2014 was een geweldig jaar. Een jaar om dankbaar voor te zijn.

We reisden naar China. Het had een prachtige natuur, indrukwekkende steden, de verboden stad, het zomerpaleis, een rijke geschiedenis, enorme Boeddha’s, de Muur. Het was er vol en intrigerend. De groei, de levendigheid, de energie en de hoop op een betere toekomst is voelbaar.

Interviews in 2014

Het tijdschrift Margriet interviewde me over de waarde van een stevige wandeling tijdens de Kerst. Met 4 tips. Het interview staat deze week in de Margriet (nr. 51) en behoort tot één van de cadeautjes.

 • In januari interviewde Clasina van de Heuvel me over het vinden van werk en de stress die het met zich meebrengt. Mijn onderdeel met 3 tips lees je in Ga Wandelen binnen een groot artikel in het RD.
 • Voor het februarinummer van het vaktijdschrift De Psycholoog interviewde Greetje Kindermans me over mijn ontdekken van het wandelen, van het coachen en de combinatie. Lees het in Oersterk.
 • In maart kwam de film uit met persoonlijke verhalen over de gebruikers van het landgoed Amelisweerd. Dit prachtige landgoed is mijn geliefde wandelcoachgebied. Kijk naar Amelisweerd: Landschap van Betekenis.
 • In april werd coachee Jan Willem Bode geïnterviewd voor Elsevier Juist. Na het wandelcoachtraject zet hij zijn eigen bedrijf op. Lees het in De Luxe van Geluk.
 • In mei werd wandelcoach Saskia van der Schaaf geïnterviewd voor het tijdschrift van de Algemene Onderwijsbond. Saskia volgde de Wandelcoachopleiding en ontwikkelde zich tot interne Wandelcoach bij de AOb. Lees Uit wandelen met de AOb-coach.
 • In juli interviewde Wim Huijser me over het vak van Wandelcoach en in september werd het gepubliceerd in Bewustzijn Magazine. Lees: Wandelen verheldert. Op pad met de Wandelcoach.
 • In oktober stond coachee Suzanne Meijers (en ook mijn vaste filmpjesmaker Elisabeth Griffioen) in Elsevier Juist over hun levensveranderde beslissingen. Na het wandelcoachtraject zegt Suzanne haar baan op en haar eigen advocatenbureau. Met succes!

Resultaten Wandelcoachonderzoek en Wandelcoachfestival

Spannend en vreugdevol was het wandelcoachonderzoek dat Hoogleraar Natuurbeleving Agnes van den Berg (universiteit van Groningen) deed in 2013-2014 bij Het Coach Bureau. Het was in opdracht van De Friesland Zorgverzekeraar.

Op 3 oktober, een zomerdag in de herfst, presenteerde Agnes de resultaten op het Wandelcoachfestival. Wandelcoaching heeft een beduidend positief effect heeft op ontwikkeling, verandering en het welzijn van coachees. Zo stijgt onder andere de mate waarin werkplezier, bevlogenheid, zelfvertrouwen en tevredenheid worden ervaren. Stress- en burnoutklachten nemen af.

Het effect van de wandelcoaching is niet alleen afhankelijk van het wandelen in een natuurlijke, groene omgeving; de motivatie en inzet van de coachee, het meegeven van huiswerk/wandelopdrachten, de deskundigheid van de coach en de relatie blijken belangrijke factoren die het succes van de wandelcoaching mede bepalen.

Het was superfijn dat het wandelcoachprogramma werd gewaardeerd met een 8,7 door de onderzoeksdeelnemers.

Wandelcoachteam

Samen met wandelcoaches Marjolein en Tineke coachten we met enorm veel plezier een rijke schare aan bijzonder fijne klanten. Wekelijks schreven we er over in onze nieuwsbrief.
Onze gezamenlijke intervisiebijeenkomsten zijn inspirerend, leerzaam en open. We worden steeds sterker als team. Natuurlijk met onze vertrouwde office-assistent Patricia.

De Wandelcoach Opleiding

Dit jaar gingen 4x de Wandelcoach Opleiding van start met superleuke deelnemers. Ze zijn bevlogen, gemotiveerd, deskundig, ervaren, leergierig, waarderend, dol op de natuur en vaak ook: op elkaar. Het is fantastisch om als gastspreker Agnes van den Berg te ontvangen en de inspirerende wandelcoach Aat van der Harst en de natuurkenner Boswachter Norbert Kwint als docent/trainer.

In januari start ik weer met 2 nieuwe groepen van de Wandelcoach Opleiding. Ik sprak de nieuwe deelnemers uitgebreid en heb er reuzeveel zin in.

Nieuwe plannen

 • Voor een nieuw initiatief BeterInHetGroen.nl ben ik gevraagd in de klankbordgroep namens de Beroepsvereniging Groene Zorg. Daar heb ik veel zin in, want samen met, onder andere het ministerie van EZ, Staatsbosbeheer, De Friesland Zorgverzekeraar en nog 8 partners gaan we kijken hoe we het totale groene aanbod online toegankelijk kunnen maken voor iedereen. Zodat artsen, verpleegkundigen en psychiaters maar ook werkgevers, werknemers, particulieren, gezinnen en kinderen de groene-zorg-aanbieders weten te vinden. Dus ook: de wandelcoaches online beter vindbaar maken.
 • Mijn nieuwsbrief zal ik maandelijks in plaats van wekelijks gaan sturen. Het wordt meteen een uitgebreide nieuwsbrief met verschillende artikelen. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat je me het weten?
 • Voor uitgeverij Forte ga ik een serie boeken schrijven over thema’s die ik tegen kom in de wandelcoaching. Daar heb ik flink veel zin in.
 • De Wandelcoach Opleiding is voortdurend in ontwikkeling zodat hij opleidt tot een degelijk inhoudelijke resultaatgerichte Wandelcoach. Als Wandelcoach kun je daarmee op gesprek in bedrijfsleven, overheid en bij particulieren. Je hebt heldere coachmethodiek in handen die toepasbaar is in de natuur en zichtbaar resultaten biedt.

Genoeg te vieren dus en om dankbaar voor te zijn.  In 2015 trekt de economie aan volgens het Centraal Planbureau (CPB). De werkgelegenheid neemt toe, de werkloosheid daalt naar 6½%. Naar verwachting vinden 25.000 mensen weer een nieuwe baan. De koopkracht neemt toe. Dat biedt perspectief voor nieuwe banen, jobcrafting en gezonde eigen bedrijven.

Kies in 2015 voor dat wat voor jou echt belangrijk is, zodat je met plezier en succes werkt. We helpen je er graag bij.

En natuurlijk wens ik je een fijne vrije dagen en een gedreven doch rustig 2015.

Het wordt een prachtig jaar!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau