch de kookwereld in? Volgt ze een nieuwe opleiding? Of gebeurt er iets heel anders? En hoe gaat het met een man?

Lees volgende week dinsdag in mijn nieuwsbrief welke stappen Aimée neemt het hoe het verder met haar gaat.

Wat denk jij dat ze gaat doen? Laat het ons weten op ons weblog! En kijk eens hoe vaak jij deze week over je grenzen heen gaat. Wanneer doe je iets voor jezelf? Laat het ons weten.

Hartelijke groet,

Hilde Backus
© Het Coach Bureau

De mensen en hun verhaal zijn echt. Iedereen geeft toestemming tot publicatie. In tegenstelling tot voorheen zijn tegenwoordig de namen gefingeerd in verband met de privacy. Als iemand zijn eigen bedrijf begint en de website er bij staat is de naam de echte.  

Wil je gecoacht worden?

Raak je soms ook overstuur, zoals Aimée? Vliegt het werk je aan en zie je geen uitweg? Kom je er maar niet uit en wil je nu een gefundeerde keuze maken?

Dan is het beproefde individuele wandelcoachprogramma ‘Ontdek je talent en wie je bent’ iets voor je. Een programma met in het hart 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen.

Je komt tot rust en ontdekt wat werkelijk belangrijk voor je is. Je ontdekt je unieke talenten, je authentieke wensen, dat wat je wezenlijk motiveert en je passende werkomgeving en daarmee de functie of rol waarin jij het gelukkigste zal zijn en het beste zal presteren. Je leert ook hoe je het helder kunt communiceren. Je accepteert jezelf en stopt met het heilloze geknutsel aan jezelf. Wat een opluchting, niet?

Landhuis Nieuw Amelisweerd

De natuur helpt je erbij! Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent.

Hartelijke groet,

​Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau