Video 1 (met wandelcoachoefening) uit onze gratis serie

Being away: kom los van je dagelijkse beslommeringen…

(De wandelcoachoefening vind je onderaan de pagina.)

De natuur doet het vanzelf

‘Being away’ is het krachtige instrument dat de natuur je helemaal gratis levert. Zodra je lopend of fietsend de groene ruimte ingaat, valt de rust over je heen. Dat gebeurt vanzelf, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.

Dat groen ingaan geeft een ontspannen gevoel en je denkt ‘wat heerlijk!’ Je voelt je dankbaar dat je hier mag zijn en er ontstaat een vrij gevoel, een mini-vakantie.

Dat heb jij niet alleen, coachees ervaren dat ook. Neem je hem of haar mee de natuur in, dan heb je dat gratis voordeel direct te pakken, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.

Natuurlijk kun je ook ergens anders ‘totaal weg zijn’. Je gaat in een andere kamer werken, in een café of in de trein. Ook dan ben je weg van je vertrouwde werkplek en in een andere omgeving. Toch werkt dat niet zo krachtig als omgeving van de natuur.

Onderzoek naar de voordelen van groen

Talloze onderzoeken bevestigen de grote voordelen van in het groen zijn. Mensen ervaren bijvoorbeeld minder pijn als ze de natuur in gaan. Bovendien nemen negatieve gevoelens af en positieve toe, aldus hetzelfde onderzoek. Mensen zijn dus minder boos, minder somber en ook minder vermoeid. Goed hè.
(Bowler e.a., 2010; Velarde, Fry, & Tveit, 2007.)

Ook versterkt wandelen in de natuur ons probleemoplossend vermogen. Amerikaanse studenten komen vaker tot de oplossing van een onopgelost probleem als ze hierover nadenken tijdens een wandeling door een natuurgebied bij een rivier, dan als ze over een rustig parkeerterrein in de stad wandelen. Dus, als je ergens over puzzelt, maak eens een mooie wandeling door de natuur! Het helpt echt.
(Mayer e.a., 2009.)

‘Being away’ is niet de enige factor die hierin speelt, maar is wel een van de belangrijke aspecten. Het geeft enorm veel rust in je hoofd.

Je hoeft niet meer zoveel

Ben je in de natuur dan ‘hoef’ je niet zoveel. Hier is geen laptop, geen baas, geen gezin. Hier is geen stapel papieren die je nog moet doornemen. Oké, je mobiel is voorhanden, maar die voelt wellicht iets minder dwingend dan als hij op je bureau ligt. Niets van wat te maken heeft met je cognitieve vaardigheden.

Je hoeft je ook niet te haasten. Er staat geen stoplicht dat je nog net even wilt halen. Er zit geen auto vlak achter je te bumperkleven en je hoeft niet nog snel even die boodschap te doen. Al die stressfactoren zijn afwezig.

En dat merk je. Bewust én onbewust.

Vergroot het effect van ‘Being away’

Zit je hoofd vol met gedachtes en voel je je gestrest? Ervaar het effect van ‘Being away’ bewust. Laat alle digitale hulpmiddelen thuis, ga de natuur in en maak je hoofd leeg door het te vullen. Als je echt niet buiten je telefoon kunt, zet hem op stil.

Doe vervolgens de wandelcoach-oefening “Being Away: Maak je hoofd leeg door het te vullen”.

Download de wandelcoach-oefening

Veel plezier en rust gewenst!

‘Being away’ is niet de enige reden dat natuur zoveel positieve effecten op ons heeft. In de volgende video ontdek je meer over het 2e kenmerk. Die video komt over 3 dagen.

Wil je graag zelf de natuur inzetten als Wandelcoach?

Wil je jezelf laten wandelcoachen?

Wil je deze video en oefening met iemand delen? Verwijs ze dan naar de pagina waar ze zich zelf kunnen aanmelden voor álle video’s en oefeningen, zodat ze die zelf direct per e-mail kunnen ontvangen, via deze link: alle wandelcoach-oefeningen + video’s.