Kirsten_Wiltens_Wandelen_suf_saai_Wandelcoach_Opleiding

Kirsten Wiltens

Wandelcoach Kirsten Wiltens: Wandelen? Suf en saai!

Een acute hernia dwong Kirsten Wiltens om iets te ondernemen waar ze niet direct enthousiast van werd. Ze moest gaan wandelen, iets wat ze suf vond, voor héle saaie mensen. ‘Eerst liep ik steeds hetzelfde rondje om het huis.’ Toen haar buurman haar mee op sleeptouw nam, de natuur van Drenthe in, viel ze als een blok voor het wandelen. En voor de buurman. Ze nam het wandelcoachboek ‘Op weg naar plezier in je werk’ van Hilde voor hem mee uit de bibliotheek. Toen ze, nieuwsgierig geworden, op de site van Het Coach Bureau keek werd ze zelf ook enthousiast. ‘En ja, dan gebeurt er iets bij mij. Dus nu ben ik wandelcoach.’

Altijd een nieuw doel

‘Ik heb eigenlijk heel vaak een nieuw doel in het leven: mijn eerste ambitie was om de beste orthopedagoog van Nederland te worden. Dat heb ik door omstandigheden wel iets moeten bijstellen. Ik was gedragswetenschapper bij Bureau Jeugdzorg toen ik voor het eerst flinke last van mijn rug kreeg. Een jaar lang moest ik bed houden, daarna ben ik langzaam weer aan het werk gegaan, twee uurtjes per dag in de kinderopvang.’

Energie

Haar hele leven stort Kirsten Wiltens zich met een flinke voorraad energie op nieuwe dingen. ‘Ik word heel snel enthousiast en als ik ergens door word aangetrokken dan ga ik het gewoon doen.’ Alles wat haar geestdrift zou kunnen afremmen zet ze, nieuwsgierig als ze is, constructief om in succesvolle projecten. Samen met jongeren zette ze een woonwinkel op binnen een grote jeugdzorgorganisatie. ‘Ik deed de inkopen, de styling, en ook de begeleiding van de jongeren, het binnenhalen van subsidies, het aansturen van een heel team. Eigenlijk gewoon alles. Heerlijk.’

Glutenvrij

Toen bij haar en haar oudste dochter Suze coeliakie werd geconstateerd, begon ze goedgemutst een 365-dagen project met glutenvrije recepten. Daar hield ze online een dagelijkse blog van bij, dat heel goed bezocht werd en haar een column in een foodie-tijdschrift opleverde.

Kirsten_Wiltens_suf_saai_Wandelcoach_Opleiding

Wandelcoachen? Gewoon doen!

Kirsten opereert steeds heel zelfstandig, ook binnen organisaties waar zij werkte. ‘Voor mij is het heel simpel: ik begin gewoon, en dan zie ik wel waar het eindigt. Dat is in feite ook met het wandelcoachen zo gegaan. Je hoeft niet eerst van alles te hebben, te doen of te kunnen om gewoon te beginnen. Ik heb wel veel ervaring als orthopedagoog en ik heb veel mensen begeleid. Jongeren, maar ook collega’s en stagiaires. De Wandelcoach Opleiding was een prachtige aanvulling op wat ik al wist. ‘

Wandelcoachen is echt een ander vak

‘Wandelcoachen is echt een ander vak dan het begeleiden en aansturen van mensen, dus daar heb ik veel van geleerd. Je kijkt écht naar wie je begeleidt en wat zijn kracht is, naar wat diegene zelf wil. De oefeningen in de natuur spreken me enorm aan. Ik ben zelf heel creatief, dat kan ik goed kwijt in het wandelcoachen. Ondertussen heb ik ook nog eens ontzettend veel geleerd over de natuur. Over de verschillende soorten bomen en allerlei andere dingen die je onderweg tegenkomt. Daar wist helemaal niets van, en ik vind het heel erg leuk!

Buiten zijn geeft rust

‘Het wandelen werkt heel erg goed. Ik ben zelf nogal onrustig, dus met zijn tweeën in een kamertje zitten is niks voor mij én niet fijn voor de ander. Buiten zijn geeft rust. Je hoeft elkaar niet aan te kijken, dat praat gewoon makkelijker. Daarnaast gebeurt er van alles buiten wat je als aanknopingspunt kunt gebruiken in je wandelcoaching.’

Dat is mijn boom

‘Als mensen een soort van openbaring hebben gehad, een inzicht, buiten, dan blijft ze dat heel goed bij. Dat is mijn boom, zeggen ze dan. Ze komen er ook op terug: ‘Weet je nog dat ik toen om die modder heen liep in plaats van er dwars door?’
Een keer was het een hert dat opeens voor onze neus stond. Hoe is het mogelijk? Precies op het moment dat ze zei dat ze een vluchtdier was zagen we een hert dat gewoon stil blijft staan. Dat soort dingen gebeurt alleen in het bos.’

Lekker ontstressen

‘Met mijn coachpraktijk ‘Verwonderlust’ richt ik mij op drukke moeders. Veel moeders zijn heel erg bezig met anderen, met hun kinderen, zorgen voor iedereen. En overal maar hun best aan het doen, op het werk en thuis. Terwijl, als je zelf niet goed in je vel zit, dan kun je er ook minder zijn voor anderen. Daar heb ik het ‘Verwonderweekend’ voor ontwikkeld: een lekker ontstressmoment. Drukke moeders ontspannen twee dagen lang en maken nieuwe plannen zodat ze ook echt iets mee terug naar huis nemen. Een cadeautje aan jezelf, waar je op termijn ook wat aan hebt.’

Balans tussen werk en privé

Kirsten wandelcoacht nu een vrouw die een creatieve winkel start. ‘Zij kende mij al vanuit mijn winkel in Groningen. Toen ze via de gemeente een coach mocht uitzoeken dacht ze aan mij. Ze wist ze niet dat ik nu wandelcoach ben, maar toen ze mijn website zag dacht ze: dit heeft zo moeten zijn! Dit past precies bij hoe ik nu in het leven sta, in de zoektocht naar balans tussen werk en privé. Zij vindt het wandelcoachen helemaal fantastisch. Ze heeft er blogs over geschreven: hoe kan het zijn dat een boom mij aan het huilen krijgt?’

Kirsten_Wiltens_Wandelen_suf_saai

Natuurcollage

Met haar heeft Kirsten net een wandelcoachweekend achter de rug. ‘Zij heeft, net als ik, duizend ideeën tegelijk. Dus eerst mocht ze me alles vertellen wat ze ooit voor haar bedrijf had bedacht. Dat ging van tekenen, schilderen, meubels opknappen, naar jongeren begeleiden, maatschappelijk verantwoord ondernemen en nog veel meer.
Om dit inzichtelijk te maken hebben we een natuurcollage gemaakt. Ze zocht voor al haar plannen iets uit de natuur: takjes, blaadjes, steentjes en daarvan maakte ze de collage, een verbeelding van hoe haar bedrijf eruit moest zien.’

Focussen

‘Deze stok dat ben ik, zei ze, dit is het uitgangspunt van mijn collage. En die takjes zijn jongeren die ik ga helpen. Ik stelde haar vragen over de hoeveelheid en de plek van de takjes en blaadjes. Dat hielp haar enorm bij het krijgen van overzicht en het stellen van prioriteiten. Uiteindelijk kon ze het terugbrengen tot drie uitgangspunten waar ze direct mee aan de slag kon. Alle andere dingen mogen er zijn, die zitten allemaal in het vat. Ze hoefde dus geen afscheid te nemen van dingen, maar ze wist wel waar de focus lag.’

Kirsten_Wiltens_suf_saai_Wandelcoach

Verwonderlust Imperium

Voor de toekomst heeft Kirsten Wiltens alweer allerlei nieuwe plannen. ‘Nu maak ik even een pas op de plaats, maar ik droom ervan om mijn wandelcoach-bedrijf verder uit te bouwen met een bed & breakfastje, met een winkeltje waarin ik meubels opknap, waar je tussen de middag langs fietst om soep te komen eten, met daarbij een leuke pluk- en groentetuin en waar je ook terecht kunt voor wandelcoachtrajecten en creatieve workshops. Dan ga ik alles wat ik leuk vind om te doen allemaal samen in één bedrijf stoppen. Een soort Verwonderlust imperium!’

Verwonderlust.nl

Ben je een drukbezette moeder en vind je het lastig om werk, gezin en vrije tijd te combineren en je niet te laten meeslepen in de dagelijkse hectiek? Heb je het gevoel dat je niet aan jezelf toekomt? Dat je volledig in beslag genomen wordt door deadlines, kinderfeestjes, borrels, het huishouden en verplichte visites? Kirsten Wiltens helpt je bij het zoeken naar balans in je leven, waarbij jij alles uit jezelf haalt en nog energie over hebt om te verdelen over de mensen die je liefhebt. Zodat je je weer kunt verwonderen over de mooie dingen in het leven en volop kunt genieten. Meer informatie vind je op de site van Kirsten: www.verwonderlust.nl

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau