Marieke Sweens profiel 560

Marieke Sweens

Marieke Sweens

Marieke Sweens volgde ik al vanaf 2010 met haar vaak ontroerende en soms aangrijpende blogs over de worsteling op haar werk. Ik leerde veel van haar belevenissen.

Marieke volgde de Wandelcoach Opleiding en heeft nu haar eigen wandelcoachtraject voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Lees haar eigen verhaal.

Marieke Sweens: “Is de wandelcoach opleiding niet iets voor jou?”, vroeg Hilde me in februari 2015 via Twitter. Ik zat midden in het schrijven van mijn boek Werken als een gek, en ik zat ook midden in grote twijfels over mijn werk. Dat mijn werk op dat moment niet meer was waar ik me gelukkig bij voelde, was een ding dat zeker was. Ik had wel richting maar ik kwam er niet uit. Ik zag alleen maar voor me hoe ik dankzij mijn boek op allerlei plekken terecht zou komen.

Wandelcoachtraject volgen

Dat beeld kwam me bekend voor. Jaren voordat ik het twitterberichtje van Hilde kreeg, volgde ik bij haar een wandelcoachtraject. Ik was het spoor bijster in mijn werk en wilde veel liever anderen helpen in hun zoektocht die ik net min of meer achter de rug had: hoe vertel je op je werk dat je een psychische kwetsbaarheid hebt?

Wat vertel je daar dan over en aan wie? Hoe zorg je goed voor jezelf en hoe zorg je ervoor, als je het niet helemaal zelf kunt, dat je de juiste ondersteuning krijgt? Ik zag voor me hoe ik daarvoor door het land reisde. Geen vaste werkplek, ruimte om me heen, vrijheid en inspirerende contacten zag ik voor me. Alleen al door het me voor te stellen, voelde ik de positieve energie ervan.

Het goede moment

Na het wandelcoachtraject bij Hilde, kwam dat wat ik voor me zag niet meteen van de grond. Het was nog niet het goede moment. Nog teveel met mijn eigen worsteling bezig. En daardoor te onevenwichtig.

Het gaf niet. Ik bleef het beeld voor me zien en het bleef me motiveren om door te gaan, met heel kleine stapjes.

Toen Hilde’s tweet kwam terwijl ik midden in het schrijven van mijn boek zat, was dat precies het goed moment voor een iets grotere stap. Wandelcoachtrajecten aanbieden aan werknemers met een psychische kwetsbaarheid: het maakte het beeld dat ik al die jaren al voor me zag compleet.

Wandelpad - Paardenbloem 560

Kwetsbaarheid verbergen

Werknemers met een psychische aandoening durven daarover zelden open te zijn op hun werk. Angstvallig houden ze hun kwetsbaarheid verborgen. Want wie neemt je nog serieus als ze weten dat je depressief bent? Of bipolair? Of psychoses hebt gehad? Een angststoornis hebt? Of als ze erachter komen dat je, zoals ik zelf, een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt? Dan kun je je carrière toch zeker op je buik schrijven?

Spanning van je geheim

Maar kun je functioneren als je de hele tijd moet opletten of je niet per ongeluk iets van je geheim prijsgeeft? Kun je laten zien wat je kunt, als je niet helemaal kunt laten zien wie je bent? Hoe lang hou je de spanning van het meedragen van een geheim vol? Hou je die spanning wel vol als er tegelijkertijd op het werk druk is door deadlines, targets, collega’s die iets van je willen, klanten die aan je hoofd zeuren, je manager die nu onmiddellijk overzichten van je wil? Kun je op die manier je talenten laten zien en verder ontwikkelen?

Hoe vertel je over je psychische aandoening?

Maar hoe ga je over je psychische aandoening in gesprek? Met wie? Wat vertel je wel, wat vertel je niet? Tegen welke belemmeringen loop je eigenlijk aan op je werk en hoe kun je ervoor zorgen dat je daar minder last van hebt? Kortom, hoe maak je ruimte voor jezelf, hoe zorg je voor meer ontspanning, hoe kun je open zijn over wie je bent en daar meer balans mee bereiken? Dat is wat ik beschrijf in mijn boek Werken als een gek. En dat is waarop ik me als wandelcoach wil richten, wist ik zodra ik het tweetje van Hilde las.

Sterker uit de Wandelcoach Opleiding

Inmiddels heb ik de wandelcoach opleiding afgerond en heb ik al enkele coachees. Ondertussen kwam mijn boek ‘Werken als een gek’ uit en werkte ik een jaar in een trainersfunctie bij mijn eigen werkgever. Ik sta op het punt om terug te keren naar mijn eigenlijke baan als beleidsondersteunend medewerker – de baan die ik zó niet meer wilde toen ik het berichtje van Hilde kreeg.

Marieke Sweens - boek Werken als een gek

Maar niet alleen gaf de wandelcoach opleiding me alle vertrouwen in mijn toekomst als wandelcoach. Ook gaf het me zoveel instrumenten om mijn werk anders aan te pakken, het maakte me zoveel sterker. Het maakte zo duidelijk wat het effect is van buiten zijn, van bewegen, en van het focussen op je talenten, je drijfveren, je verlangens, je kracht. Ik kan het. Yes I can!

Marieke Sweens, wandelcoach

Jij kunt dat ook ervaren! Valt werken je zwaar door het verborgen houden van je psychische aandoening? Ben je na iedere werkdag kapot van het continu op je tenen lopen? Ben je meer bezig met overeind blijven dan met je talenten inzetten? Verlang je naar evenwicht, ontspanning en een lichter leven?

Kijk dan op LinkedIn en neem contact op met Marieke Sweens. Kom tot rust in het Panbos of duingebied Berkheide bij Katwijk en ontdek jouw unieke kracht achter je kwetsbaarheid. Haar kennismakingswandeling is gratis.

Lees hier meer over haar boek ‘Werken als een gek’, dè handleiding voor werken met een psychische aandoening, inclusief het ontroerende verhaal van Marieke Sweens zelf. En bestel het meteen.

 


Wandelcoach Opleiding_logo

Is het vak van professionele Wandelcoach iets voor jou? Hier lees je meer over de Wandelcoach Opleiding.

Welkom!

Landhuis Bunnik 560

 

 

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau