Video 4 (met wandelcoachoefening) uit onze gratis serie

Zintuigelijke sensaties: ervaar de natuur met al je zintuigen

(De wandelcoachoefening vind je onderaan de pagina.)

Gezonder in natuurlijke omgeving

Zintuiglijke sensaties in de natuur zorgen er dus voor dat je beter in je vel zit en je meer ontspant. En het effect is nog groter dan dat. Je wordt of blijft namelijk ook aantoonbaar gezonder in een natuurlijke omgeving. Daar zijn talloze onderzoeken naar gedaan.

Bijvoorbeeld, de kans op psychische problemen vermindert met 50% als je minimaal één maal per week in een park of bos beweegt. Dat blijkt uit onderzoek onder inwoners van Schotland. Misschien denk je dat het komt door het bewegen. Maar dat is het niet. Als de Schotten op andere plekken bewegen, op sportvelden, in het zwembad of thuis dan heeft dat geen invloed op hun psychische gezondheid.
(Mitchell, 2012, IVN Factsheet)

Minder stress

Een ander onderzoek laat zien dat je beter kunt tuinieren dan een tijdschrift lezen om stress kwijt te raken. Bij tuinieren herstel je sneller en vollediger, wat te zien is aan het stresshormoon cortisol.
(Van den Berg & Custers, 2011)

Of neem angst en depressie. Ook dat komt minder voor als er meer natuur is. Zo laat onderzoek zien dat Nederlanders minder vaak last van hebben van depressieve klachten en angsten naarmate er meer groen rondom hun huis is.

Bij kinderen is dit effect nog groter. Kinderen tussen de 0-13 jaar die wonen in buurten met heel veel groen gaan tot zes keer minder vaak met depressieve klachten naar de huisarts als de kinderen uit groen-arme buurten.
(Maas e.a., 2009; Van den Berg & De Hek, 2009)

Goed voor onze zintuigen

De natuur ‘pleases our senses’, zelfs als er een troep ganzen met enorme herrie herrie over je heen vliegt. Kortom, met de wandeling over het strand of door het park kunnen we ongemerkt beter ontspannen.

Hoe kun je nu bewust gebruik maken van dit positieve effect van de natuur op je zintuigen?

Om je heen kijken en zo je ogen plezieren, is nog wel te doen. Luisteren gaat ook, zeker als er vogeltjes in de buurt zitten, of als de wind de bladeren doet ruisen. Maar hoe zit dat met voelen? Doe je dat wel eens bewust? Of puur ‘ervaren’ en de groene omgeving op je in laten werken en je dan af te vragen: hoe voel ik me nu?

Wandelcoach-oefening: zet je zintuigen open

De volgende wandelcoach-oefening helpt je om al je zintuigen ‘open’ te zetten, zodat de positieve effecten nog beter doordringen en je meer ontspannen en milder wordt.

Download de wandelcoach-oefening

Veel ontspanning en wandelplezier!

Wil je graag zelf de natuur inzetten als Wandelcoach?

Wil je jezelf laten wandelcoachen?

Wil je deze video en oefening met iemand delen? Verwijs ze dan naar de pagina waar ze zich zelf kunnen aanmelden voor álle video’s en oefeningen, zodat ze die zelf direct per e-mail kunnen ontvangen, via deze link: alle wandelcoach-oefeningen + video’s.