verlangen-naar-eenvoud-hilde-backus

Verlangen naar Eenvoud

Deze jaarwisseling waren het meisje en de jongen voor het eerst niet thuis. Man en ik hadden ons er veel van voorgesteld: samen knus, herinneringen en wensen, kaarsen aan, champagne … Maar helaas. In plaats van opgetogen naar het vuurwerk buiten te kijken, werden we erdoor uit een diepe slaap gewekt. Gezellig naast elkaar op de bank, dat wel. De kurk zat nog in de champagnefles. Slaperig kusten we elkaar gelukkig nieuwjaar en sliepen verder. Niet helemaal een feestelijk begin, maar ik begon het nieuwe jaar wel fris en uitgerust. Na een fijne wandeling hebben we ’s avonds de champagne alsnog soldaat gemaakt. Met de kinderen, die er inmiddels weer bij waren, bespraken we onze voornemens en dromen voor het nieuwe jaar.

Goede voornemens ben je zelf (kijk maar in de spiegel)

Goede voornemens. Heb je ze? Wat ga jij dit jaar minder of juist meer doen?
Het grappige van voornemens vind ik dat ze een spiegel zijn. Ze laten haarscherp zien wat je afgelopen jaar gemist hebt. Bijvoorbeeld tijd om samen met je geliefden te zijn. Tijd voor jezelf. Rust en ontspanning. Minder achter de computer, meer naar buiten. Minder bereikbaar zijn. Stilte.

Presteren en psychisch verzuim

Voornemens weerspiegelen ook steeds meer wat er aan de hand is in onze maatschappij. Hoe normaal is het dat we 24/7 bereikbaar zijn? De plicht om te excelleren, alles uit ons en ons leven halen. We mogen niets missen, we móeten gelukkig zijn. De stress, angst en uitputting die dat geeft is alarmerend. Veel mensen die ik coach worden er ook gewoon ziek van. Burn-out neemt toe en 1 op de 3 werknemers heeft stressklachten! Zelfs dertigers en twintigers kampen met deze klachten.

Veertigers en vijftigers hebben stress van automatisering en digitalisering: enorm veel mensen verliezen hun baan. En ik ontmoet steeds meer mensen die de laatste jaren voor hun pensioen niet meer trekken: hun oorspronkelijke bevlogenheid voor hun vak is verzopen in verslaglegging en het volgen van regels en procedures. ‘Waar is de zin en het nut van mijn werk gebleven?’ Psychisch verzuim komt steeds vaker voor.

Verlangen naar Eenvoud

Tegelijkertijd zie ik een tegenbeweging waar ik blij van word. Internetvrije dagen, uren zonder mobiel, wandelen in de natuur, echte aandacht voor elkaar: het zijn wensen van coachees en het lukt ze steeds vaker om ze eenvoudig uit te voeren*. Zo lijkt het alsof er langzaam wat meer ruimte voor onszelf komt. Voor dingen die wij zelf belangrijk vinden.

verlangen-naar-eenvoud-winterweer

Wat geldt voor jou?

Hoe ontdek je wat werkelijk aan de orde is voor jou? Wat kan jou koers geven? Wat kan een leidraad zijn in drukte en eisen? Het zijn je waarden, dat wat jou werkelijk veel waard is. Als je je waarden kent, beschik je over een sterk innerlijk kompas dat je zachtjes en vol vertrouwen in de juiste richting duwt. Je voelt bij elke beslissing dat het goed is.

Heb jij je waarden op je netvlies? Voor veel mensen geldt dat ze de verbinding met hun waarden kwijt zijn. Ze weten niet wat ze willen in hun leven, wat voor hen belangrijk is. Wat de basis is van waaruit ze leven en keuzes maken, die goed zijn voor henzelf en voor anderen. Stuurloosheid geeft stress.

Maar ook als je je eigen waarden wel kent, kan het lastig zijn om er daadwerkelijk naar te leven. Hoe geef je concreet vorm aan je waarden? Je kunt weten dat je waarde ‘vriendelijkheid’ is, maar hoe geef je er praktisch invulling aan als iemand onaardig is?

Ook is het in de hectiek en de prestatiedruk waaronder je leeft lastig om te reflecteren of iets in overeenstemming is met je waarden. Soms heb je al ‘ja’ (of juist ‘nee’) gezegd voor je goed en wel beseft waar het eigenlijk om draait.

De wereld heeft coaches nodig. Juist nu!

Coaches die helpen met keuzes maken, coaches die helpen met het ontdekken van je waarden. Met uitzoeken van wat je nu echt belangrijk vindt, met wie je afspraken maakt voor ‘liefdevolle discipline’ zodat je je wensen realiseert en je waarden naleeft.

De wereld is het meest gebaat bij wandelcoaches. Dat durf ik wel te zeggen. Niet omdat wandelcoaches zo bijzonder zijn (of misschien wel een beetje 🙂 ) maar omdat zij bij uitstek in staat zijn om coachees te begeleiden: wandelend en natuur ervarend, in de frisse buitenlucht. Op weg naar gezond en heilzaam leven. Op weg naar het realiseren van verlangens.

verlangen-naar-eenvoud

Wandelcoaching: stress en burnout nemen af

Eind vorig jaar rondde Hoogleraar Agnes van den Berg haar onderzoeksverslag* af dat ze in opdracht van De Friesland Zorgverzekeraar uitvoerde. Met als grote vraag: werkt wandelcoaching? Antwoord: ja. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat bij wandelend coachen in het groen stress- en burn-out afnemen. Vergeleken met de controlegroep meldden deelnemers bovendien dat zij meer werkplezier, concentratie en geluk te ervaren. Kortom ze voelden zich stukken beter na het wandelcoachtraject.

Wandelcoaching is hip

Daarnaast merk ik dat ‘wandelcoaching’ steeds meer gezien wordt als een originele, alternatieve manier om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Geen formele kantoorsetting, niet elkaar beleefd in de ogen staren en geen geitenwollensokken-alternatief. Maar wel een verfrissende manier van je verlangens exploreren, ze realiseren en er naar leven. Lopend, in het groen, aan de hand van vernieuwende wandelcoach-oefeningen, onder professionele begeleiding.

Ontspannen in het bos. Door het bewegen in het groen word je losgeweekt van je dagelijkse beslommeringen. En je gebruikt de omgeving als natuurlijke inspiratiebron voor je keuzes en antwoorden. Wandelcoaching brengt je op een aandachtige en lichte manier weer in contact met je waarden. Soepel, verfrissend en met resultaat!

verlangen-naar-eenvoud-bos

Wat zijn jouw waarden?

Om je waarden te ontdekken kun je een lijstje opzoeken op internet en ze aanstrepen. Maar je waarden zitten vooral in wat je afgelopen jaar gemist hebt of ontdekte (en die leiden naar je voornemens). Ik herontdekte de stilte, de eenvoud, de puurheid, de aandacht. Mijn hernieuwde verlangen naar eenvoud. Ik werk minder, wandel en fiets meer en ben meer alleen in stilte. Het maakt me contactvoller en aandachtiger.

En jij? Wat ontdekte jij? Kijk maar in de spiegel…(en deel ze met ons hieronder).

*Lees ook: Goed voornemen: durf eens wat vaker niets te doen De Correspondent
*Lees over Digitale burn out, digitale detox-vakanties, wetten tegen mailen na werktijd. De NRC
*Lees waarom Wandelcoaching effectief is.

Hilde Backus
©2017 Het Coach Bureau


Logo WandelcoachOpleiding

Wil je Wandelcoach worden in België?
Lees alles over de Post HBO-Wandelcoach Opleiding en de bouw van je Wandelcoach Bedrijf. Er is nog plek in de april-groep in België.

Kasteelhoeve Tienen Belgie

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau