Wyke Beeking wandelcoach in de natuur

In oktober 2018 volgde ik een dag over wandelcoaching. Vooraf had ik geen speciale verwachtingen, het leek me gewoon een leuke bijscholing: iets nieuws leren en tegelijkertijd in het herfstbos rondbanjeren. Maar het bleek zó goed bij me te passen, dat het voelde als thuiskomen. Ik realiseerde me ineens dat de natuur altijd een belangrijke rol in mijn leven had gespeeld. Waarom was me dat niet eerder opgevallen?

Want als kind was ik enorm graag buiten: hutten bouwen, in bomen klimmen, slootjesonderzoek, met papa en mama fietsen door de uiterwaarden, of naar het bos. Uren kon ik naar de kikkers en andere diertjes in de vijver kijken. Toen ik 24 was, kreeg ik last van overspanning; ik liep vaak tegen muren op. Het enige wat dan hielp, was naar buiten gaan. Al wandelend in de natuur kwam ik weer tot rust, en mochten mijn emoties er ook zijn. De bomen, struiken, en dieren veroordelen je immers niet.

Na die dag in 2018 begon het me niet alleen te dagen dat de natuur niet alleen een belangrijke rol in mijn leven had gespeeld, maar ook dat het fantastisch zou zijn om mensen vooruit te helpen met behulp van de natuur – als coach. Met een achtergrond als consultant, trainer en yoga-docent was dat niet eens zo’n grote carrière-switch, al heb ik me er zelf lang ongemakkelijk bij gevoeld – wat zouden anderen daar wel niet van denken?

De Wandelcoach Opleiding

Inmiddels ben ik dat stadium wel voorbij. Er volgden eerst een gewone coachopleiding en toen een aantal specialisaties op het gebied van stress en burn-out. Begin 2021 was het eindelijk zover: ik startte met de Wandelcoach Opleiding bij Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau.

De opleiding richt zich niet puur op wandelend coachen. We leerden om de natuur op verschillende manieren in te zetten: als metafoor, als hulpmiddel, en als spiegel. We kregen een breed palet – want niet elke oefening past bij elke coachee – waar we uitgebreid mee konden oefenen.

Onze opleider Marian van Riel nam ons bedreven en liefdevol mee in het coachen op zelfcompassie – iets wat in mijn ogen goed past bij elk coachtraject, of het nu over loopbaan, relaties of stress gaat. Ook gingen we in op de structuur van een wandelcoachtraject: wat doe je wel en niet tijdens de kennismaking, tijdens de laatste sessie? De gastdocenten deelden hun expertise over werken met verhalen, bomen en intrinsieke marketing; een inspirerende verdieping van de stof. Elke keer weer was het een feestje om af te reizen naar het mooie bos tussen Dorst en Oosterhout.

Cirkels in het zand

Een mooie ervaring vond ik de laatste coachsessie met M. In de stromende regen deden we de oefening ‘Cirkels in het zand’, waarbij de coachee voorwerpen verzamelt die vertegenwoordigen wat de coachee al heeft bereikt, wat de coachee nog meer wil bereiken en welke stappen daar nog voor nodig zijn. Er was een bepaald steentje dat haar deed denken aan haar dochtertje, die helemaal op kan gaan in het verzamelen van steentjes. Zó in het hier en nu zijn, dat wilde ze zelf ook wel – nadat we in het traject al hadden gewerkt aan meer mildheid naar zichzelf.

Ze verzuchtte: ‘het is eigenlijk zo simpel. Na elke coachwandeling met jou ben ik ontspannen, geniet ik van de weg naar huis. Dus ik kan gewoon elke dag een stukje lopen in het park en naar de vogeltjes kijken en luisteren. Ik hoef er niet meer voor te doen, maar minder om te ontspannen.’
Ik ben altijd extra blij voor mijn coachees als ze niet alleen antwoorden voor hun vraagstuk hebben gekregen, maar ook inzien hoeveel goed de natuur ze doet.

Ik was vergeten wat de natuur doet Wyke Beeking

Ontspanningscoaching in de natuur

Wat doe ik in mijn bedrijf? Tijdens één-op-één coachingssessies maak ik steevast gebruik van één of meerdere tools uit de Wandelcoach Opleiding, er is altijd wel een oefening die goed bij de coachee en het vraagstuk aansluit. De meeste mensen komen bij me vanwege stress- of spanningsklachten, omdat ze zich geleefd en opgejaagd voelen, of onvoldoende vervulling ervaren in hun leven.

Ik combineer de tools van de opleiding met mijn kennis en ervaring specifiek gericht op stress, spanning en burn-out: ontspanningscoaching in de natuur. Het mooie van wandelcoaching is dat zowel het bewegen als het in de natuur zijn van zichzelf al een positief effect hebben op spanning en stress. Lichaamsbeweging en de natuur zijn twee belangrijke sleutels voor een ontspannen, lichter en zinvol leven.

Je kunt ook bij mij terecht voor een audio-training, waarin je al wandelend op je eigen tempo aan de slag gaat met je stress- en spanningsklachten. Mensen vinden dat heel erg fijn. Én door het jaar heen organiseer ik diverse stilte- en themawandelingen en korte retraites.

Meer leren

Ik vind niets leukers dan nieuwe dingen leren. De vervolgopleiding tot Register Wandelcoach staat hoog op mijn lijstje. Waar ik mezelf graag in wil verbeteren tijdens de vervolgopleiding, is coachees begeleiden in het omgaan met pijn en heftige emoties. Daarnaast vind ik het nog best lastig om mezelf te laten zien en publiekelijk te gaan staan voor mijn kunde, dus daar kan ik nog wel wat support in gebruiken. En tot slot: een registratie als registercoach, met een erkend Post-Hbo diploma, waar de opleiding in voorziet, is een mooi middel om onbekenden alvast een stukje vertrouwen in je kunde te geven.

Voor jou: Zit je in de stress en zoek je een uitweg? Kijk op mijn website voor ontspanningscoaching in de natuur.

Wyke Beeking

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

 

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau