Marianne Grooten is bioloog en coördinator buurtbemiddeling. Ze rondde de Wandelcoachopleiding begin dit jaar af. In dit artikel vertelt ze hoe zij de opleiding heeft ervaren en hoe het nu met haar wandelcoachbedrijf gaat.


Marianne

Marianne:

Ik had een coachopleiding bij Hogeschool Windesheim gedaan, erg leuk. Maar het lukte niet om mijn coachpraktijk van de grond te krijgen. Daar tobde ik mee. Op internet las ik veel over marketing, ik probeerde dingen zelf uit, het werkte niet en dat frustreerde me.

Toen voerde een gratis gesprek met een marketinggoeroe en deed vervolgens haar jaarprogramma. Ik herontdekte mijn verlangen naar de natuur: dat wilde ik in mijn coaching integreren. Dat inzicht maakte veel in me los en gaf me vleugels. Coachen en wandelen in de natuur was de ultieme combinatie!

In het jaarprogramma leerde ik een stramien van gratis gesprekken voeren, vip-dagen aanbieden en dan mijn eigen jaarprogramma aanbieden. Achteraf zie ik dat ik daar helemaal niet klaar voor was. En zo had ik nog steeds geen klanten!

Op een dag deed ik een proefcoachwandeling met een vriendin. Ik stapte op een boomwortel en brak 3 middenvoetbeentjes. Dat was les 1, haha: niet doorhollen maar ontspannen bij mezelf blijven. Toen mijn voet hersteld was ben ik mij gaan oriënteren op een wandelcoachopleiding.

Je introductiebijeenkomst gaf de doorslag. Ik was meteen enthousiast. Je programma is goed onderbouwd en concreet. Vanaf de introductie weet je welke stappen je gaat maken. Helemaal om was ik toen ik zag dat een van de pijlers het oplossingsgericht coachen is. Daar ben ik zo’n voorstander van! Bovendien kende ik dat al.

Het niveau van de opleiding vond ik belangrijk. Je bent ook academisch opgeleid. Ik vind het fijn dat je niet alleen intuïtief maar ook wetenschappelijk op basis van onderzoekservaringen werkt. Je weet wat je doet.

Ik ben wel kritisch. Ik zie soms coachopleidingen die niet onderbouwd zijn en louter intuïtief werken. Voor mij bestaat goede coaching uit een mix van voelen en denken. Als alleen op basis van intuïtieve interpretatie wordt gewerkt ontstaat het gevaar dat het heel vaag wordt. Dat vind ik dus zo mooi aan de Wandelcoachopleiding. Dat beide aspecten, intuïtie en helder denken met elkaar verbonden zijn.

Ik had al een theoretische basis door mijn coachopleiding bij Windesheim. Daar maakte ik kennis met verschillende manieren van coachen, modellen en noem maar op. Daar was mijn eerste kennismaking met het oplossingsgericht coachen in. Dat sprak mij zó aan dat ik later oplossingsgericht ben gaan werken met groepen en ik volgde een tweedaagse training voor oplossingsgerichte loopbaancoaching. Het is geen simpel werk.

Ik vind het heel belangrijk dat ik weet wat ik aan het doen ben. Dat ik óók weet wat ik nog niet weet en ik me daardoor niet laat hinderen. Steeds blijven reflecteren vind ik heel belangrijk. Dat werd tijdens de Wandelcoachopleiding ook regelmatig van ons gevraagd. Dat vind ik goed.

Ondertussen ben ik al lekker bezig. Ik heb al nieuwe wandelcoachklanten gehad, en ik deed mee met de nationale wandelcoachdag. Daar deed ik een wandelworkshop ‘In 5 stappen volop werkplezier’. Dat was een succes en vanaf augustus bied ik hem maandelijks aan. Heel veel zin in. Ik wandel in De Colckhof, een prachtig landgoed onder Zwolle. Ik kan er op de fiets heen!

Door de Wandelcoachopleiding heb ik vertrouwen gekregen. Ik voelde mij onzeker. Dat is veranderd door gewoon te doen, door met zoveel mogelijk proefklanten te wandelen. Er zat zo’n mooie opbouw in de opleiding. Je begint met een eenvoudige stiltewandeling. Dat vonden mijn proefklanten al mooi. De praktische handvatten kon ik meteen toepassen. Dus ik heb zoveel mogelijk mensen gecoacht en toen merkte ik gewoon dat het lukte. Ik kreeg gelukkig goede feedback. Pffew…

Door te wandelen met verschillende mensen, werd mijn niche steeds duidelijker. Het was een natuurlijk proces dat werd geleid door de stappen van de opleiding. Ik heb veel mensen gesproken die in hun werk zaten te tobben. Gaandeweg heb ik mijn niche ontdekt; ik heb gekozen voor mensen die wakker liggen van al het gedoe rond een reorganisatie.

Het was zo fijn en bruikbaar om de natuur in te zetten tijdens de coaching. De toolkit met wandelcoachoefeningen is heel waardevol. De inhoud zit in mijn hoofd en tijdens het wandelen kijk ik welke oefeningen passend zijn. Wat is aan de orde? Wat is leuk? Wat past bij die persoon, of bij jou of bij het moment. Daar heb ik veel aan en genoeg om uit te putten. Door het gewoon te doen.

De groep was gevarieerd: verschillende mensen en verschillende achtergronden die met hetzelfde bezig zijn. Allemaal enthousiast. Ook het groeiproces van een groep vind ik mooi. De eerste keer kijkt iedereen nog wat onwennig naar elkaar, en de tweede keer is er al echt een groep gevormd. Fijne mensen, stuk voor stuk. Ik heb nog contact met ze. We steunen elkaar.

Voor mij persoonlijk had er nog meer verdieping in gemogen. Bijvoorbeeld nog een boek over coaching of wat meer verdiepingsartikelen. Maar dat zal voor iedereen anders zijn. Ik heb natuurlijk al een opleiding achter de rug.

Ik heb gedurende de Wandelcoachopleiding de kern van mijn bedrijf helder gekregen. Daar ben ik zó blij om. De doelgroep kan ik nu goed omschrijven: medewerkers met twijfels, die zich ellendig voelen als gevolg van reorganisatie op hun werk. Ze zijn de weg kwijt en vragen zich vertwijfeld af: ‘wat moet ik doen?’ Ze voelen zich verlamd door de twijfel en doen daardoor niets. Ze wachten angstig af.

Maar er blijkt zoveel mogelijk! Ik breng ze in beweging, letterlijk natuurlijk ook en samen lossen we twijfels op. Ik help ze om in gesprek te gaan met hun leidinggevende, en ook met anderen, buiten het werk. Zodat ze echt in beweging komen. We kijken wat ze kunnen doen om de baan te krijgen en met plezier te werken. En dat ze weer blij worden, binnen of buiten de organisatie.

Ik laat mensen ontdekken wat ze willen, niet vanuit paniek maar gefundeerd onderzocht. De natuur is een dankbare aangever.

Coachen in de natuur geeft zo snel een gevoel van ruimte, helderheid en nieuwe perspectieven. Heerlijk bewegen. Mensen  ervaren minder stress, voelen zich goed. Lekker buiten. Een frisse wind (letterlijk) en een ander perspectief. Ik leerde als bioloog wel 700 planten; die weet ik niet allemaal meer hoor. Maar ik voel me thuis in de natuur. Helemaal op mijn gemak. Mijn opleiding tot bioloog heeft me geleerd zuiver waar te nemen. Ik zie heel veel van mijn omgeving en bij de mensen.

Voor de paniekgevoelens van mensen maakte ik een mp-3 ‘In 3 stappen een helder hoofd’, die staat op mijn website. Er kwam een aankondiging in ons huis-aan-huisblad en daarmee bouw ik bekendheid op: ik krijg reacties van mensen die ik niet ken! Leuk! Verder schrijf ik blogs met tips en ben ik actief op twitter @mariannegrooten. Daar krijg ik hele positieve reacties op en het leidt tot nieuwe netwerkcontacten in Zwolle. Ik weet dat het tijd kost maar ik heb vertrouwen in de opbouw van mijn wandelcoachbedrijf.

Ik bouw mijn wandelcoachbedrijf op naast een parttimebaan. Ik kan stap voor stap gaan en er staat geen financiële druk op. Wel jammer dat de tijd die ik er in kan stoppen beperkt is. Ik wil er steeds mee bezig zijn, het is zo boeiend allemaal. Ergens zal het omslagpunt komen! Ik verheug me er al op.

Welke tip heb je voor andere wandelcoaches?

  • Het helpt mij om met mijn collega-wandelcoaches uit de mastermindgroep contact te hebben, uit te wisselen, elkaar te inspireren en doelen te stellen. En mild te zijn voor mezelf! Dat laatste gaat me steeds beter af :).
  • Durf te experimenteren! Ga het doen. Je hoeft niet perfect te zijn. Leer gewoon van je coachingwandelingen en bekijk wat je de volgende keer anders wilt doen.

Tot slot: zou je de wandelcoachopleiding aanbevelen aan iemand anders?

Ja, sterker nog; dat heb ik al gedaan! Iemand, die inmiddels de knoop heeft doorgehakt om te stoppen met zijn huidige baan. Hij is ook bioloog en heeft ook een enorme liefde voor de natuur. Ik heb hem aangestoken met mijn enthousiasme!

Dank Marianne voor je persoonlijke verhaal! En voor de nieuwe deelnemer aan de Wandelcoachopleiding!
Wil je meer weten over Marianne Grooten?
Zij is de wandelende loopbaancoach met routekaart naar werk waar je écht blij van wordt!
Kijk op: www.weerwerkenmetplezier.nl.

Je reactie op dit artikel is van harte welkom op ons weblog.

Veel wandelplezier en hartelijke groet,

Hilde Backus
© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau