Wandelcoaching bij Tegenwind

Soms ervaar je weerstand bij je coachees. Ze komen niet in beweging, geven anderen de schuld van problemen… Hoe ga je daar als coach professioneel en constructief mee om? Hoe voorkom je irritatie en onzekerheid bij jezelf als coach? Je ontdekt het in de tweedaagse training ‘Wandelcoaching bij Tegenwind’.

Als je coachee geen stappen lijkt te willen zetten en jij zelf als coach even niet meer weet wat te doen, dan maakt dat iets in je los.

Voor je het weet, schiet je in een fight-, flight– of freeze-reflex…

 • Je vecht – ‘De ander doet het niet goed’, je gaat adviseren
 • … of vlucht – ‘Ik doe het niet goed’, je gaat hard nadenken wat te doen
 • … of bevriest – ‘Ik weet het niet’, je krijgt een soort black-out en valt stil.

Door je eigen twijfels en je eigen tegenreactie op de weerstand van je coachee, wordt coaching een worsteling – het laatste wat je wilt.

De training ‘Wandelcoaching bij Tegenwind’ helpt je om te schakelen naar een verfrissend leerperspectief:

 • Welke zeilen kun je bijzetten om mee te gaan met de flow van het gesprek?
 • Hoe vind je weer je positie van niet-weten en luisteren zonder oordeel?
 • Hoe kijk je weer met een open, nieuwsgierige blik, zonder advies te geven?

We hebben allemaal onze triggers voor lastige situaties tijdens het coachen. In deze training ontdek je jouw triggers – en je kwaliteiten bij ‘tegenwind’. Je leert een vloeiend gesprek te voeren, ook als het moeilijk wordt.

Deze training is een verdiepingstraining voor coaches die onze Wandelcoach Opleiding of Opleiding tot RegisterWandelcoach al volgen of volgden.
En is ook voor coaches die (een of meer) erkende coachopleidingen met goed gevolg hebben afgerond en voldoen aan de voorwaarden.

Verdieping van twee belangrijke coachcompetenties

In spannende situaties raken we de verbinding kwijt met onszelf, de ander en de omgeving. Dat staat haaks op twee belangrijke coachcompetenties:

 1. Presence – Aanwezig zijn zonder oordeel in het hier-en-nu, in verbinding met jezelf, de ander en de omgeving. Zien dat je als coach echt niet kan weten wat goed is voor de ander en de coachee zelf de verantwoordelijkheid geven om oplossingen te zoeken en te ontdekken.
  .
 2. Actief luisteren – We willen graag dat de dingen goed gaan, dat we controle hebben. Als dat anders gaat, raken we gestrest en kunnen we strijd ervaren. Actief luisteren is een manier om de controle los te laten. Als we actief luisteren, vanuit een innerlijke stilte, hebben we toegang tot helder denken, helder voelen en helder zien.

In de training Wandelcoaching bij Tegenwind ontwikkel en versterk je deze twee essentiële competenties, op basis van bewezen methodieken en theorie, en door er actief mee aan de slag te gaan.

Zo word je steeds professioneler als (wandel)coach, in een persoonlijke, authentieke stijl.

Wandelcoaching bij tegenwind

In vier fasen van gesloten naar open

Om die omslag van een gesloten naar een open coachhouding te maken, behandelen we in de training de vier fasen die daarbij horen:

 • Fase 1: leren herkennen van je automatische luisterreactie
 • Fase 2: vrij en neutraal luisteren
 • Fase 3: verbindende luistertechnieken in en met de natuur
 • Fase 4: open en nieuwsgierige coachhouding

Fase 1: ontdek je automatische luisterreactie, aandacht bij jezelf
Word je bewust van je automatische reacties en herken situaties die dit oproepen.

 • Herken situaties waarin je geneigd bent om te reageren vanuit je automatische respons. Welke lastige situaties zijn jouw triggers?
 • Ontdek je automatische reactie in lastige situaties (jezelf de schuld geven, de ander de schuld geven, negeren, ontkennen).
 • Ervaar lichaamssensaties in reactie op een trigger.
 • Wat is je non-verbale communicatie als wandelcoach? Welk verhaal vertelt je lichaam in reactie op de coachee? Hoe maak je verbinding met de ander? Zoek je toenadering en ga je nog meer je best doen, of ben je geneigd je terug te trekken?

Fase 2: vrij en neutraal luisteren, aandacht bij de ander
Onderzoek je vrije positie en begrijp waarom luisteren zonder oordeel zo moeilijk is. Calm your body, clear your mind and open your heart.

 • Maak contact zonder oordeel, in het hier-en-nu en de natuur.
 • Ervaar het effect van drie manieren van luisteren op je lichaam en je gevoelens.
 • Leer schakelen tussen overleven naar zelfregie: hoe wil je omgaan met lastige situaties?
 • Ontdek de drie systeemneigingen van ons brein, begrijp waarom luisteren zonder oordeel zo lastig is. En hoe het wél kan.

Fase 3: verbindend luisteren in en met de natuur
Luistertechnieken voor een open en nieuwsgierige positie. Luister naar je lichaam en kom los van je denken. Neem je oordeel waar en ‘parkeer’ je gedachten, associaties, meningen, oplossingen en reacties, zodat je open bent voor wat de ander vertelt en laat zien.

 • Hoe raakt de ander jou, welke lichaamssensaties ervaar je?
 • Merk je een bepaalde sfeer of energie op bij de ander?
 • Ervaren van verbindend communiceren via lichaamstaal.
 • Herken de drie stadia van verbinding: met jezelf, de ander, de omgeving.

Fase 4: open coachen – aandacht voor de ander en de omgeving
Je stelt vragen, je luistert naar de antwoorden, totdat er nieuwe antwoorden komen. In een lastig coachgesprek kun je schakelen van je automatische reactie naar de open coachhouding. Dit is de meest vernieuwende vorm van luisteren. Het brengt je in contact met wat er werkelijk speelt in de situatie.

 • Wie goed kan luisteren, kan een vertrouwensband opbouwen.
 • Je bent aanwezig zonder te domineren, ook wel ‘presence’ genoemd.
 • Luisteren zonder ego, authentiek en eerlijk: met compassie in verbinding.
 • In de natuur voel je dat je deel uitmaakt van een groter geheel, in verbinding met de natuur en de mensen om je heen.
 • Diep luisteren vanuit mededogen om het lijden van de ander te verlichten.

Onderbouwing, methodieken en theorie

De training is ontwikkeld op basis van de nieuwste inzichten over luisteren, de relatie tussen ons denken, ons lichaam en de omgeving. Alle oefeningen zijn evidence-based en wij hebben goede ervaringen met de oefeningen.

De aangereikte methodieken zijn gebaseerd op bewezen effectieve methoden vanuit breinonderzoek, compassion focused therapy, embodied coaching, ACT en de principes van non-formal learning: learning by doing and reflecting on it.

Je ontvangt een lijst met literatuur als je je nog verder wilt verdiepen.

Waarom met de natuur?

De natuur ontspant ons en dat is goed voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Door onze zintuigen open te stellen, verbinden we ons met de natuur, we voelen de aarde waarop we lopen. Zo krijgen we een ruimer bewustzijn in de natuur. De natuurlijke omgeving komt nadrukkelijk aan bod in de training.

Voor wie is deze training?

Deze training is geschikt voor ervaren wandelcoaches. Je volgt of volgde al onze Wandelcoach Opleiding of Opleiding tot RegisterWandelcoach.

Heb je niet een van deze Wandelcoach Opleidingen gevolgd? Dan zijn de voorwaarden:

 • Je hebt één of meerdere erkende coachopleidingen met goed gevolg afgerond, en die zijn zichtbaar op je LinkedIn profiel
 • Je bent lid van een intervisiegroep waarin je cases bespreekt en op je eigen handelen reflecteert
 • Je hebt minimaal 10 coachtrajecten met goed gevolg begeleid en tevreden klanten.

Heb je nog geen coach-ervaring, dan komt de training te vroeg voor je.

Wat ontvang je als deelnemer aan deze training?

 • Een mooi en helder werkboek met wandelcoachoefeningen, achtergrondinformatie en literatuurtips.
 • Heerlijke lunches, koffie, thee en lekkernijen.
 • Een digitaal certificaat als bewijs van deelname.

Al na de eerste dag krijg je praktische en ervaringsgerichte oefeningen mee die je meteen in de praktijk kunt brengen.

Je trainer: Oda Salomons

Trainer training wandelcoaching bij stress en burn-out Het Coach Bureau Oda Salomons

Oda Salomons is psycholoog en een enthousiaste en betrokken wandelcoach en trainer. Oda volgde een vakopleiding tot trainer, een NOBCO-geaccrediteerde opleiding tot coach op practitionerniveau en de Wandelcoach Opleiding. Ook volgt en geeft ze internationale trainingen op het gebied van mentale gezondheid en leefstijl.

Oda verdiepte zich daarnaast uitgebreid in methodieken en thema’s als embodied coaching, diep luisteren, compassie, stress en burn-out, het effect van de natuur op onze gezondheid, ecopsychologie en het effect van de omgeving op onze mind en het lichaam.

Dit zeggen deelnemers aan de try-outs over de
training Wandelcoaching bij Tegenwind:

De training is heel ervaringsgericht, bruikbaar en waardevol
De informatie over stress en je natuurlijke reactie daarop vond ik erg boeiend en verhelderend. Dat gaf veel stof tot nadenken, maar ook veel begrip voor mezelf. Iets verder in de training werd een oefening ingezet waarbij juist die reacties in stress-situaties aan bod kwamen en op een hele mooie, zinvolle manier van dichtbij bekeken werden. Heel ervaringsgericht. En door het model achter de oefening kreeg ik meteen een beeld van hoe ik zo’n reactie makkelijk kan accepteren en om kan zetten in constructief gedrag. Voor mij heel bruikbaar en waardevol.
Oda is een bevlogen trainer. Ze heeft veel kennis van zaken, dat blijkt op vele momenten in de training. Ze is prettig in de omgang, heel bemoedigend en zorgt voor ruimte en aandacht voor iedereen. Daarnaast lacht ze veel en zorgt ze voor een plezierige en ontspannen sfeer.

Remco Heijmans – Bureau de Loper
Wandelcoach en trainingsacteur

Ik leerde mijn reacties bij tegenwind herkennen en bijsturen
Met een warm zacht briesje werd ik ontvangen door trainer Oda Salomons. Ze is heel warm en betrokken bij de deelnemers en zorgt voor een briesje door haar enthousiasme en uitstraling. De dag vloog voorbij met veel waardevolle oefeningen. Ik leerde mijn eigen reacties bij tegenwind beter te herkennen en daardoor te kunnen bijsturen. Ook oefenden we onze aandacht-spier, door nog meer in het hier en nu aanwezig te zijn lukt het nog beter om open, nieuwsgierig en aandachtig naar de coachee te luisteren. Al met al een verrijking voor mijn werk als wandelcoach.

Laetitia Hartman – De Groeituin
Wandelcoach, arts en trainer

Duur & data

De training duurt 2 dagen.

De eerstvolgende training wordt gegeven op:

 • dinsdag 8 juni en 29 juni 2021 VOL
 • donderdag 14 oktober en 28 oktober 2021 Er is plaats!

Beide trainingsdagen duren van 10:00 uur tot 17:00 uur, en je bent vanaf 9:30 uur welkom. Koffie, thee en lekkers staan al voor je klaar en we trakteren je op beide dagen op een lekkere lunch.

Groepsgrootte

We werken in een kleine groep van maximaal 14 deelnemers, zodat er voldoende tijd en aandacht is voor je vragen.

Locatie

De training Wandelcoaching bij Tegenwind vindt plaats binnen en buiten in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen bij Utrecht. De trainingslocatie is goed bereikbaar met OV en auto. Vanaf Utrecht CS doet de bus er 10 minuten over, daarna is het nog 10 minuten wandelen. Er is een ruime parkeerplaats.

Trainingslocatie De Veldkeuken Amelisweerd

Uiteraard Corona-proof

Door de overheid zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In onze opleidingen, trainingen, wandelcoaching en trainingslocaties, houden we natuurlijk rekening met de veiligheid van deelnemers en trainers. Ook het management en de medewerkers van onze trainingslocaties gaan hier professioneel en zeer nauwlettend mee om.

Hier lees je welke maatregelen we nemen

Je investering

Korting voor bestaande klanten

Je investering voor de training ‘Wandelcoaching bij Tegenwind’ bedraagt € 875. Zie ook de voorwaarden.
Volg(de) je de Wandelcoach Opleiding of Opleiding tot RegisterWandelcoach, dan ontvang je € 125 korting en betaal je slechts € 750.

Alle bedragen zijn all-in: als erkend opleider zijn onze trainingen vrij van btw.

Wil je je aanmelden voor de training?

Super! Klik hieronder op de knop die voor jou van toepassing is. Je komt dan op een pagina waar je veilig kunt betalen met iDeal (of MisterCash voor Belgische deelnemers). Na je betaling ontvang je automatisch een nette factuur voor je administratie en een bevestiging per e-mail, met alle praktische informatie die je nodig hebt.

Ik volg(de) niet De Wandelcoach Opleiding
of Opleiding tot RegisterWandelcoach…

en voldoe aan de voorwaarden


Welkom!

Klik hier om je aan te melden

Ik volg(de) De Wandelcoach Opleiding
of  Opleiding tot RegisterWandelcoach…

Leuk dat je meedoet! Als bestaande klant ontvang je korting.

Klik hier om je aan te melden