Annette Bol wandelcoach
.
Annette Bol: ‘De opleiding voelde als thuiskomen. Iedereen was zo gemotiveerd! Door de wandelcoach-oefeningen die we deden en doordat ik zag wat het opleverde heb ik rust gevonden en vertrouwen gekregen om natuur in mijn coaching een rol te geven. Oók als mensen een vrij zakelijke vraag hebben.’

‘Ik werk nu zo’n achttien jaar als loopbaanadviseur en coach bij Parnassia Groep, een grote GGZ-instelling én ik houd enorm van wandelen in de natuur. Ik kende in mijn omgeving al andere wandelcoaches, dit maakte me erg enthousiast maar ik voelde ook wat twijfel, zou het passen om binnen de GGZ-omgeving natuur en wandelen bewust in te zetten in de coaching?

Een serieuze verrijking

‘De opleiding voelde als thuiskomen. Iedereen was zo gemotiveerd! Door de wandelcoach-oefeningen die we deden en doordat ik zag wat het opleverde heb ik de rust gevonden en het vertrouwen gekregen om de natuur in mijn coaching een rol te geven. Oók als mensen een vrij zakelijke vraag hebben.

Direct toen ik startte met de Wandelcoach Opleiding heb ik overlegd met Parnassia Groep. Voor mijn eigen duurzame inzetbaarheid is dit een serieuze verrijking. Het is echt een andere manier van coachen, waardoor ik nieuwe dingen leer en op een andere manier mensen begeleid. Mijn werkgever zag direct de toegevoegde waarde van wandelen en de natuur en was enthousiast.

Binnen Parnassia Groep werken nog drie collega-loopbaanadviseurs, zij zetten zich ook bewust in voor wandelen en de natuur tijdens coaching. Voor mij is het eigenlijk standaard een onderdeel in de begeleiding. Ik werk ook op een prachtige locatie, een historisch GGZ-terrein vlak achter de duinen. Er is geen drempel om naar buiten te gaan en de collega’s die ik begeleid, ervaren ook hoe prettig het is om wandelend nieuw perspectief te vinden. De beweging van het wandelen en de prachtige natuur hebben een rustgevende werking en het helpt je anders naar situaties te kijken.’

Wandelcoach Annette Bol duinen

De zee

Annette loopt voornamelijk in de duinen en in het bos op landgoed Ockenburgh tussen Monster en Den Haag. ‘Ik kan vanaf hier ook naar de zee wandelen. Het geluid is kalmerend, de geur, de wind, je kunt eindeloos ver weg kijken. Vrijwel al je zintuigen worden geprikkeld. Net als de natuur in het bos en in de duinen werkt ook de zee als een spiegel. De zee reflecteert heel mooi het ritme van het leven. In golven, woest of juist heel rustig.

Het is een prachtig helpende metafoor die de zee levert voor coachees die worstelen, die voelen dat ze tegen de stroom inzwemmen. Ik vertel ze over de muien die surfers gebruiken om zich verder de zee in te laten trekken. Ze laten zich door de stroom achter de branding zetten, zodat ze de golven terug naar de kust kunnen pakken. In plaats van altijd maar te blijven vechten, mag je erop vertrouwen dat er een mogelijkheid komt om uit deze ingewikkelde situatie te komen. Dat kan heel veel lucht geven.’

Nieuw perspectief

‘De Wondervraag, ik kende de oefening al, maar vond het altijd lastig om visualisaties in een ruimte te doen. Maar het mooie is: buiten kan het dus prima! Daar geeft het juist een nieuw perspectief, het geeft heel veel ruimte.
De Bomenschaalvraag sluit daar prachtig op aan. Een zorgprofessional die ik begeleidde worstelde met haar nieuwe positie. Ze ontwikkelde trainingen en programma’s voor kinderen en jeugdigen, dat vindt zij erg leuk. Zij had het lastig binnen haar team. Ik liet haar haar wonderbaarlijke werkplek beschrijven, waarin er veel makkelijker overleg en meer gelijkwaardigheid was. Aansluitend deed zij de Bomenschaalvraag. Terwijl we naar de boom lopen zegt zij: oh kijk, hier gaat het pad heel erg omhoog! En als ik naar de volgende boom ga, dan loopt het alweer veel makkelijker. Wat zij ontdekte was dat zij nog even wilde volhouden en dat zij het op een andere manier kon aanpakken. Het gaf haar inzicht, en de moed om door te gaan. Ik vind dit soort dingen zo mooi en verrassend.’

Wandelcoach Annette Bol Solleveld

Verbinding

‘Aan de hand van de persoon en de vraag kijk ik welke wandelcoach-oefeningen aansluiten. Soms vinden mensen die binnen Parnassia Groep bij mij terecht komen het in eerste instantie een beetje zweverig, ze zijn wel vaak nieuwsgierig en de meeste zijn binnen één wandeling om. Mensen binnen mijn eigen coachpraktijk komen juist speciaal voor de natuur en het wandelcoachen. De vragen die ze hebben passen bij wat ze op mijn site hebben gelezen.

Ook in mijn praktijk is de insteek vaak de loopbaan. Niet alleen: waar wil ik naartoe, maar ook: ik loop erin vast, ik voel dat ik niet meer op mijn plek zit en hoe ga ik hier nou mee om? Daaronder zit soms dat mensen onvoldoende verbinding ervaren, met hun omgeving, maar vaak ook met zichzelf. Ook bij dit soort vragen is de natuur een krachtige spiegel.’

Annette Bol werkt drie dagen voor Parnassia Groep. ‘De andere twee dagen zijn voor mijn coachpraktijk. Ik neem de ervaringen uit mijn zelfstandige trajecten mee naar Parnassia Groep. Daar spar ik met collega’s en denken we na over effectieve loopbaan ondersteuning aan collega’s op het gebied van behoud en duurzame inzetbaarheid en ook hoe we wandelcoaching en de kracht van de natuur nog meer kunnen stimuleren binnen de GGZ. Een hele fijne combinatie!’

Soms gebeurt er zoveel in je leven dat je afdrijft van jezelf en wat je wilt. Je voelt dat het tijd wordt om je bakens te verzetten, maar je twijfelt. Wat past bij je en hoe pak je het aan?
Wandelend door duinen en aan zee gaat Annette Bol met je op zoek naar wat je werkelijk drijft. Met compassie en vanuit zelfinzicht ontdek je wat bij je past en in welk tempo je het wilt bereiken. Je vindt een nieuw perspectief en verzamelt moed om je eigen koers te varen.
Kijk op: Zee aan Perspectief

© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau