Mieke Buyle - Wandelcoachen vernieuwend in Belgie

Mieke Buyle werkt al lang met plezier als HR-professional. ‘De afgelopen twintig jaar rolde ik van de ene HR-functie in de andere, in functies als HR business Partner en verantwoordelijke opleiding. Na zelf een sessie loopbaanbegeleiding gevolgd te hebben, ontdekte ik het beroep van wandelcoach. Ik dacht toen bij mezelf: dit moet ik zeker uitproberen en kwam snel bij de Wandelcoach Opleiding van Hilde. Het is vernieuwend voor België en ik ben graag bezig met nieuwe spannende dingen, dus ik was direct geïnteresseerd!’

De natuur maakt me blij

Mieke Buyle woont in Brussel, in Koekelberg met haar man en drie zoons van 13, 11 en 9 jaar. ‘Ik woon hier heel graag, vlakbij een groot park. Ook hier maakt de natuur me blij: als het sneeuwt, als de zon schijnt, de blauwe lucht. Ik krijg enorm veel energie van buiten zijn. In de vakanties zoeken wij natuurgebieden op om te wandelen.’

Buiten ben je vrij

‘Coachen vind ik tof, dat is echt een passie. Je ziet mensen veranderen gedurende de wandelingen. Dat geeft me veel voldoening. En ik geloof daarbij in de combinatie van leren en bewegen. Ik leer zelf graag en ik stimuleer mensen daarin.

Tijdens het wandelcoachen verlaten werkende mensen hun klassieke kantoorruimte. Buiten ben je vrij. Je ervaart de natuur. Een wandeling ontspant, door een zonnestraal op je gezicht, een windje dat waait. De mooie omgevingen, de veranderlijke natuur, de seizoenen: door buiten te zijn en te bewegen krijg je nieuwe inzichten en zie je veel meer mogelijkheden en oplossingen dan binnen in zo’n saai kantoor.’

Plekken krijgen een betekenis

‘Wandelcoaching is ook heel visueel. Coachees onthouden de plek waar ze besloten dat ze iets anders gaan doen, hun carrière een andere wending geven. Dat geeft verdieping en nieuwe moed. Daar hoort trots en blijdschap bij en de plek wordt een herinneringsplek.

Maar het verlaten van je comfortzone is natuurlijk ook een beetje spannend. Er is geen papiertje waarvan je voor kunt lezen wat je wilt zeggen. Je moet improviseren en zoeken, in de natuur mag je jezelf zijn, fouten maken, weer een ander pad in slaan. Dat is krachtig. Op die manier ontdek je sneller je wensen en talenten.’

Mieke Buyle Laarbeekbos en Elisabethpark Koekelberg

Mieke wandelt in het Laarbeekbos en Elisabethpark in Koekelberg

Bewegen

‘Wandelen verbetert de communicatie. Dat is geweldig. Bij mijn jongens heb ik dat ook ondervonden.’ Het gezin van Mieke Buyle heeft een jaar geleden de auto weg gedaan. ‘We doen nu alles te voet, met de fiets en het openbaar vervoer. Mieke brengt haar drie zoons sindsdien te voet naar school in plaats van met de auto. ‘En het leuke is, ik kom alles te weten. Voorheen, als we samen aan tafel zaten voor het eten, vroeg ik mijn kinderen: hoe was jullie dag vandaag, hoe was het op school? En dan kreeg ik nauwelijks antwoord. Er kwam niks uit. Maar nu vertellen zij mij al hun verhalen, over vriendjes, over school. Gewoon, als we naar school wandelen. Tof hè.’

Resultaatgericht

Gedurende de Wandelcoach Opleiding kwamen er al coachees op Mieke Buyle af, via mond-tot-mond reclame. ‘Daarom heb ik vroeg mijn site gelanceerd. Ik had natuurlijk ervaring als leidinggevende en in het werkveld en voelde mij redelijk zeker. Ik ben in feite dus met wandelcoachen gestart voordat ik mijn certificaat had. Ik ben best resultaatgericht, haha!’

Snel stappen zetten

‘De opleiding heeft me nog meer in mezelf doen geloven. Ik vind de mix van de leermethodes heel goed. Het is niet enkel een kwestie van de les te volgen, we hadden ook intervisie momenten, veel boeken om te lezen, en we hebben veel geoefend. En het buiten zijn en de relatie met de natuur helpen echt. Dat heeft gemaakt dat ik me beter in mijn vel voelde als coach en wandelcoach. De Wandelcoach Opleiding heeft me uitgedaagd om te onderzoeken en te experimenteren, dat inspireerde me om snel stappen te zetten.’

Even alles loslaten

‘Ik zie hele mooie resultaten bij mensen waar ik mee wandel. Een voorbeeld is iemand die al twee jaar zocht naar nieuw werk en bij sollicitaties vastliep op het formuleren van een persoonlijk verhaal. Hierdoor had hij al meerdere slechte sollicitatiepogingen achter de rug. Hij had al loopbaanbegeleiding geprobeerd en toen geloofde hij er niet meer in. Coaching in de buitenlucht leek hem eigenlijk ook niks, maar hij wilde het toch proberen. Ik heb hem doen geloven in zijn talenten en zijn zelfvertrouwen gesterkt door de juiste vragen te stellen en hem te enthousiasmeren. Het wandelen heeft hierbij geholpen om de stress weg te krijgen. Tijdens de tweede sessie kwam het inzicht. En met een vernieuwd cv en een goede voorbereiding op interviewgesprekken is hij recent aangenomen als marketing manager in een omgeving waar hij zich goed voelt.’

Eigen praktijk

Mieke Buyle heeft samen met ex-collega, Nele Pessemier, nu een eigen wandelcoachpraktijk: Leaves Coaching. ‘Op dit moment combineer ik mijn job als HR-professional met wandelcoach-sessies voor particulieren. Ik ben pas gestart, en ik voel mijzelf groeien als wandelcoach.

In Brussel, in België zelfs, wordt het wandelcoachen niet veel gedaan. De behoefte is er zeker en mensen komen daarom soms van ver. Zo had ik recent een coachee uit Antwerpen. Er melden zich best vaak nieuwe coachees aan nu. Dat maakt het wel heel tof. Ik ben ook altijd heel blij als ik nieuwe aanvragen heb. Joepie!’

Mieke Buyle professioneel pad uitstippelen in Ossegempark Laken

Professioneel pad uitstippelen in Ossegempark Laken

Natuur & Bos

Mieke Buyle werkt ook samen met het Agentschap voor Natuur en Bos in België. Zij bieden loopbaanbegeleiding aan in samenwerking met natuurcoaches. ‘De organisatie van Natuur en Bos kent Het Coach Bureau van Hilde ook. Dus dat is vertrouwd. Via hen krijg ik ook coachees doorgestuurd.’

Het gaat ook over groei

Mieke coacht professionals die vastzitten in hun carrière. Zij willen doorgroeien naar een andere job binnen hun firma, of weg bij hun huidige werkgever en een nieuwe baan zoeken. ‘Maar ik loop ook met mensen die de wereld om zich heen zien veranderen en proactief nadenken over de volgende carrièrestap. Het komt niet altijd vanuit een negatieve impuls. Het gaat ook over groei.’

Loslaten

‘Nele en ik kozen voor de naam Leaves Coaching, vanwege de blaadjes van de bomen, de natuur, maar ook voor het loslaten. Daar geloof ik in. Wanneer je iets in je professionele leven wilt veranderen, ga je ook iets loslaten. Ook groeien gaat samen met loslaten. Leaves geldt ook voor mij en mijn coachees: we verlaten de (klassieke) kantoorruimte, en gaan de natuur in!’

Leaves-coaching

Al te vaak worden we opgeslorpt door de waan van de dag. We lopen van hot naar her. Mieke Buyle helpt je om de automatische piloot uit te schakelen, na te denken over je talenten en tijd te nemen voor wat je echt wil doen. Met Leaves Coaching ontsnap je even uit de drukte, stap je de natuur in en sta je stil bij je carrière, je persoonlijk leiderschap, je tijdsbesteding. Kijk op www.leaves-coaching.be


Mieke volgde de Wandelcoach Opleiding van Het Coach Bureau in België:
klik hier voor meer informatie.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau