Berber Hofkamp deed allerlei opleidingen en had verschillende soorten banen. Ze werkte als schuldhulpverlener, docent, en had haar eigen bedrijf. Maar of het werk ook altijd bij haar paste… Mwah.

Toen haar vader overleed maakte ze noodgedwongen een pas op de plaats. ‘Ik ontdekte dat ik al heel lang op de automatische piloot leefde. Ik stelde mezelf nooit de vraag of de dingen die ik deed wel bij me pasten’. Nu maakte Berber de keuze die haar op het lijf geschreven is.

Berber Hofkamp: Van autismeklacht naar autismekracht!

Schuldhulpverlening, docent

Berber werkte eerst in de schuldhulpverlening. Toen ze een relatie kreeg met een docent kreeg ze interesse in dat vak. Ze besloot om zich te scholen tot docent Engels in het voortgezet onderwijs. Al tijdens de opleiding liep Berber op bepaalde onderdelen vast. Toch zette ze door en werkte ze de afgelopen vijf jaar als docent in het VMBO.

Stilstaan

Maar dan, in oktober ‘23 overlijdt Berbers vader. ‘Mijn leven stond stil’. Berber komt thuis te zitten. ‘Ik realiseerde me dat ik al heel lang op de automatische piloot leefde. Ik stelde mezelf nooit de vraag of de dingen die ik deed wel bij me pasten. Toen ontdekte ik dat voor de klas staan me uitputte.’ 

De ultieme combinatie

‘In die tijd wandelde ik veel en ik merkte hoe ont-prikkelend dat werkt; ik kom tot rust en kan helemaal mezelf zijn. Eigenlijk het tegenovergestelde van de haast die ik in de maatschappij ervaar. Het deed me zo goed, ik wilde daar iets mee.

Eerder begeleidde ik een meisje uit speciaal onderwijs, vanuit mijn eigen praktijk, o ja, die ik ooit ook nog eens begonnen was. Ik was niet meer actief in mijn praktijk. Maar in het coachen ligt mijn kracht. Ik ging op zoek naar de combinatie natuur en coachen.’

Laat het er maar zijn

Berber kwam uit bij de Wandelcoach Opleiding. Ze is erg te spreken over de opleiding en trainer Anne Kremers. ‘Anne was enorm betrokken en professioneel. Ze heeft een rustige energie, wat ik heel fijn vind, en toch pit. En humor! Tijdens supervisie gesprekken weet ze elke keer de juiste vraag te stellen. Zo werd ik milder voor mezelf. Van nature ben ik perfectionistisch. Alles moet in één keer goed. Door Anne kwam ik tot het inzicht dat ik lerend ben, en dat dat oké is. Ik denk regelmatig terug aan haar woorden: Laat het er maar zijn, het hoort bij mij op dit moment in mijn leven. Het ontspant me.’

Berber Hofkamp: Van autismeklacht naar autismekracht!

Verwachtingen overtroffen

‘Vanaf de eerste lesdag overtrof de Wandelcoach Opleiding al mijn verwachtingen. De combinatie van de geweldige trainer Anne Kremers, de leuke groep en de praktische insteek. Je ondergaat en ervaart de oefeningen ook zelf en bent lekker veel buiten. Alles in een rustig opbouwend tempo.’ 

Effect van de natuur

In de natuur zijn, in het bos, draagt voor mij bij aan wat echt belangrijk is in het leven. Het helpt om keuzes te maken. Ik wil niet meer voor de klas staan. Door het wandelen voelde ik hoe het is om die druk niet te hebben. Hoe het is om in de natuur te zijn zonder oordelen. Ik weet waar ik vandaan kom, met alle drukte, chaos, het schakelen, de overprikkeling…. En ik weet nu: daar wil ik niet naar terug. Dat is niet voor mij, voor mij past iets anders beter.’

ASS

Dat Berber wil coachen – in de natuur – was snel helder. Maar wat zou haar doelgroep worden? ‘Tijdens de marketingdag in de Wandelcoach Opleiding kwam ik erachter dat ik mijn eigen autisme wilde inzetten. Het was een hobbel maar ik sta er zó achter. Ik help nu vrouwen en meiden met ASS (Autismespectrumstoornis).

Ik weet hoe ze denken en hoe de informatieverwerking gaat. Ik ben ervaringsdeskundige, en ik heb een dochter met ASS. Bovendien volgde ik verschillende coachopleidingen waaronder Autismecoaching.

Ik vind dat vrouwen met ASS heel krachtig kunnen zijn en hun talenten moeten laten zien. ASS is niet iets negatiefs. Ik vind het wel spannend hoor, ik geef mezelf bloot, maar ik ben een coach die hen van binnenuit begrijpt.’

Berber Hofkamp: Van autismeklacht naar autismekracht!

Vastlopen

Berber zit op verschillende forums voor vrouwen en meiden met autisme. ‘Ik coach vooral meiden uit het hoger voortgezet onderwijs. Op de Havo of het Vwo is vaak minder begeleiding. Die meiden vallen daardoor, net als mijn dochter, vaak tussen wal en schip: cognitief zijn ze goed ontwikkeld, maar omdat ze informatie anders binnenkrijgen dan een ‘gewone leerling’ hebben ze vaak veel moeite hoe je voor bepaalde vakken moet leren.

Ze kunnen het tempo niet bij houden en vallen er tussenuit. Dit zie ik ook bij vrouwen met ASS in hun baan. Aanpassingen zijn dan nodig om het werk vol te houden. Bijvoorbeeld een bepaalde voorspelbaarheid: weten wanneer je een kwartier pauze kunt nemen om te ont-prikkelen. Of weten dat er een plek is waar je even alleen kunt zijn. Best eenvoudige dingen, maar waar veel te weinig bij wordt stilgestaan.’ 

Unieke kracht

Berber praat met energie over haar wandelcoach-werk. ‘Het verdriet om mijn vader heeft me heel dicht bij mezelf gebracht. Dat is waardevol. Ik geniet nu elke dag van mijn werk.’ Berber heeft een boodschap. ‘Mijn missie is dat vrouwen en meiden met een vorm van autisme dit niet meer zien als beperking maar als unieke kracht. Naast het wandelcoachen organiseer ik ook groepswandelingen met autisme als thema en zoek ik de samenwerking op met organisaties gericht op autisme. Van autismeklacht naar autismekracht!’ Kijk op Kumanucoaching.

©Wandelcoach.nl

Berber Hofkamp: Van autismeklacht naar autismekracht!

Wil je fris aan de slag als Wandelcoach? Dat kan!

  • Bunnik: 20 september, 18 oktober, 15 november, 13 december 2024, 10 januari, 31 januari en 21 februari 2025. VOL. Meld je hier aan voor de wachtlijst!
  • Bunnik (extra groep): 27 september, 25 oktober, 15 november, 20 december 2024, 24 januari, 14 februari en 7 maart 2025. VOL. Meld je hier aan voor de wachtlijst.
  • Ansen (Drenthe): 18 oktober, 8 november, 6 december, 10 januari, 7 februari, 28 februari en 21 maart 2025. VOL. Meld je hier aan voor de wachtlijst.

In Bunnik kun je tevens de NOBCO-accreditatie behalen.

NOBCO | EMCC

Of je nu kiest voor de certificering van de NOBCO tot Practitioner Wandelcoach of voor de lichtere versie van de Wandelcoach Opleiding: in beide gevallen volg je een erkende Wandelcoach Opleiding op practitionerslevel. De NOBCO beoordeelde de opleiding als: clear, compact, targetted and of high quality!

Lees meer over de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding

Je bent van harte welkom. Mail naar  of app naar 06 170 66 750.

Hartelijke groet,
Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau