Heleen Hoogendam heeft een eigen coachpraktijk en rondde voor de zomer de Wandelcoachopleiding af. In dit interview vertelt ze over haar ervaringen en hoe ze het wandelcoachen in haar eigen praktijk integreert.

Heleen:

Ik was op zoek naar een fijnere invulling van mijn werkdagen, ik wilde mijn werkterrein vergroten. In mijn werkzaamheden als coach, miste ik toch nog iets. Na 7 jaar was ik op zoek naar een andere aanpak voor mijn coaching. Een verdieping. Welke aspecten zijn er nog?

Ik ben heel graag buiten, wandel graag en ik vind tuinieren heerlijk. Ook in mijn coach-werkzaamheden nam ik mensen al eens mee voor een wandeling. Ik vroeg me af: hoe kan ik de natuur inzetten?

Totaalpakket

De Wandelcoachopleiding is zo concreet. Het mooie aan de Wandelcoachopleiding is, dat het zo’n totaalpakket is. Niet alleen gericht op coachtechnieken, maar een totaal programma, inclusief marketing. Alles met een gestructureerde aanpak.

De praktische insteek van het programma blijkt wel uit het feit dat ik bestaande coaching afspraken heel makkelijk omzet naar wandelcoachafspraken. Als ik de wijziging voorstel, zijn mensen eerst geprikkeld en wat terughoudend. Maar na mijn uitleg zijn ze snel enthousiast.

Ik ben graag buiten en dat enthousiasme draag ik over. Mijn coachees genieten van de wandelcoachsessies. Vanuit de opleiding hebben we een duidelijke startstructuur meegekregen. Natuurlijk bekijk ik per klant naar de ideale invulling van een sessie.

Als ik het vergelijk met vroeger, hebben de buitensessies meer structuur en beschik ik over meer inhoudelijke vaardigheden. Ik zou best nog wat meer verdieping willen in theorie, maar dat kan ook met de mastermindgroepen en door heerlijk al die boeken te lezen die tijdens de opleiding werden genoemd.

Coachtechnieken

Tijdens de opleiding maakte ik kennis met andere coachingstechnieken zoals Zijnsoriëntatie. Resultaatgericht methodisch coachen spreekt me zo ontzettend aan. Zo’n positieve insteek. De focus leggen op wat wel lukt, wat je wel kunt. De gestructureerde aanpak zit in de hele opleiding verweven. Niet probleem-georiënteerd, kleine stapjes om verandering te brengen. Zo krijgen we hoop en compassie. Zo blijf je ook hoopvol. Een beroep doen op je innerlijke vriend. De technieken zijn toegankelijk en toepasbaar.

Wat ik heel mooi vind aan deze benadering is dat je niet blijft hangen in het probleem. Je neemt kleine stapjes en ieder stapje is er één. Hierdoor heb je voortdurend resultaat en een positief gevoel. Natuurlijk besteden we wel aandacht aan het probleem. Ik luister met compassie maar we zien dat er meer is.

Veel en nuttig

Ik vond de tijd altijd heel snel gaan op zo’n opleidingsdag. Maar als ik dan aan het eind van de dag en de week de balans opmaakte en zag wat ik allemaal had gedaan! Het is echt heel veel én heel nuttig.

In de mastermindgroep hebben we veel aandacht besteed aan de innerlijke criticus. Heel zinvol, want we hadden er zelf ook last van. Nu zet ik dat in bij mijn klanten, samen met de Innerlijke Vriend. Het werkt gewoon, heel mooi vind ik dat.

Van hoge werkdruk naar ontspanning

Ik bied wandelcoaching voor mensen die kampen met een te hoge werkdruk. Bij het bepalen van mijn doelgroep heb ik gekozen voor een probleem dat breed in onze samenleving speelt. Mensen die een te hoge werkdruk ervaren en daardoor last krijgen met hun leidinggevenden. Mensen die gebukt gaan onder stress. In mijn wandelcoaching ontspannen mensen en leren ze omgaan met die werkdruk.

Maar ik kijk ook op de werkplek! Dat stuk wil ik niet laten liggen. Er is veel te winnen door zaken anders te organiseren en te plannen. Met name de volgelopen mailbox is een hoge stressfactor.

Mijn aanbod is een combinatie van buiten wandelen èn praktische ondersteuning op de werkplek. Ik bied mensen een compleet pakket waarmee ze structureel overzicht en rust in hun werk vinden. En: ze hebben geen klagende leidinggevenden meer!


Pipowagen in haar tuin

Pipowagen

Het is een maatwerkpakket, dat volledig is afgestemd op de behoefte van de coachee. Daarnaast zet ik mijn eigen grote tuin in bij de coaching en verras mensen met koek en thee in de pipowagen in mijn bloementuin. Mensen ontspannen totaal en genieten!

De sfeer van de wandelcoachopleiding is, wat ik mijn klanten ook mee wil geven. Een fijne ontspannen sfeer, waarbij niets hoeft. Geen druk. Ik denk wel dat je voor de Wandelcoachopleiding al een basis nodig hebt, ook voor de feedback onderling. We hebben veel aan elkaar gehad en blijven elkaar ook zien. Maar ik zou het ook leuk vinden als er een jaarlijkse wandelcoachdag zou zijn met andere coaches van de Wandelcoachopleiding. Het niveau en de kwaliteit motiveert me!

Dank Heleen, voor het leuke interview en de tip! Ik wens je veel succes en wandelplezier en we zien elkaar snel.

Wil je, lezer, meer lezen over Heleen Hoogendam en haar wandelcoaching? Kijk op Tijd voor wandelcoaching.

Ervaar je zelf een hoge werkdruk en ben je het overzicht kwijt over al die taken en die volle todo-lijst? Zie je je leidinggevende al weer zuchten? Laat je coachen door Heleen. Ze gaat heerlijk met je aan de wandel en pakt ook praktisch je werkplek aan zodat je ontspannen en met overzicht werkt. En kijk: je leidinggevende lacht. Wellicht krijg je promotie?!

Geef je reactie op ons weblog!

Hilde Backus

© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau