Agnes Kleinsmit Van Boswachter naar Register Wandelcoach

Agnes Kleinsmit: Van Boswachter naar Register Wandelcoach®

Agnes Kleinsmit: ‘Ik kom van ver. Niet alleen omdat ik boswachter was, lange tijd bij Natuurmonumenten werkte en daar ook zeven jaar leiding gaf. Maar ook omdat ik een auto-ongeluk kreeg. Ik kampte met een stevige whiplash. Het dwong me mijn te leven veranderen.’

Groen

‘Als leidinggevende bij Natuurmonumenten coachte ik medewerkers in hun groei naar nieuwe rollen en functies.’ In een volgende loopbaanstap adviseerde Agnes, als zelfstandige, over inrichting en beheer van natuurgebieden, landgoederen en parken. ‘Ik volgde een studie in groen erfgoed en combineerde dit met mijn kennis en ervaring van boswachter en beheerder, om mensen een gebied te laten omarmen, zodat er een nieuw verdienmodel ontstaat. Mensen verbinden met de natuur was steeds de insteek. Het was erg leuk. Maar toen gooide dat ongeluk roet in het eten…’

Ongeluk

Dat auto-ongeluk, nu bijna zes jaar geleden, net toen haar bedrijf echt goed begon te lopen… ‘Mijn portefeuille was gevuld, ik had veel opdrachten. Na het ongeluk kon ik het leeuwendeel van mijn werk niet meer doen: computerwerk, rapporten schrijven, het lukte gewoon niet meer. Ik heb aanhoudende whiplashklachten. Wat kon ik nog?’

Agnes Kleinsmit Boswachter naar Register Wandelcoach

Ontdekking

‘Ik nam na de revalidatie een personal trainer in de arm en ging naar een natuurtherapeut. Ik ontdekte, eigenlijk opnieuw, mijn grote passie voor het coachen in groei en ontwikkeling. Al sinds mijn vijftiende coachte en trainde ik mensen als sporttrainer, -ploegleider en -teamleider, bij jeugdatletiek, turnen en zwemmen. En later in mijn werk als leidinggevende. Coachen was de rode draad.’

Liefde voor natuur

Agnes Kleinsmit wilde buiten zijn en het lag voor de hand om haar ervaring samen te voegen met haar liefde voor natuur. De Wandelcoach Opleiding van Het Coach Bureau sprong er voor haar uit. ‘Wat mij vooral aansprak bij Hilde was dat het een opleiding op HBO niveau is, dat hoogleraar Agnes van den Berg erbij betrokken is en dat er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de effecten van het wandelen in de natuur èn wandelcoaching. Ik leerde bij haar op een heel andere manier coachen. Ik werd daar enorm enthousiast van.’

Van Boswachter naar Register Wandelcoach Agnes Kleinsmit

Waarderend en oordeelloos

Agnes vindt het mooi dat je direct met proefklanten aan de slag gaat. ‘Je ziet welk effect de wandelcoaching heeft en dat mensen het waarderen. Ik ben heel erg geïnspireerd geraakt door de waarderende en oordeelloze manier van coachen. Vrij van oordeel zijn we niet, maar we kunnen het wel proberen. Dat vraagt mijn zelfreflectie. De natuur doet het oordeelloze voor.’

Opleiding tot Register Wandelcoach®

‘Daar wil ik bij zijn!’, dacht ik meteen toen Hilde de Post-Hbo-Opleiding tot Register Wandelcoach®  aankondigde. Ze levert kwaliteit.
De opleiding start met het verder onderzoeken wie ik als wandelcoach ben, wat mijn persoonlijke wandelcoachstijl is. Wie ben ik, wat neem ik mee, wat zijn mijn waarden, waar sta ik achter? Hoe vertaal ik dat naar mijn stijl èn hoe vertel ik het mijn klanten. Daar kregen we prachtige oefeningen voor en ik ben er helemaal ingedoken, ik wilde dat echt van mezelf ontdekken. Voor je het weet denk je dat je een kopie van andere coaches moet zijn. Nu is het mooi om te zien hoe anders, hoe eigen we allemaal zijn.’

Een verdiepingsslag als Register Wandelcoach®

‘Tegelijkertijd verdiepen we ons op terugkerende lastige emoties, patronen. We deden ervaringsoefeningen, die heel effectief zijn bij mijn coachees. Dat merk ik nu al! Ze durven pijn meer in de ogen te kijken, dieper te gaan en gaan daarbij anders met hun emoties om. Zo ontstaat er echte transformatie. IJs smelt. Prachtig. De natuur speelt mee en leeft het voor.

Door die verdiepingsslag wandelcoach ik op een dieper niveau. Ik vind het mooi dat je je op deze manier als Register Wandelcoach® kunt onderscheiden en dat opdrachtgevers als het gaat om preventie en curatie geïnteresseerd zijn in het vergoeden van de trajecten.’

Aan de slag met de complete gereedschapskist

‘Ik ben erg enthousiast over de Toolkit, ik heb echt alle oefeningen uitgeprobeerd met mijn proefcoachees. De combinatie van lichaamsgerichte – en ervaringsgerichte oefeningen, de waarderende psychologie, de compassievolle aanpak, de natuur: het is een heel compleet pakket. Vorig jaar volgde ik de leergang Positieve Psychologie. Daarmee ben ik nog breder toegerust, waaruit ik nu uit nog meer oefeningen kan kiezen.’

Register Wandelcoach Agnes Kleinsmit

Vrijheid is een groot goed

‘Ik ontdekte welke sterke kanten en waarden mijn manier van coachen kleuren. Vrijheid is voor mij heel belangrijk. Daar wil ik mensen ook in coachen. Ik kan iets voor je betekenen wanneer je klem zit en geen uitweg ziet. Als je doodmoe bent; je zit passief op de bank en je hebt er gewoon geen plezier meer in.

Voor die vrijheid hebben mijn moeder en oma gestreden. Dat zit ook in mij. Het drijft me. We hebben keuzevrijheid en vrijheid van meningsuiting. Met respect natuurlijk. Met empathische kracht, ruime blik en positiviteit, wandelcoach ik in de natuur. Door mijn leergierigheid zorg ik ervoor dat ik de beste kwaliteit lever voor mijn klanten.’

Jij weet het zelf!

‘Je goed voelen in die vrijheid van keuzes en kunnen ervaren wie je ten diepste bent vindt ik heel belangrijk. Ik geloof er absoluut in dat jij zélf de antwoorden hebt, diep van binnen, en dat je zelf weet wat bij jou past.’

‘Als een coachee met burn-out klachten bij mij komt, fungeer ik in eerste instantie als een soort mentor. We maken een ‘eigen’ herstelplan. Hoe ontspan jij? Voor ieder mens werkt het opbouwen van conditie anders. Wandelen kan een onderdeel zijn, dat heeft een heilzame werking. Maar voor hetzelfde geld werkt tuinieren beter voor je. Als je eenmaal iets meer energie hebt dan word ik meer je coach en ontdekken we je plan en sta ik je bij in het uitvoeren daarvan.’

Authenticiteit en duurzaamheid

‘In het laatste deel van mijn coachprogramma gaan we veel meer in op het bewustzijnsniveau, dus echt ontdekken wie je bent, diep van binnen. Zodat je je eigen keuzes kunt maken. Ik heb de antwoorden niet voor je, ik kan je inspireren, de natuur inspireert, maar jij kiest. En dat kun je! Zo worden keuzes duurzaam. Een quick-fix werkt niet, diepte wel. Dat krijg ik ook terug van mijn coachees!’

Register Wandelcoach Boswachter Agnes Kleinsmit

Examen Register Wandelcoach®

Nu sta ik voor mijn examen tot Register Wandelcoach®. De praktijkopdrachten, het voorbereiden op de kennistoets, het werkstuk, de natuurcollage, het marketingplan: ik heb me er volledig ingestort en ben er helemaal voor gegaan. Het kostte tijd en aandacht maar gaf me zoveel energie! Wat leerde ik enorm veel.
Deze week heb ik het toetsgesprek en dan weet ik of ik geslaagd ben. Dan ben ik Register Wandelcoach®. Met anderen uit mijn opleidingsgroep, de eersten van Nederland!

Groenmotief: de wandelcoachpraktijk van Agnes Kleinsmit

Heb jij naast vermoeidheid last van fysieke en mentale klachten, veranderingen in gedrag en emotie? Geeft je lichaam aan dat je te lang over grenzen heen bent gegaan? Het is tijd om tot rust te komen, te stoppen met wat niet meer werkt en te doen wat wel werkt. Kijk op de website van Agnes Kleinsmit.

Over de Opleiding tot Register Wandelcoach

Opleiding tot Register Wandelcoach | Het Coach Bureau

Volgde jij de Wandelcoach Opleiding, heb je een afgeronde hbo-opleiding en wil je je verder verdiepen in het vak van wandelcoach? Dan is de Opleiding tot Register Wandelcoach® iets voor je. Wanneer je het examen haalt ontvang je een erkend Post-hbo diploma tot Register Wandelcoach®.

Lees hier alles over de opleiding tot Register Wandelcoach®.

Heb je belangstelling? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende informatieve telefonische afspraak met Hilde Backus.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau