Video 2 (met wandelcoachoefening) uit onze gratis serie
Zachte fascinatie: vanzelf herstellen in de natuur
(De wandelcoachoefening vind je onderaan de pagina.)
Prefrontale cortex
De natuur herstelt dus onze prefrontale cortex. De plek waarmee je beslissingen neemt en je werktaken plant. De plek die helpt om je impulsen te beheersen, zodat je niet nòg een stuk taart neemt. Of boos of juist heel angstig van iemand die een beetje onaardig doet.
Voel je de heilzame werking van frisse buitenlucht? Als je moe bent en je maakt een wandeling door het bos, dan voel je je daarna verfrist. Was je van tevoren boos en geprikkeld, dan kan dat zomaar wat zakken.
Het nadeel van volle aandacht
Het heeft allemaal met aandacht te maken. Veel van wat je doet vraagt je volle aandacht. Zie je jezelf proberen woorden te vinden voor die ingewikkelde mail? Je kunt niet tegelijkertijd aan iets anders denken. Dat is ook het geval als je een klant coacht of als je in een pittige vergadering zit. En zelfs als je een spannende sportwedstrijd bekijkt. Je zit er helemaal in! Je geeft al je aandacht. Ondertussen reflecteren op wat je is overkomen of op wat goed is om te doen, is er niet bij.
Die volle 100% aandacht wordt ook wel harde fascinatie* genoemd. Daarmee laad je als het ware je prefrontale cortex compleet vol. Als je er niet voor zorgt dat die weer leeg raakt, krijg je dus moeite met de taken die hij normaal op zich neemt, zoals beslissen, plannen, impulsen beheersen, initiatief nemen, gemotiveerd raken en vriendelijk zijn.
*Kaplan & Kaplan
Zachte fascinatie: aandacht zonder moeite
Gelukkig is er ook de zachte fascinatie. Dat gaat nog steeds om aandacht, maar dan een vorm van aandacht die geen moeite kost, die vanzelf gaat. Je bent wel gefascineerd dus je raakt niet verveeld.
En daar is de natuur goed voor. Alles in de natuur doet dat, van vogelgeluiden tot het geritsel van bladeren, voortjagende wolken of een riviertje dat voort stroomt. Ze zijn ook allemaal met elkaar verbonden omdat het allemaal om de natuurlijke omgeving gaat. Daarom versterken al die elementen elkaar ook nog eens en blijven dus moeiteloze aandacht vragen.
Ontladen van je prefrontale cortex
Wat er dan precies in die prefrontale cortex gebeurt is niet helder. Wel dàt het gebeurt. Ik stel me voor dat de zachte elementen steeds meer de plek innemen van de harde, waardoor er weer ruimte komt. En daarna gaat het moeiteloze denken en ervaren van start, wat ervoor zorgt dat je tot ideeën komt die je verrassen! Ken je dat? Ik merk het vaak in coachwandelingen. De coachee bedenkt iets dat hij nooit eerder bedacht. Je wordt er creatief van!
Het is zelfs zo dat je je hoofd als het ware kunt voor-vullen met die zachte fascinatie door al te gaan wandelen voordat je overladen bent. Je bouwt een soort buffer op, waardoor je niet op dat punt komt dat je chagrijnig wordt omdat je te veel gewerkt hebt.
Zachte fascinatie inzetten om je cortex op te frissen?
Ga aan de slag met de volgende wandelcoach-oefening:
- Ga de natuur in en zoek naar herhalende patronen die ik in het filmpje beschrijf.
. - Laat je inspireren door deze patronen en fotografeer ze
Neem daarvoor een onverwacht perspectief, bijvoorbeeld ingezoomd op een detail, of van onderen. Met de selfiestand maak je verrassende foto’s. Teken je liever? Experimenteer en teken bijvoorbeeld een impressie of een kleurindruk.
Veel wandelplezier. En creativiteit!
‘Zachte fascinatie’ is niet de enige reden dat natuur zoveel positieve effecten op ons heeft. In de volgende video ontdek je meer over het 3e kenmerk. Die video komt over 3 dagen.
Wil je graag zelf de natuur inzetten als Wandelcoach?
- Hier vind je alle informatie over onze Wandelcoach Opleidingen
Wil je jezelf laten wandelcoachen?
- Kijk dan hier voor de verschillende mogelijkheden
Wil je deze video en oefening met iemand delen? Verwijs ze dan naar de pagina waar ze zich zelf kunnen aanmelden voor álle video’s en oefeningen, zodat ze die zelf direct per e-mail kunnen ontvangen, via deze link: alle wandelcoach-oefeningen + video’s.