Kati Tenner Muziek en Wandelcoaching

Het begon met slecht nieuws. Kati Tenner werkte al 12,5 jaar als violist bij het Orkest van het Oosten in Enschede en kreeg te horen: de overheid bezuinigt, je contract gaat met 30% werktijd én salaris omlaag. Boem. Dat deed pijn! Niet alleen vanwege het financiële aspect maar ook omdat er blijkbaar te weinig waardering was voor kunst en cultuur, te weinig begrip voor wat muziek voor mensen kan betekenen.

Alles heeft twee kanten

Kati Tenner: ‘Ik was boos en teleurgesteld. Toch merkte ik al snel: ik had geen zin in een crisissfeer en wilde niet met een duistere blik naar de toekomst kijken. Mijn mind ging steeds meer open staan voor een andere kant van de situatie. Wat kan ik doen met 30% meer tijd? Welke kansen liggen er?

Haar passie naast muziek is wandelen. Opgegroeid in het Oost-Duitse Thüringen wandelde Kati Tenner al vroeg met haar vader op de beroemde Rennsteig of – toen heette dat nog niet zo, maar nu is het een premium wandelweg – de Hochrhöner.

Een paar jaar terug had Kati Tenner in een artikel over wandelcoaching gelezen. ‘Wandelen betekent voor mij rust vinden, dichter bij mijzelf komen, ruimte maken in mijn hoofd, creatieve ingevingen en ideeën krijgen, oplossingen bedenken. Zou wandelcoaching iets voor mij kunnen zijn, bedacht ik me? Ik googelde en vond Het Coach Bureau. Ik nam meteen contact op met Hilde. Wij hadden een heel leuk gesprek en ik kreeg veel zin in de Wandelcoach Opleiding.’

Persoonlijk en professioneel

‘De heel persoonlijke aanpak van Hilde sprak mij meteen aan. De opleiding was heel duidelijk gestructureerd. Zij nam ons mee van de eerste tot de laatste stap in hoe je je coachee een stap verder brengt en ook hoe je je wandelcoachbedrijf met succes en plezier opzet.

Wat me verraste was dat alles wat ik leerde voor mijn coachees allereerst bij mezelf doorwerkte. Ik ontdekte, wandelend buiten, mijn natuurlijke talenten, hoe ik mezelf minder in de weg stond en hoe ik vrij ging groeien en ontwikkelen. Precies waar het in wandelcoaching om gaat.’

Wandelcoaching – hoe doe je dat?

‘De Wandelcoach Opleiding heeft een goede theoretische basis en van daaruit leerde ik door learning by doing. Vrijwel vanaf het begin gingen we aan de wandel met oefencoachees. In het begin durfde ik nog niet goed op mijn coachvaardigheden te vertrouwen. Mijn eerste pogingen waren dan ook erg ‘uit het hoofd geleerd’. Maar ik kreeg de smaak te pakken met behulp van gerichte reflecties van de oefencoachees en met de intensieve, professionele feedback. Het was zichtbaar dat ik coachte met aandacht en met plezier. Leuk!’

Prangende vraag

‘Een oefencoachee had een prangende vraag: ‘ik wil een boek schrijven maar hoe kom ik van mijn boekidee naar mijn boek in de winkel?’ In onze coachwandelingen bespraken we haar twijfels, haar kritische gedachten, de obstakels, en ze klom letterlijk over boomstammen en dook onder takken door. Ze ontdekte een milde stem in haar, kreeg ideeën door naar een boom te staren (haha, ja echt een prachtidee), ervoer fysieke kracht en kracht van binnen, ontving steun van buiten, en sprak haar doorzettingsvermogen aan.

Het maakte mij oprecht blij om haar passie voor schrijven te horen maar ook hoe zij stappen zette om haar boek te schrijven en een uitgever te interesseren. Ondertussen merkte ik: wandelcoaching is echt iets voor mij!

Onlangs schreef ze me: haar boek ligt in de winkel. En wat een mooi boek! Uit je Kruin, Natuurbeleving met en rond bomen van Jeanette Boogmans. Ik weet hoe ik mensen kan begeleiden naar diepe verlangens en ook naar realisering ervan. We blijven niet hangen of in cirkeltjes draaien. Het is super om die coachvaardigheden te hebben.’

© Foto’s door www.waldo.photography

De kunst van het luisteren

‘Ik genoot van de Wandelcoach Opleiding, ik leerde veel nieuwe dingen, het sloot bij me aan. Trots vertelde ik mijn familie en vrienden: ik doe naast het orkest nog iets tótaal anders. Is dat zo, zeiden ze? Toen ontdekte ik wat wandelcoaching en muziek met elkaar te maken hebben: de kunst van het luisteren!

Luisteren, niet alleen naar de hoofdstem maar ook naar de kleuren in de tussenstemmen. Luisteren naar nuances en aandacht hebben voor elk klein detail. Luisteren naar wat er uit balans is om het geheel weer in balans te kunnen krijgen. Luisteren naar onzuiverheden om de stemming weer terug te vinden. Luisteren naar dissonanten om weer consonanten en harmonie te bereiken. Was dit niet al lang mijn vak?’

Opleiding tot Register Wandelcoach®

Kati Tenner was gretig naar meer en wilde haar kennis verdiepen. ‘Daarom volgde ik de vervolgopleiding, de Opleiding tot Register Wandelcoach®. Die rond ik nu af met de examens. Spannend en superleuk. Het was weer een fantastisch half jaar waarin ik mijn persoonlijke wandelcoach-stijl verder ontwikkelde, leerde over nieuwe psychologische processen bij coachees, parallellen in de natuur en hoe ik coachees daarin begeleid. Ik oefende in het begeleiden van coachees in hun transformatie-proces, en ontdekte de waarde van het lichaam voor de psyche. Ook nu weer een mooie theoretische basis, prachtige wandelcoach-oefeningen, een erg leuke groep en professionals voor de groep. Ik verheug me op het erkende Post-Hbo-diploma tot Register Wandelcoach®.’

Unterwegs

Samen met 9 wandelcoach-collega’s in Duitsland richtte Kati Tenner een gezelschap op, professionals met verschillende coach-achtergronden. ‘Op onze wandeltochten coachen we met behulp van de natuur mensen van alle leeftijden in hun veranderingsprocessen. Wij helpen hen hun ware natuur te ontdekken en hun potentieel te ontplooien. Om zo hun levenspad met kracht en authenticiteit te kunnen volgen.

Is het iets voor jou? Je vindt Kati Tenner en haar wandelcoach-collega’s op www.coaching-unterwegs.org. Iets voor je vrienden of familie in Duitsland? Stuur de link gerust door. Jullie zijn welkom in de prachtige natuur van de Eifel, het Sauerland, de Harz en het Elbsandsteingebirge.

Volgde je de Wandelcoach Opleiding en wil je prachtige verdieping in het vak met de Opleiding tot Register Wandelcoach® en het erkende Post-hbo-diploma tot Register Wandelcoach® halen? Meld je dan aan voor een telefonisch gesprek met Hilde.
Natuurlijk kun je beginnen met de Wandelcoach Opleiding.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau