Louise_Lindeboom_Wandelcoach

Louise Lindeboom

Louise Lindeboom: Dromen tussen Bomen

Lindeboom is een buitenmens pur sang en weet uit ervaring wat wandelen in de natuur voor een mens kan doen. Twee jaar geleden raakte ze door chronische overbelasting in een stevige burn out. Door iedere dag, steeds iets langer, te wandelen in de bossen bij Arnhem herstelde ze. Ze voelde de helende werking van het bewegen tussen de bomen en de buitenlucht.

De knop

‘Elke dag kwam ik ergens op mijn pad hetzelfde roodborstje tegen. Die zat me vanaf een tak heel schattig aan te kijken en ik ben er van lieverlee gewoon tegen gaan praten. Het klinkt misschien gek, maar ik werd daar zo rustig van.’
Louise stond voor de keuze: geleidelijk terugkeren in het veld waarin ze tot dan toe werkzaam was geweest of de knop om en voor zichzelf beginnen.

Coachen in gezinnen

‘Als ambulant gezinsbegeleider kwam ik thuis bij gezinnen met een kind met een beperking, waaronder autisme, ADHD en andere ontwikkelingsstoornissen. Maar ik bezocht ook multi-problem gezinnen, waar van alles aan de hand was. Dan is de zorgvraag heel complex. Het gaat dan om meer dan alleen het kind; ouders hebben soms ook nog een lichte beperking. Mijn taak was het om ouders hun kracht te laten ervaren, ze te coachen in hun opvoedingstaken.’

Hup, naar buiten!

‘Ik ging toen al met gezinsleden wandelen. Dus ging ik hup, naar buiten met dat pubermeisje. Want op haar kamer hing ze op bed, met haar mobiel, en kwam je zeker niet in gesprek.
Ook met de moeders wandelde ik veel. Door buiten te zijn en te bewegen kwam het gesprek veel makkelijker op gang. De druk was er even af. Mij gaf het eveneens rust. Al wandelend nam ik wat meer afstand en kreeg ik een helder zicht op de situatie.‘

Wandelcoach Opleiding

‘Na de zoveelste reorganisatie werd de werksituatie voor mij te belastend. Toen ik langzaamaan, door het wandelen, een beetje tot mezelf was gekomen, durfde ik weer om me heen te kijken. Mijn dochter attendeerde me op een artikel in de Gelderlander Met je Binnenste naar Buiten.
Mam, zei ze, ik heb wat gezien, dat is echt iets voor jou. Er is een wandelcoach opleiding!’

Landschap_Wandelcoach_LouiseLindeboom
Haar ervaring als gezinscoach, haar positieve inborst en haar liefde voor de natuur en wandelen, Louise zou het hier allemaal in kwijt kunnen.‘Ik was direct enthousiast en heb al snel contact met Hilde gelegd.’
Met de steun van haar man durfde Louise het aan om de zekerheden van een vaste baan achter zich te laten en als eenpitter verder te gaan.‘Het mooie is: toen ik eenmaal de keuze voor de Wandelcoach Opleiding had gemaakt, gingen er opeens allerlei deurtjes open. Ik liep over van de ideeën, ik voelde me vrij!’

Jonge vrouwen

‘De Wandelcoach Opleiding sloot aan bij mij en ik leerde duidelijk hoe ik een wandelcoachtraject kon aanpakken, met talrijke wandelcoach-oefeningen. Langzaam ontdekte ik ook, van breed naar focus, op welke niche ik me als wandelcoach wilde richten. Ik kwam erachter, heel verrassend, dat ik de opvoedkundige kant los wilde laten. Aan de start had ik nog in mijn hoofd dat ik alleen moeders met kinderen wilde coachen, maar gaandeweg de opleiding bleek ik een enorme klik met jonge volwassenen te hebben!’

Wachtlijst bij GGZ

‘Mijn proefklanten waren jonge vrouwen, begin twintig, overbelast, perfectionistisch, soms met depressieve klachten en gevoelens van somberheid, ver weg van zichzelf.
Een aantal stond op de wachtlijst bij een GGZ. Daar kun je soms drie, vier maanden of nog langer op staan. Dan gebeurt er niets en klachten kunnen zelfs verergeren.
Daar speel ik nu op in. In die wachtperiode ga ik lopen, preventief wandelcoachen en resultaatgericht aan de slag. Bij mij geen wachttijd, geen testjes, geen diagnoses. Ik ben geen psycholoog, maar ik heb jarenlange ervaring en pedagogische opleidingen om het commitment aan te gaan. Eén van de mensen die ik als wandelcoach begeleidde hoefde uiteindelijk niet eens naar de psycholoog te gaan.’

Dromen tussen bomen

‘Onderweg vraag ik mensen te dromen. Wat gebeurt er in je leven als je alles helemaal zelf voor het zeggen hebt? Dat blijkt soms een uitdagende vraag, vooral voor jonge vrouwen, die aan het begin van hun carrière staan. Heel vaak gaat het in eerste instantie toch over wat er van ze wordt verwacht, over maatschappelijke belangen. Maar als het lukt om vrijuit te fantaseren, dan komt er een totaal ander beeld.
Die wens probeer ik om te zetten in een reëel gevoel, door de huidige en de gedroomde situatie ieder hun eigen markante plek in de natuur te geven. Bijvoorbeeld een boom, langs de route. Als ze zich vervolgens tussen die twee bomen bewegen en stilstaan bij de verschillen in situatie en de mogelijkheden die er zijn, dan komt er letterlijk en figuurlijk iets in beweging.’

Wandelcoach_LouiseLindeboom_Dromen_bomen

Een fundament om op te bouwen

‘Ik vind het geweldig wat er gebeurt! Een van mijn klanten had een zware tijd achter de rug, waarin ze alle voeling met zichzelf was verloren. Een tijd lang heeft ze zichzelf compleet weggecijferd voor anderen, op haar werk en in haar privéleven, totdat ze niet meer kon.
We werkten stap voor stap toe naar het moment waarop zij weer contact kreeg met wie zij in wezen is. Met alles waar zij blij van wordt, waar zij energie van krijgt. Tijdens het wandelcoachtraject ontdekte ze wat er al aanwezig is, wat nog ontbreekt en wat zíj gaat doen om zich goed te voelen. Dat maakte haar krachtig en ze vond een fundament waarop ze kan bouwen. Ze weet hoe ze trouw aan zichzelf kan zijn èn blijven.’

Bloemenpracht_Wandelcoach_Dromen_bomen

Tot de kern komen

‘Het is mooi om te zien hoe mensen tijdens het wandelen in de natuur tot rust komen. Je ziet letterlijk alles zakken: de schouders, het tempo, de ademhaling. Het hier en nu, de beweging, het prikkelen van de zintuigen, het voelen, ruiken en kijken; door bewust en fysiek bezig te zijn lukt het vrij snel om tot een kern te komen. Op weg naar dat stukje wat zo lastig is om te benoemen.‘

Het bewezen effect van wandelcoachen

‘Door de natuur in te zetten gaan een aantal dingen veel meer vanzelf: gedachten op een rijtje zetten, associëren en verbanden leggen, terug en vooruit kijken, het onder woorden brengen van je gevoelens. Het gaat niet alleen over de rationele kant, het is ook echt het voelen. De verbinding daartussen vind ik heel belangrijk.
Met het rapport van Agnes van den Berg over de bewezen effecten van het wandelcoachen ben ik heel blij. Dan denk ik: Yes, zie je wel! Ik promoot dat ook, want ik zie hoe goed het werkt.’

Louise Lindeboom is wandelcoach in Arnhem. Ben je een (jonge) vrouw en voel je je uitgeput door langdurige mentale en fysieke overbelasting? Loop je je zelf voorbij? Louise Lindeboom wandelt met je in Park Sonsbeek in Arnhem, een prachtig uitgestrekt park met eeuwen-oude bomen en groene vergezichten. Stap voor stap wandel je naar kracht en keuzes. Kijk op www.lindeboomwandelcoach.nl

© Het Coach Bureau

Terugkom Wandelcoach Opleiding 2016-04

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau