Jolanda_Kluft_hooggevoelig_Wandelcoach_Opleiding

Jolanda Kluft

Hooggevoelig

Jolanda Kluft: ‘Als kind werd al tegen mij gezegd dat ik het wel moeilijk zou krijgen, omdat ik zo fijngevoelig was. Dat heb ik me nooit zo gerealiseerd, omdat ik ervan uitging dat iedereen de wereld precies zo ervaart als ik. Van lieverlee kwam ik erachter dat ik hooggevoelig ben.
Een hooggevoelig mens ervaart snel te veel prikkels, en daar word je moe van. Als je het te druk krijgt en er wordt veel van je gevraagd, word je onrustig en angstig. Faalangst kan om de hoek komen kijken. Ik word bijvoorbeeld zenuwachtig als er op m’n vingers wordt gekeken. Dat is ook zo’n kenmerk. Zodra er iets móet voel ik stress. Dat los ik zoveel mogelijk op door me heel goed voor te bereiden.
Ik herken het ook bij anderen. Op een of andere manier trek ik het ook aan. Dat is best prettig, want dan ben je gelijkgestemd.’

Druk

Jolanda vindt haar werk interessant en leuk, maar ze worstelde met de hoeveelheid taken en verantwoordelijkheden. In haar werk als loopbaanbegeleider in het Middelbaar Beroepsonderwijs zit best wat druk. Ze werkt met jongeren die hun VMBO-diploma door allerlei redenen niet hebben gehaald. ‘Zij beginnen toch weer aan een opleiding om vooruit te komen en verder te kunnen leren. Ik help ze met het oplossen van problemen die ze op hun pad tegenkomen, zodat zij zich kunnen focussen op het halen van hun diploma. Die problemen, dat is niet mis. Er zijn thuis vaak aardig wat dingen aan de hand: schulden, gescheiden ouders, drugs. Het is nog maar één van mijn taken om ze te begeleiden bij alle stappen die nodig zijn om een vervolgopleiding te kunnen starten. En er moet altijd meer gebeuren dan er tijd is.’

Talenten-spel

Ik zocht naar manieren waarop ik het beter voor mezelf kon organiseren. Tegelijkertijd ben ik gaan onderzoeken of ander werk misschien beter bij mij past.
Ik hou van de natuur, van creatief bezig zijn én ik hou ervan mensen te begeleiden. Ik heb belangstelling voor veel verschillende dingen en kwam er een tijd lang niet uit welke kant ik op wilde. Twee jaar geleden heb ik een talentenspel volgens de methode van Willem Glaudemans gedaan. Voor mij werd toen duidelijk dat ik graag in de natuur ben, met mensen over levensvragen praat en ervoor wil zorgen dat ze goed in hun vel zitten.’

JolandaKluft_hooggevoelig_WandelcoachOpleiding

Wandelcoach Opleiding

Wandelcoachen past dus precies bij mij! Mensen begeleiden met hun levensvragen in de natuur, dat wilde ik het liefste. De Wandelcoach Opleiding van Hilde sprak me aan, omdat het over persoonlijkheidsontwikkeling gaat en er zitten mindfulness-oefeningen in. Al wandelend in de natuur werkt dat goed, juist met hooggevoelige mensen.
De Wandelcoach Opleiding heeft me sterker gemaakt, mede door de nieuwe stappen die ik heb durven nemen.’

Wandelcoachen op mijn werk

Op mijn werk zijn we steeds meer gericht op progressiegericht coachen. In de Wandelcoach Opleiding is dat ook een van de pijlers. Dat sluit mooi op elkaar aan. Ik voel het als een verzameling ervaringen die ik op alle fronten, zowel in het wandelcoachen als bij mijn functie als loopbaanbegeleider, kan inzetten. Inmiddels wandel ik ook steeds meer met de jongeren op mijn werk. Dat is nog niet vanzelfsprekend, maar de keren dat ik het deed leverde dat direct meer op: ze vertellen meer en worden losser. En ja, dan kunnen ze nieuwe stappen maken.’

Hooggevoelige coachee

Mijn eerste coachee schat ik achteraf in als hooggevoelig, maar ik weet niet of ze dat voor zichzelf al zo heeft benoemd. Zij had lichamelijke klachten, waar geen oorzaak voor te vinden was. Ze vond het heel moeilijk om haar grenzen te bewaken, de hoeveelheid taken en werkzaamheden goed af te bakenen. Daar wilde ze haar weg in vinden om meer ruimte voor zichzelf te creëren.’

Jolanda_Kluft_hooggevoelig_is_je_talent

Verstrikt door klimop

Het mooie van in de natuur wandelen is dat je onderweg allerlei dingen tegenkomt die op jouw verhaal van toepassing zijn. Deze vrouw wees een boom aan die helemaal overwoekerd was door klimop. Zo voelde ze zich, verstrikt.
Met behulp van wandelcoach-oefeningen zijn we samen op zoek gegaan naar wat voor haar een passende situatie is. We keken naar haar vragen: waar trek ik mijn grenzen, in welk tempo wil ik gaan, hoeveel ruimte heb ik nodig?’

Cirkels in het zand

Ze snakte naar meer vrijheid. Dat kwam heel mooi tot uiting door met haar in cirkels te werken. Hierbij teken je eerst een cirkel in het zand die aangeeft hoeveel ruimte je nu voelt, en daaromheen geef je met nieuwe cirkels aan wat je eigenlijk nodig hebt. Dat leverde direct antwoorden waar ze kleine stappen in kon nemen. Het was te doen. Daarmee voelde ze zich meteen al prettig.’

Stilte en bezinning

Elke maand organiseer ik een stilte- en bezinningswandeling. Gemiddeld komen vijf mensen per keer, iedereen is welkom! Ik pak er gedichten bij en vertrek iedere keer vanuit een ander thema. Tijdens de wandeling komt het seizoen ook aan bod en ik verwerk er meditaties in.

Tijdens een van deze wandelingen vroeg ik de wandelaars om, om zich heen te kijken en te zoeken naar iets uit de natuur waarmee ze hun verhaal konden vertellen. Een boom, een steen, het riet in de sloot, de wolken in de lucht. Eén vrouw kon zo gauw niets passends vinden. Totdat ze een oude vervallen boerderij zag! Ze wees ernaar en zei: ‘Kijk, dat is mijn situatie, en ik ga het nu weer helemaal opbouwen.’ Als je zo in beelden denkt en praat dan worden dingen zomaar helder. Het geeft houvast.’

JolandaKluft_hooggevoelig_Wandelcoach_Opleiding

Hooggevoelig? Met deze vragen ontdek je het.

Dit zijn een aantal vragen van Jolanda, die je jezelf kunt stellen als je wilt weten of jij hooggevoelig bent:

  • Ben je snel overprikkeld door alles wat er op je afkomt?
  • Heb je last van harde geluiden en fel licht?
  • Schiet je in de stress met alles wat er op je af komt in je werk?
  • Heb je in vergelijking met anderen meer tijd nodig hebt om je afwegingen te maken bij beslissingen?
  • Zijn flexplekken niks voor jou?

Hooggevoelig? Het is je talent!

Bovenstaande punten hebben te maken met hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit. Van deze kwetsbaarheid kun je een succesvol talent maken. Jolanda deed het zelf! En zij helpt je om rust te vinden en jouw hooggevoelige kwaliteiten te waarderen èn in te zetten.
Als hooggevoelig mens heeft Jolanda een helder inzicht in de extra uitdagingen die dit in je dagelijks leven met zich meebrengen.

Dus: ben je hooggevoelig en ploeter je met de dingen van het leven? Ga aan de wandel met Jolanda Kluft. Vanuit haar woonplaats kan Jolanda alle kanten op: je wandelt met haar vanuit Schiedam zo naar Midden-Delfland; een open polderlandschap, met weilanden, koeien en schapen, slootjes, of naar het prachtige Beatrixpark in Schiedam.

Kijk op de prachtige website van Jolanda Kluft www.wandelcoachinbeweging.nl

© Het Coach Bureau


Wil je, precies zoals je bent, je talenten ontdekken en daarmee de meest deskundige Wandelcoach worden die je kunt zijn?
In de Wandelcoach Opleiding® ontwikkel je je persoonlijke stijl van wandelcoachen. Met jouw krachten, talenten, persoonlijkheid ontdek je hoe je mensen optimaal kunt begeleiden naar resultaten met wandelcoachen.
Begeef je in een sfeer van plezierig leren, samen-zijn, activiteit èn resultaat. Je leert gestructureerd hoe je een coachwandeling en een wandelcoachtraject aanpakt en naar resultaten brengt.
Steeds meer particulieren, organisaties en ook huisartsen zien de waarde van wandelcoaching. Wandelcoaches zijn bij uitstek in staat om coachees te begeleiden: nauwkeurig volgend, wandelend en natuur ervarend, in de frisse buitenlucht. Op weg naar gezond en heilzaam leven en realisering van hun wensen.

Lees meer over de Wandelcoach Opleiding

De Vervolgopleiding leidt op tot Register Wandelcoach®
Als Register Wandelcoach® kun je opgaan voor de kennistoets en het praktijk-examen en ontvang je een erkend, geaccrediteerd Post-Hbo-diploma. Register Wandelcoach® is een beschermde titel. Opdrachtgevers weten dat je een degelijke coachopleiding hebt gevolgd en dat zij deskundigheid in huis halen. Je kunt de Vervolgopleiding alleen volgen wanneer je de Wandelcoach Opleiding hebt afgerond.

Meld je aan voor de Wandelcoach Opleiding (of de wachtlijst) door het formulier in te vullen op www.wandelcoachopleiding.nl of www.registerwandelcoach.nl of stuur een mail naar .

Je bent van harte welkom!
Hilde Backus

Terugkom Wandelcoach Opleiding 2016-04

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau