Marian

Marian: ‘Ik leef en werk intenser met meer plezier en voldoening’ sinds de wandelcoachopleiding

Ik coach mensen bij het UWV en zat vaak met mijn handen in het haar. Ik had twijfels: wat kan ik mijn coachees aanbieden? Hoe zet ik ze in beweging? Ik kan goed luisteren en doorvragen en dan had ik het probleem helder. Maar ik had geen handvatten hoe ik verder moest. Het lukte me niet om dat om te buigen.

Ik dacht dat ik het niet goed deed. Dat ik niet kon coachen! Ik voelde me niet goed over mezelf. Natuurlijk vond ik coachen leuk, de coachee vond het oké en stimulerend, maar de vraag ‘hebben ze wel wat aan mij?’ knaagde enorm.

Buiten

Het plan om het buiten-zijn te verbinden met coachen was er al lang. Ik wilde me verdiepen en verbreden en was op zoek naar een duidelijke aanpak. De wandelcoachopleiding ‘Wandelcoach Worden’ is een mooi all-in-one-pakket waar alles in zit: ik leer niet alleen het wandelcoachen maar ook hoe ik mijn wandelcoachbedrijf succesvol start.

Maar wat me echt aanspreekt is de praktische aanpak. Niet praten met bomen, want dat is niks voor mij, veel te zweverig, haha!

Vertrouwen

Ik had meteen vertrouwen in de opleiding na jouw informatiebijeenkomst. Je stimuleert en motiveert om te leren en ik had er zin in.

En nu?

Oh, ik leer zo veel! Ik krijg alleen maar antwoorden.

Het begon met de grote eyeopener: het effect van de nieuwe manier van vraagstelling, die is zó veranderd. En nu geef ik op een andere manier complimenten, veel effectiever. De reacties van mijn coachees zijn echt hartverwarmend. En het mooie is dat het een verrijking is als coach, wandelcoach, maar ook voor mijzelf als persoon.

Omdat ik het nu veel vaker toepas, worden gesprekken zoveel intenser. Zowel in mijn werk als privé ervaar ik zoveel positiviteit. Ik leef intenser, met meer plezier en voldoening. Ik heb zo veel wow-momenten.

Je stijl?

Mijn stijl? Ik ben fris, no-nonsense, opgewekt en helder: verfrissend in een sfeer waar mensen veel nadenken. Maar ik ben ook meer rust gaan uitstralen. Het is echt te gek om te merken dat ik meer vertrouwen uitstraal zodra mensen me zien. Ze zeggen dat ook tegen me.

En de handvatten?

Ja! Nou, die heb ik nu.

Dankzij de Toolkit met wandelcoach- en natuuroefeningen. Het is een speeltuin en ik kan mijn keuzes maken die bij de vraag passen.

De vraag ‘Hoe kan ik jou vandaag helpen?’ Dat vind ik zo’n héérlijke vraag!

Hoe kan ik jou helpen? Ik ben er voor jou. Mijn coachees mogen het zelf aangeven en ik heb nu de tools om daarna in te zetten. Heel bepalend voor de wandeling die gaat komen. Ik merk dat mijn coachees voelen dat ik er voor ze ben op dat moment.

Maar dat wil nog niet zeggen dat ik het gemakkelijk vind. Mijn oude manier van coachen zit nog in mij en dan heb ik sterk de neiging te gaan sturen. Dus ik oefen nog erg met de nieuwe vraagstelling die ik nu leer. Ik ben net een spons op het moment. Er is zoveel te leren!

Bijvoorbeeld?

Ik geef al een tijd trainingen. Ik was gewend te vragen: waar lopen jullie tegenaan? Nou, dan waren we wel even bezig! Nu zeg ik: wat is er goed gegaan? Een andere insteek die een positief effect heeft op het verdere verloop en sfeer. Heerlijk! Het gaat heel relaxed.

Door de wandelcoachopleiding ontdek ik heel veel bij mezelf. De ‘dagelijkse oefening’ helpt daarbij. Ik ben opener geworden en ga gemakkelijker naar de ander toe. Zeg vaker dankjewel, en fijn dat je dit gedaan hebt.

Twijfels zijn weg

Ik ben wel degelijk een wandelcoach. Een buitencoach!

Mijn twijfels zijn weg en ik heb meer zelfvertrouwen. De wandelcoachopleiding sluit aan bij wie je bent. Ik merk het ook aan de feedback die ik van coachees krijg. Die is positiever. Ik blijf niet meer in probleem-denken hangen maar weet dat nu te keren. Logisch dat dit voor de coachee veel fijner is!

De begeleiding?

Ik heb het gevoel dat wij lekker mogen spelen. Je biedt heel veel aan maar je hoeft niet alles te doen. Je pakt eruit wat bij jou past. Ik vind het heel prettig dat ik hierin niet wordt gepusht. Geen kritiek als je iets niet doet. De sfeer is plezierig. Iedereen wordt in zijn waarde gelaten.

En de prijs?

Haha, dat vraag je aan mij? Er is eigenlijk geen prijs voor wat het me tot nu toe heeft gebracht en wat het me nog gaat opleveren. Ik ben happy! Ik zet grote stappen. Ik voel me zeker. Ik word gewaardeerd. Ik leef intenser met plezier en voldoening. Onbetaalbaar.

Groet! Marian

Dank Marian voor je verhaal over de wandelcoachopleiding!

Hartelijke groet,
Hilde Backus
Wandelcoach/Registerpsycholoog NIP
Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau