Wandelcoach in het buitenland Irene Stavanger Noorwegen

Irene: ‘Ik zat hier langs de waterkant, met een prachtig uitzicht over het fjord, in het eerste voorjaarszonnetje. En ik realiseerde me ter plekke: dit is een mooie kans; een prachtige omgeving en ik heb de tijd. Ik start als wandelcoach in Stavanger in Noorwegen.’

Uit mijn comfortzone

‘In 2015 vertrokken we met ons gezin voor één jaar naar Oslo, voor het werk van mijn man. Een sprong in het diepe, die heel goed uitpakte. We hadden het direct naar onze zin. Ons gezin werd een hechter team. Onze kinderen gingen naar de Internationale School. Ik vermaakte me ook prima tussen de Noren en andere nationaliteiten: hiking, sporten, werk als schoolnurse op de Internationale school. Het jaar was zo voorbij! Deze nieuwe ervaring beviel me, het was inspirerend en ik realiseerde me hoeveel positieve energie het bij mij losmaakte.

Regie in eigen hand

Terug in Nederland werd ik opnieuw jeugdverpleegkundige bij de GGD. Ik had het wel naar m’n zin, maar het plaatje klopte niet (meer). Protocollen en vaste taken werden energievreters, naast de dingen die ik wel leuk heel leuk vond. Ik vroeg me af of de GGD mijn talenten wel optimaal benutte. Toen heb ik bedacht: als zij daar niets mee doen, dan doe ik het zelf; op zoek naar de energie uit Oslo!

Wandelcoaching in het buitenland - Irene

Wandelcoach Opleiding

Ik vind het fijn om mensen echte aandacht te geven, actief te luisteren en door te vragen. Dat was ook het leuke deel van mijn werk; ik was daar goed in en kreeg daar energie van. Daarom ging ik op zoek naar coachopleidingen. Na het bezoek aan een gezondheidsfestival vond ik het juiste spoor: de Wandelcoach Opleiding van Hilde Backus. Buiten zijn, wandelen, optimale aandacht voor mensen met gebruik van omgeving en natuur. De praktische wandelcoach-oefeningen boden volop mogelijkheden voor begeleiding. Ideaal.

Terug naar Noorwegen

Er kwam een nieuwe mogelijkheid, nu voor twee jaar naar Stavanger; de beslissing was snel genomen. Ik had in Stavanger geen werk, ik zocht naar mogelijkheden om wat te betekenen. Enkele maanden in dit avontuur zat ik langs de waterkant in het eerste voorjaarszonnetje, met een prachtig uitzicht over een fjord. Ik dacht terug aan de Wandelcoach Opleiding, maar ook aan mijn mede-Nederlanders hier, allemaal in hetzelfde schuitje, ver weg van de vertrouwde basis. Het expatleven is niet altijd voor iedereen gemakkelijk. De partner stort zich in een nieuwe baan, maar hoe vindt de ander zijn of haar weg? Hoe wil je dan invulling geven aan het nieuwe leven? En ik realiseerde me ter plekke: ‘dit is een mooie kans, want ik heb de tijd, een prachtige omgeving en mensen die misschien wel coaching kunnen gebruiken. Ik start als wandelcoach in Stavanger’.

Wandelcoaching in Stavanger - Irene

De eerste stappen

Mijn doelgroep werd dus het grote aantal Nederlanders in Stavanger, ook vanwege de mogelijkheid coaching in de eigen taal te doen. De eerste verkenningen deed ik met sociale media. Ik maakte een Facebookpagina, waarmee ik mijn informatie kon delen. Ik heb een filmpje gemaakt over wandelcoaching en postte geregeld wat foto’s met inspirerende teksten. Daar kreeg ik leuke reacties op. Hoewel mensen er vaak naar vroegen, zie ik een website als iets voor de toekomst.
Daarnaast heb ik de omgeving rond Stavanger verkend. Het landschap rond Stavanger is heel gevarieerd, waardoor ik makkelijk van omgeving kan wisselen. De ene keer kan ik bos en bergen opzoeken, een andere keer het strand. Ook geniet ik zelf van de ruige natuur, de weidse uitzichten, de rust, de stilte, het is hier gewoon heel erg mooi.
Na enkele weken belde mijn eerste klant en kon ik aan de slag als wandelcoach!

Mijn focus

Wandelcoaching in Noorwegen - IreneEr is geen betere plek om te ontspannen dan de natuur. Klanten die veel in hun hoofd zitten, wil ik ontspanning laten ervaren: in het hier en nu brengen door al hun zintuigen te prikkelen. Vanuit deze ontspanning ontstaat rust, stilte en ruimte in hun hoofd. De klant kan zo piekergedachten omzetten naar existentiële vragen, waarbij zij zelf tot inzichten en antwoorden komen.

Een vrouw wilde een bergtop beklimmen; haar favoriete top. Halverwege deden we de oefening ‘de blijmoedige boswachter’. Daarmee onderzochten we haar diepste wensen: hoe voel je je in deze omgeving als je diepe wensen vervuld zijn? Er was een meer, met daarachter een bergwand en verderop waren er sneeuwtoppen. Er was zoveel variatie! Ze keek rond en kleurde daarmee haar verhaal prachtig in. De enorme massieve bergwand, dat was haar man: hij is er en steunt mij. Het bergmeer was de spiegel die voor relativering en rust zorgde. De bergtoppen in de verte met sneeuw, dat waren haar dromen. Toen zei ze: ik hoef helemaal niet naar de top. Wat zou daar nog meer zijn als ik hier al heel tevreden ben? Mooi, hè? Het heeft haar geholpen met het waarderen en koesteren wat ze al heeft.

Ik vind het elke keer weer verrassend hoe ik de natuur kan inzetten als voorbeeld, spiegel of anker; aan gespreksonderwerpen geen gebrek.

Hoe het nu gaat

Op dit moment wandel ik met een klant die zichzelf weer een beetje terug wil vinden. Antwoorden op vragen als: wat wil ik? Wie ben ik? Hoe kan ik mijn gedachten ordenen? Ik herken dat zelf natuurlijk ook. Je zoekt je geliefde klant en vaak lijk je daar zelf een beetje op.

Het blijft een uitdaging om klanten te werven. Naast één-op-één coaching organiseer ik ook groepswandelingen met een bepaald thema, bijvoorbeeld de midzomernacht, een afscheid of vertrek naar Nederland. Ik bied stiltewandeling aan, aan bekenden: goed om ervaring op te doen en voor mijn naamsbekendheid. Ook post ik regelmatig iets op Facebook om mensen te prikkelen. Mijn enthousiasme over wandelcoaching lijkt aanstekelijk te werken bij anderen; dat sterkt mij weer en geeft me veel energie.

Op de Internationale School van mijn zonen ga ik wandelcoaching introduceren. Ik ben gevraagd een stiltewandeling te organiseren op de inspiratiedag voor docenten. Dat is dan wel in het Engels, maar ik red me prima. Ook suggereerde een docent dat wandelcoaching studenten zou kunnen helpen te ontspannen: een interessante doelgroep!

Wandelcoach Irene in Stavanger

Straks weer terug naar Nederland

Over een jaar gaan we terug naar Bolsward. Ik weet nog niet wat ik zal doen ten aanzien van werk, maar dat is prima. Eén ding weet ik zeker: het wandelcoachen wil ik blijven doen. Graag wil ik samenwerken, met een huisarts of in een samenwerkingsverband ter bevordering van gezond leven. Ik zie het wel. Nu concentreer ik mij op wandelcoachen in Noorwegen en eerlijk gezegd: na dit Noorwegen-avontuur durf ik alles op te pakken.

De opleiding heeft me sterker gemaakt

Ik lees nog weleens de boeken van Hilde door, naast mijn eigen aantekeningen. Dan denk ik: ik heb destijds weer ontdekt wat ikzelf belangrijk vind in het leven. Ik heb mezelf beter leren kennen door de opbouw van de opleiding, door de praktische oefeningen, de veilige en vertrouwde sfeer gecreëerd door Hilde en de samenwerking met leuke collega-studenten. Terugkijkend kan ik zeggen: De Wandelcoach Opleiding heeft me sterker gemaakt. Het was een bijzondere investering in mijzelf: doen waar ik blij van word en mijn talenten gebruiken.

Ga naar Irene in Stavanger

Wil je op adem komen? Voelt je leven alsof je op een loopband staat waarvan anderen de snelheid bepalen? Pieker je en kom je er niet uit? Kom dan in beweging, boek een reis (zodra de grenzen weer opengaan :-)) en wandel met Irene in de prachtige omgeving van Stavanger. Al wandelend biedt zij een luisterend oor en brengt weer rust in jouw hoofd. Alle aandacht is voor jou. Kijk op haar Facebookpagina.

© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau