Liesbeth Saerens - Regie over je leven terugvinden

Liesbeth Saerens: De regie over je leven terugvinden

‘Zelf praat ik niet gemakkelijk over wat mij dwars zit. Maar wanneer ik samen met iemand ga stappen in de natuur, merk ik dat er ruimte ontstaat. Ik krijg lucht, en dan kan ik wél mijn verhaal doen.’
Liesbeth Saerens (40) is klinisch psycholoog, systeempsychotherapeut, ACT-trainer en mindfulness trainer in opleiding. Ze is ook wandelcoach. Samen met Liesbeth geef ik de nieuwe Wandelcoach Opleiding die op 6 april start in Tienen.

Precies het goede moment

‘Toen ik ‘Op weg naar plezier in je werk’ van Hilde las, over de helende effecten van wandelen in de natuur, viel bij mij het kwartje. Ik had nooit nagedacht over het feit dat je mensen mee naar buiten kunt nemen. En dat het gewoon mogelijk is om op die manier te werken. Fantastisch! De Wandelcoach Opleiding in België kwam precies op het goede moment voor mij.’

8 Cliënten op één dag

Er waren dagen dat Liesbeth acht mensen na elkaar aan haar bureau kreeg, uur na uur de ene cliënt na de andere. ‘Ik kwam amper nog van mijn stoel af, zag niks van de lucht buiten. In het boek wordt precies dat benoemd waar het bij mij na verloop van tijd aan ontbrak: plezier in je werk. Dat je dat op kunt zoeken door naar buiten te gaan en in beweging te komen, paste zo goed bij mij. Het leek opeens zo evident.’

Grenzen verleggen

Liesbeth is anderhalf jaar geleden verhuisd. Ze heeft deze winter een korte time-out genomen om een frisse nieuwe start te maken. ‘Ik heb mezelf een beetje terug ontdekt en ben mijn grenzen gaan verleggen. Ik ben weer gaan dansen en paardrijden ook zoek ook naast mijn werk de buitenlucht en vooral het plezier van het bewegen op.

Ook ben ik nog pet-sitter en hondenuitlater. Het is fijn om een keer op een heel praktische manier mijn diensten aan te bieden. Almaar met mensen werken is vrij intens. Er is nu meer evenwicht. Naast mijn werk met cliënten is er ook nog een poes die geknuffeld wil worden en een hond die lekker buiten komt.’

De psyche is mooi en complex

‘Na vijf jaar psychologie studeren leerde ik juist hoe ingewikkeld menselijk gedrag is en dat er nog veel meer te ontdekken is. Daarom ben ik altijd verder blijven studeren en me blijven verdiepen. Hoe doe je dat nu eigenlijk, mensen helpen? Ik vind de menselijke psyche zo mooi en complex, dat ik er gewoon zoveel mogelijk van wil leren, om zo goed mogelijk te kunnen helpen. Het is een beetje zoeken geweest naar wat bij mij past. De Wandelcoach Opleiding zat als gegoten en was daarom een cadeau aan mezelf!’

De mogelijkheden die er al zijn

‘Tijdens de opleiding heb ik geleerd hoe niet gewoon een wandelende psycholoog te zijn. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen: bij een psycholoog verwerk je een probleem, en bij een coach kom je om dingen te kunnen verwezenlijken. Een psycholoog is getraind in het stellen van diagnoses en het doorwerken van obstakels. Als wandelcoach kijk ik samen met de coachee naar de mogelijkheden die er al zijn. De centrale vraag is: waar wil je naartoe en hoe lopen we met jouw krachten daar naar toe? Dat vind ik aangenamer.’

Liesbeth Saerens - Regie over je leven terugvinden2

De regie over je leven

‘Ik richt mij op mensen die zichzelf in de drukte van het leven zijn kwijtgeraakt. Die het gevoel hebben dat ze worden geleefd door werk, gezin en sociale activiteiten. Dat zijn meestal ook mensen die het juist heel goed proberen te doen, die zichzelf een beetje vergeten. Die mensen krijgen in zeven wandelingen de regie weer terug over hun leven. Mensen komen weer in contact met dromen, wensen, en verlangens. Èn de verwezenlijking!’

Een zwerm vogels in je hoofd

Liesbeth Saerens wandelt in de regio’s Leuven en Mechelen. ‘Het is gekend omwille van de vele vogels die daar komen. Ze produceren ook drukte en lawaai. Dat beeld gebruik ik als metafoor voor een vol hoofd. Het geluid van een hele zwerm vogels, zo kan het voelen als er in je hoofd allemaal denkbeelden door elkaar malen. Los van de inhoud van die overtuigingen kun je het vervolgens hebben over het proces. Luisteren naar gedachten die eigenlijk niet helpen, dat is een belangrijke fase. Iemand die heel druk is help ik door het tempo van mijn eigen stappen aan te passen. Er komt direct meer rust in het gesprek en de ademhaling. Dat vind ik mooi.’

Verbinding

‘In mijn praktijk ervaar ik dat veel mensen zich alleen voelen in hun hulpvraag, terwijl juist veel mensen eendere problemen ervaren. Als psycholoog heb je een beroepsgeheim. Je kunt mensen via die route heel moeilijk met elkaar in contact brengen. Als wandelcoach kan ik verbinding creëren. Niet persé om ervaringen uit te wisselen, maar om te ondervinden dat ze niet de enige zijn die overspannen thuis zitten of de dingen niet gemanaged krijgen.’

Liesbeth Saerens - Regie over je leven terugvinden3

Riet in de wind

‘Het werken in de natuur is krachtig. De winter is een donkere en regenachtige periode geweest. Tijdens wandelingen waren mensen aan het ploeteren in de natte modder. Ze konden letterlijk even niet verder op momenten dat ze ook in het leven vastliepen. Of neem bijvoorbeeld de seizoenen, ze komen en gaan: je kunt dingen willen forceren, maar het laat zich niet dwingen. En het beeld van riet dat meebuigt op de wind. Een prachtig en sterk beeld wanneer het belangrijk is om mee te gaan met wat je overkomt en flexibel te zijn. In plaats van te breken.’

Naast individuele trajecten biedt Liesbeth ook thematische stiltewandelingen met natuuropdrachten aan, om tot rust te komen. Ook organiseert Liesbeth coachingsreizen in het buitenland waarin wandelen en dans centraal staan. Lees meer over de wandelcoachpraktijk van Liesbeth Saerens op: www.walktalk.be

Liesbeth Saerens

©Het Coach Bureau

Wandelcoach Opleiding

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau