Neeltje de Witte (51, foto) uit Wolvega zit in een diep dal. Als maatschappelijk werker heeft ze na jaren steeds minder plezier in haar werk. Ze houdt toch vol en raakt opgebrand. Ze zoekt een uitweg: in overleg met haar werkgever vertrekt ze.

Dan begint de ellende pas echt. Ze hangt hele dagen op de bank, is lusteloos en haar gedachten cirkelen in haar hoofd. Ze heeft wel plannen en ideeën. Maar ze doet niets.

De dagen rijgen zich aan een. Jaren verstrijken. Dat haar beide ouders overlijden raakt haar diep. Het helpt niet om uit de piekerstand te komen. Een rottijd.

Neeltje de Witte

Wandelen in de natuur helpt

Ze surft wat rond op internet. Het is begin 2012 en ze leest mijn nieuwsbrieven. De artikelen met wandeltips geven haar het zetje om van de bank af te komen en te gaan wandelen. Ze koopt mijn wandelboek ‘Op weg naar plezier in je werk’ en ze vertelt me dat ze voor het eerst in lange tijd iets in handen heeft wat haar in beweging zet. Steeds heeft ze even een beter gevoel.

Wandelen wordt haar houvast. Elke dag wandelt Neeltje: ‘ik ontdekte dat ik in elk geval tijdens het wandelen niet meer piekerde. Langzaam voel ik me een klein beetje fitter en energieker. In elk geval genoeg om ook weer initiatieven te nemen.’

Ik moet mezelf aanpakken, anders blijf ik zitten waar ik zit.

Wandelcoachopleiding

Ze leest de aankondiging van de wandelcoachopleiding Wandelcoach Worden. Ze aarzelt want ze volgde al een opleiding tot intuïtief begeleider en heeft een bedrijfje, met een partner. Maar ze kan er haar ei niet in kwijt. Naar buiten treden op zoek naar klanten is een verschrikking. Het loopt niet. Weer een opleiding? Weer een teleurstelling?

Maar ze waagt de gok en gaat naar de informatiebijeenkomst over de wandelcoachopleiding. Dat kan geen kwaad.

Een doel

Ze gaat op de eerste rij zitten, pal vooraan. Ze wil alles horen en haar vragen stellen. Haar vertrouwen groeit als ze hoort dat je je eigen uniciteit als Wandelcoach ontwikkelt; dat daar aandacht voor is. Neeltje zal haar eigen manier van werken als Wandelcoach vormgeven en in de wereld zetten.

Daar heeft ze zin in. De twijfel is weg. Het voelt 100% goed. Ze heeft weer een doel! Alles valt op zijn plaats.

Nieuwe manier van (wandel)coachen

Neeltje geniet van de nieuwe manier van wandelcoachen met een compleet andere insteek dan ze gewend is. Een manier van coachen die heel natuurlijk toepasbaar is in de natuur. Ze hoeft niet hard te werken. ‘En’, zegt ze ‘daarbij werk ik nu juist harder dan ooit. Ik wist niet dat werken zo leuk kon zijn.’

Na de eerste opleidingsdag voelt Neeltje dat zij verantwoordelijk is voor haar leven. In de jaren op-de-bank was ze dat kwijt geraakt. Ze besluit om helemaal voor de opleiding en haar nieuwe leven als Wandelcoach te gaan. Wow, wat een energie!

Leren door te doen

Maar Neeltje vindt het spannend om proefcoachees uit te nodigen en ze begint te piekeren (op de bank). ‘Maar ik had met mezelf (en de groep) afgesproken dat het nu wel zou lukken. Ik raap mijn moed bij elkaar en oefen. De intakewandeling bevalt heel goed. En nu zet ik hem gewoon in. Het werkt!’

De natuur

De natuur is haar grootste coach!

Als ze het even niet meer weet of haar klant in kringetjes draait, doet ze even niets. Ze kijken samen naar de natuur. Dan dient zich spontaan iets aan.

Een mooi voorbeeld: ‘ik was laatst met een klant en we zien twee reeën. Samen kijken we er een tijd naar. Weet je waar een ree voor staat? vroeg ik haar. Zachtheid en tederheid. Mijn klant huilt. Praten is even niet meer nodig. Ze is diep geraakt en ze realiseert zich dat ze zichzelf meer wil waarderen. Daarna hebben we een waarderende oefening met de natuur gedaan. Die leerde ik in de opleiding en zet ik heel intuïtief in.’

Door de natuur te betrekken wordt Neeltje rustiger en gaat zij uit haar hoofd. Dat ziet ze ook bij haar klanten. De natuur doet haar werk. Samen met haar klant is ze in beweging en zetten ze letterlijk en figuurlijk stappen. Het bos is niet begrensd en voelt veilig. Openstellen is gemakkelijker voor de klant.

‘En het is natuurlijk heerlijk om niet meer in bedompte spreekkamers te zitten. Dit is de mooiste werkplek die je maar kunt wensen.’

Waar ik voorheen veel nadacht of ik het wel goed deed, kijk ik nu om me heen, ik zie de natuur die niet oordeelt en de onzekerheid zakt, verdwijnt. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen.’

Leren hoeft niet zwaar te zijn

‘Ik vind de opleidingsdagen heerlijk! Het is een inspirerende en stimulerende groep. Ik voel me heel erg gesteund door jou. Je geeft nooit een oordeel en alles mag er zijn. De benadering is positief omdat je kijkt maar naar wat je wel kan en wil. Dat geeft veel lucht en ruimte om te oefenen, spelen en te ontdekken. Je geeft wel les maar je bent geen juf haha!

We ronden nu bijna de wandelcoachopleiding af en ik heb flink veel geleerd. We gaan nog aan de slag met marketing. Ik wil graag leren hoe ik op een integere manier vorm kan geven aan mijn bedrijf en klanten kan aantrekken. Ik ben heel benieuwd wat je ons gaat leren!’

Intervisiebijeenkomsten

Ik vind de intervisiebijeenkomsten heel erg prettig. Uitwisseling van ervaring met de andere mede-wandelcoaches. Successen en twijfels delen. Samen oefenen. Ik spreek zelfs buiten de intervisiebijeenkomsten af in het bos. De vier weken tussen de opleidingsdagen vind ik véél te lang duren. Ik zit in een flow en daar wil ik in blijven. Goed hè?!

Van de bank af, het bos in

Neeltje geeft haar leven opnieuw vorm. Ze zit haast nooit meer op de bank. Ze wandelt met proefcoachees, leest boeken, schrijft verslagen, doet haar oefeningen, ontmoet haar mede-cursisten, inspireert haar vrienden.

Ze denkt anders over zichzelf. Haar houding is veranderd. Oude dingen laat ze los.

‘Omdat ik nu een doel, een focus heb, is dat gemakkelijker dan ik dacht. Ik voelde me altijd verantwoordelijk voor anderen. Nu weet ik dat ik alleen mijn eigen karretje hoef te trekken. Dingen worden luchtiger en leuker omdat ik minder kritisch naar mezelf kijk.

Ik pieker haast niet meer, ik pak mezelf (mild) aan en ben nu een doener. Ik ontwerp nu mijn bedrijfsplan voor de Sociale Dienst. Daar ga ik uitkomen! Ik nodig de SD-coach uit in het bos! Er is geen betere manier om te laten zien wat ik doe.

Niemand houd mij meer tegen!’

Grootsheid

Neeltje ontdekt haar grootsheid. Ze ziet en voelt haar kracht, talent en potentie. Ze ziet wie ze is en waar ze goed in is. Veel gedachtes zorgen voor ruis. Als je die kunt laten gaan, wordt het heel helder. Die helderheid gebruikt zij in haar wandelcoaching.

‘Ik investeerde mijn laatste spaarcenten in deze opleiding en ben blij dat ik kan zeggen: het is het dubbel en dwars waard.’

Dank Neeltje voor je verhaal!

Tips om van de bank af te komen

  • Wandel. Doe het op vaste tijdstippen. Bijvoorbeeld elke dag van 8.00 – 9.00 uur of maandag, woensdag en vrijdag op jouw vaste tijdstip. Doe de Basiswandeling en kom aan in de natuur.
  • Doe een activiteit buiten je huis: volg een cursus die een wat langere tijd beslaat dan een middag of een dag. Als je niet kan kiezen, kies dan blind. Dat je iets doet is belangrijker dan wat je doet.
  • Als het spannend is om nieuwe dingen op te pakken ben dan mild en vriendelijk voor jezelf. Ga om met mensen die dat ook zijn en ga kritische mensen even uit de weg.

Veel succes, en als op je op bank zit, kom er dan nu vanaf en maak een wandeling.

Hilde Backus
Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau