Belgische Wandelcoach Lien Osce

Lien Oscé

Belgische Wandelcoach, Lien Oscé: Ik ben deel van het geheel

‘Ik verslond de teksten en dacht: als ik Chinees studeer, dan kan ik het Taoïsme opnieuw interpreteren. En zo is het gegaan. Deze Chinese manier van denken past enorm goed bij mij. Vooral het gericht zijn op het hier en nu en nauw in contact staan met de natuur.’
Lien Oscé studeerde Sinologie. Zo kwam zij op het spoor van de Tao Te Ching, een belangrijk geschrift binnen het Taoïsme.

Wu Wei, ‘het vanzelf zo’

Naast ‘Tao’, de weg, staat in het Taoïsme Wu Wei centraal: ‘het vanzelf zo’, het niet ingrijpen, loslaten, meegaan met de stroom. ‘In mijn leven speelt toeval een belangrijke rol, ik kan heel goed dingen laten zijn en kijken wat op mij afkomt. Ik maak zelden plannen, ook niet voor een jaar vooruit. De dingen gebeuren. Dat is mijn manier. Als ik ergens voor kies dan is dat voor 100%!’

Lien Osce Ik ben deel van het geheel 4

Passie

Lien Oscé is moeder van twee zonen en al bijna twintig jaar Sales Manager in het bedrijfsleven. ‘Ik verkoop graag en met veel passie. Ik houd enorm van het klantencontact. Eigenlijk ben ik niet zo zeer gefocust op het verkopen van het product maar vooral bezig met de mensen: wie zijn jullie, wat hebben jullie nodig en wat kan ik daarin betekenen qua keuzes? Dat verkoopt overigens erg goed.’

Ik ben een deel van het geheel

‘In een zware periode op mijn werk werkte ik zestig uur per week. Thuisgekomen lukte het niet om de spanning kwijt te raken. Ik was leeg en had bijna geen energie. Ik naderde een burn-out.
Puur op gevoel ben ik toen dagelijks direct uit het werk met Caramel, onze hond, gaan wandelen. Niet eerst zitten en thee drinken, maar meteen met de hond naar buiten. Dat was mijn manier om de dagtaak te laten voor wat ze is en ik merkte dat die wandelingen mij enorm deugd deden. Sindsdien is die verbondenheid met de natuur heel sterk aanwezig. Ik ben een deel van het geheel.’

Lien Osce Ik ben deel van het geheel 3

Wandelen als medicijn

‘Zodra ik de deur achter me dicht deed en met de hond vertrok verdween de stress.
Tijdens de wandeling vielen dingen op zijn plek. Thuisgekomen schreef ik dat op. De dag erna pas nam ik dat echt vast en kon ik ermee verder.
Ik realiseerde me toen goed dat wandelen mij echt helpt. Het is mijn manier om te ontsnappen aan de hectiek van de dag en, meer dan dat, ook een medicijn. De burn-out heeft mij gelukkig nooit ingehaald. Dankzij het wandelen.’

Wandelcoach Opleiding in België

‘Rond die tijd bezocht ik de info-avond van de Wandelcoach Opleiding van Het Coach Bureau in België. Dat was voor mij een absolute openbaring! Het voelde als een verademing dat je je geld kunt verdienen met het wandelend coachen van mensen. Het leek me direct iets wat heel natuurlijk bij mij past.’

Twijfel

‘Toch durfde ik me nog niet direct in te schrijven, al liet ik die avond zelf wel weten dat ik geïnteresseerd was. Maar ik twijfelde. Als ik mezelf voorstelde als praktiserend coach, voelde ik angst, omdat ik niet genoeg bagage dacht te hebben.’

Sommige mensen zijn al coach

‘Een paar dagen later, tijdens een gedachtewisseling met Hilde Backus werd voor mij opeens duidelijk dat ik eigenlijk al mijn hele leven aan het coachen ben. Vanaf heel jong. Ik heb een coachende stijl in mijn werk en leven: samen denken en elkaar vooruit helpen, altijd op een positieve manier. Sommige mensen zijn gewoon al coach, was de conclusie. Toen dat zo uitgesproken werd, voelde ik dat ook. Mijn buikgevoel is mijn kompas, na dit gesprek heb ik mij onmiddellijk ingeschreven.’

Samen op onderzoek

‘Wat ik tijdens de Wandelcoach Opleiding heb geleerd en wat mij met verstomming heeft geslagen, is dat je als wandelcoach mensen op een positieve manier beweegt naar wat ze eigenlijk al kunnen en eigenlijk al willen, maar wat ze nog niet helemaal weten. En vaak in maar vier of vijf wandelingen! Het is ongelooflijk en prachtig wat er in zo’n korte tijd gebeurt.
Je leert heel goed te luisteren en aan te voelen. De coachee geeft aan wat hij wil, wat het doel is. Samen ga je op onderzoek en vind je letterlijk en figuurlijk een weg er naartoe. En dat is mogelijk zonder dat je mensen hoeft te adviseren.
Ik heb bijzondere contacten opgedaan met collega wandelcoaches in de groep. We maakten intense ervaringen mee.’

Lien Osce Ik ben deel van het geheel 2

Paarse hyacinten

‘Ik wandel in ‘het land van Teirlinck’, vlakbij mijn woonplaats Dworp, in de Vlaamse rand rond Brussel, meer bepaald Het Pajottenland. In de lente bloeit daar, in het Hallerbos, een zee van paarse hyacinten en bosanemonen. Dat is een sprookje om te zien, de kleurenpracht en de overweldigende geur.

Als ik in de winter met mensen in het bos wandel, dan bewegen we ons natuurlijk in een kaal landschap: de grond is nog onbegroeid, de blaadjes zijn van de bomen. En daar komt Wu Wei, ‘het vanzelf zo’ om de hoek kijken. Want onzichtbaar, onder de grond is er van alles aan de gang. In de winter worden de voorbereidingen getroffen. De bloemetjes zijn zich al aan het klaarmaken om in de lente te ontluiken.’

Alles gebeurt precies zoals het moet gebeuren op het goede moment

‘De bosgrond heeft alle ingrediënten om de hyacinten in de lente zo mooi te laten bloeien. Alles gebeurt precies zoals het moet gebeuren op het goede moment. Er moet voldoende water zijn, er moet voldoende kalk in de grond zitten, de juiste voorwaarden tezamen maken dat je in de lente die bloemen hebt.
Dat is een heel sterke metafoor voor mensen die zoeken, die nog niet helemaal goed weten wat ze nu eigenlijk aan het doen zijn. En of ze wel goed bezig zijn. Niets is nog tastbaar en het is allemaal zo chaotisch. Tijdens het wandelcoachtraject worden de juiste voorwaarden benoemd om dat wat verborgen blijft, maar wel al in ontwikkeling is, tot bloei te laten komen.’

Wat wil ik met mijn leven?

‘Tijdens de opleiding kwam dat mooi aan bod. Ik liep met een proefklant die een heel jaar niet gewerkt had. Die bewuste pauze nam zij om bij haar gevoel te komen. Zij stelde zichzelf de vraag: wat wil ik nu echt met mijn leven? Aan het einde van dat jaar had zij het gevoel dat ze niks had gedaan, niets belangwekkends had verwezenlijkt.’

Investeren

‘Totdat we er al wandelend achter kwamen dat ze juist heel actief een basis voor haar toekomst had gelegd. Ze bezocht een therapeut en werkte haar online profiel bij. Met oud-collega’s was zij in gesprek over haar beroep en haar talenten. Ze ging op wandelvakantie en ze richtte nota bene een coachpraktijk op, als bijberoep.
Ook de stap om een jaar te stoppen met werken en op zoek te gaan naar zingeving was natuurlijk al een enorme investering. Nu kon ze de stappen die ze had gezet op waarde schatten.
Zij is op een voor haar ideale werkplek terecht gekomen. Al die stapjes die ze tijdens dat jaar nam hebben haar daar op voorbereid, schiepen die belangrijke vruchtbare grond, de juiste condities.’

Lien Osce Ik ben deel van het geheel 1

Bijberoep als energiebron

‘Voorlopig voer ik mijn Wandelcoachpraktijk naast mijn huidige werk. Gezien ik alleenstaande mama ben, durf ik de sprong naar een fulltime coachpraktijk nog niet te zetten, de kinderen studeren nog. Maar het is wel de bedoeling mijn coachpraktijk op termijn organisch te laten groeien tot een voltijdse energiegevende baan. Ook daar gelden de principes van het Wu Wei.
Daarnaast: ik vind mijn werk als vertegenwoordiger nog steeds heel leuk! De werkdruk die ik voel en de uren die ik maak zijn ook gemakkelijker te dragen nu ik in de avonden en weekenden die energiebron heb: het wandelcoachen. Ik geniet daar enorm van.’

Lien Oscé

Woon je in Belgie en ben je op zoek naar een geweldige Wandelcoach voor personal of business coaching? Kijk meteen bij www.stepbystepcoaching.be en maak kennis met Lien Oscé. Ze gaat je niet teleurstellen.

©2017 Het Coach Bureau


Logo WandelcoachOpleiding

Is het vak van professionele Wandelcoach iets voor jou?

De wereld is gebaat bij wandelcoaches. Wandelcoaches zijn bij uitstek in staat om coachees te begeleiden: nauwkeurig volgend, wandelend en natuur ervarend, in de frisse buitenlucht. Op weg naar gezond en heilzaam leven. Op weg naar het maken van keuzes en realiseren van verlangens.
Lees alles over de Post HBO-Wandelcoach Opleiding en de bouw van je Wandelcoach Bedrijf. In april start de nieuwe Wandelcoach Opleiding in Tienen in België.

Kasteelhoeve Tienen Belgie

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau