Wandelcoach-Marianne-Wildenberg-Wandelen-werkt

Ik zag haar vorige week nog wandelen met een coachee, in Amelisweerd. Marianne Wildenberg woont in Amsterdam maar is als wandelcoach veelzijdig. Sinds vorig jaar is Marianne wandelcoach en fitcoach. Al langer organiseert ze wandeltochten, en kun je met haar mee op een SNP Natuurreis. Daarnaast is ze projectleider bij de Waddenvereniging.

De stekker eruit

‘Ik werk vanaf 2005 voor SNP Natuurreizen. Vroeger trok ik het hele vakantieseizoen met toeristen op, dus van mei tot en met september. Ik fietste toen ook nog vaak met groepen door Nederland. Dat was superleuk, maar het combineerde op een gegeven moment niet meer met mijn werk als freelance communicatieadviseur en -projectleider. Soms moest ik midden in een project de stekker eruit trekken, omdat het seizoen begon. Dat was niet zo handig.’

Op de been

‘In 2012 werd ik geopereerd aan mijn bovenbeen. Ik vroeg aan de arts hoe lang het zou duren voordat ik weer kon werken. Twee, drie weken was de verwachting. Maar het duurde veel langer. Ondertussen ging ik op mijn krukken, ik mocht absoluut niet op mijn been staan, elke dag als een soort dood vogeltje toch werken. Mijn been herstelde heel goed, maar toen mijn opdracht afgerond was, was ik zo moe, ik kon niet meer.’

Sabbatical

Marianne stond zichzelf toe om drie maanden een sabbatical te nemen. Maar dat bleek veel te weinig. ‘Mijn huisarts zei dat ik het maar eens echt rustig aan moest doen. Dat deed ik. Het was waardevol. Langzaam kwam mijn energie weer terug. Ik kreeg weer zin om dingen te doen. Uiteindelijk heb ik een jaar en drie maanden nodig gehad om weer zin in werk te krijgen. En toen dacht ik wel, dit gaat nooit meer gebeuren. Dat wist ik zeker.’

Wandelcoach Opleiding

Marianne deed in die periode al een basisopleiding tot coach. ‘Maar dat kwam bij mij toen niet echt tot leven. Alle theorie nam ik mee in mijn bagage, maar toch, hoe ga je daar dan mee aan de slag?’
Het kwartje viel tijdens de kerstvakantie op Terschelling. ‘Het woord wandelcoachen viel mij ineens binnen. Dat is het! Binnen een maand zat ik bij de eerste opleidingsdag van de Wandelcoach Opleiding. Ik had er niet eens een heel concreet beeld bij, maar ik wilde het. Mijn gedachte was dat het coachen in combinatie met wandelen in de natuur enorm goed zou zijn.’

Verwachtingen overtroffen

‘Mijn verwachtingen werden echt overtroffen. Ik werd mentaal goed uitgedaagd en tegelijkertijd was ik fysiek bezig in mijn geliefde natuur. Daardoor bleef ik zelf ook beter in balans.
Voor mij is het precies goed. Ik vergader als projectleider Waddenvereniging binnen, en ben als wandelcoach veel buiten. De reizen die ik in de zomer doe, zijn louter wandelreizen en ik doseer het aantal.’

Het bos in!

‘Ik stuur ze letterlijk het bos in. Dat is echt mijn favoriete oefening. Ik zie ze even verschieten en om zich heen kijken, voordat ze echt in beweging komen. Maar ze komen terug met een aantal voorwerpen, elementen die precies bij gekoppeld zijn aan hun vraag. Wat zij dan ontdekken over zichzelf en hun wensen is sterk en krachtig! Dat onthouden ze voor altijd.’

Wandelcoach-Marianne-Wildenberg-Amsterdamse-bos

Marianne Wildenberg’s favoriete wandelgebied is het Amsterdamse bos

Een klassiek voorbeeld

‘Er kwam een projectleider van een stichting die weer zestien stichtingen aanstuurde. Haar werk was hectisch en complex. Volgens haar lag het aan haar directeur, zeker niet aan haar. Een heel klassiek voorbeeld van een keiharde werker, waarvan ook het privéleven door het werk werd bepaald. Uiteindelijk kwam ze tot het inzicht dat ze grenzeloos was, voor zichzelf. Zij had geen eigen ruimte, alles was persoonlijk.‘

Grenzen verkennen

‘We deden de Cirkeloefening, om haar een beeld te geven van haar grenzen. Haar binnenste cirkel, daar stond haar hele familie in, haar partner en soms mocht de directeur daar ook nog wel in. Maar als de directeur iets zei wat niet goed was dan kreeg ie een schop de cirkel uit, helemaal naar buiten.

Het was best heftig. De oefening hielp haar om te zien dat het noodzakelijk was om ruimte voor haarzelf te creëren, door haar partner en de familie een cirkeltje bij zich vandaan te zetten. In het bos had ze alle vrijheid, ze tekende de cirkels, ze ging er lekker mee aan de slag, en ervoer letterlijk de nieuwe ruimte en energie. Het was een emotioneel moment, na vijfenveertig jaar ontdekte zij waartegen ze al die tijd gestreden heeft.’

Volgende stap

Tot nu toe wandelcoacht Marianne Wildenberg één op één, maar ze volgde net de training Wandelcoaching voor groepen. ‘Mijn idee is om een snuffelwandeling voor mijn wandelcoachtraject Versterk je werk te ontwikkelen. Het kan best een grote stap zijn om in zo’n traject te stappen. Voor zo’n groepswandeling is het instapniveau lager, er hangt een leuk prijskaartje aan, het is één keer en je kunt aan mij snuffelen.’

Fitcoach

‘Ik ben, naast wandelcoach, ook fitcoach met een licentie van de Wandelbond geworden, en ik organiseer wandeltochten door de prachtige natuur van Nederland. Veel mensen durven de natuur niet alleen in. Zij gaan graag mee op pad en ik laat ze dan écht kennismaken met het landschap waarin ze zijn. En met elkaar. Elke laatste zondag van de maand organiseer ik zo’n wandeltocht. En tot nu toe is het bijna altijd volgeboekt!’

Wil jij krachtiger in je werk staan?

Versterk je werk – het Wandelcoachtraject van Marianne Wildenberg
In vijf inspirerende wandelingen krijg je direct al energie. Samen met Marianne breng je wandelend jouw verlangens in kaart, zodat je weet wat echt belangrijk voor je is. Je zoomt in op je ervaring en talenten. Zo ontdek je wat je graag doet en waar je energie van krijgt. Kijk op www.wandelenwerkt.nl

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau