John Steeman

John Steeman

Relatietherapeut John Steeman: Samen wandelen naar verbinding

John Steeman: ‘Ik merk dat de stellen vrijuit durven praten. De toon blijft kalm. De stiltes zijn een stuk minder ongemakkelijk dan in de praktijkruimte.’
John Steeman volgde de Wandelcoach Opleiding® en startte aansluitend zijn praktijk als wandelende relatietherapeut. Zijn standplaats Castricum is omgeven door een prachtig afwisselend bos- en duingebied, begraasd door oerossen. Ideaal voor zijn wandelcoachpraktijk.

Samen vooruit

‘Het wandelen in de natuur heeft een merkbare invloed op de impact en het verloop van het traject dat de stellen bij mij volgen. We wandelen vanuit het drukke leven zo het groen in en er ontstaat onmiddellijk een natuurlijke rust. De partners hoeven elkaar niet voortdurend in de ogen te kijken en blikken ondertussen letterlijk en figuurlijk samen vooruit. De prachtige omgeving van het bos en de duinen ontspant, het ritme van de stappen geeft moed. En verbinding.’

Hoe begon het?

John werd direct na zijn middelbare school bewaker in de Bijlmerbajes en raakte daar gefascineerd door de psychiatrische patiënten onder de gevangenen. Deze fascinatie zette hij om in een carrière als -onder meer- forensisch sociotherapeut. Zo belandde hij bij de GGZ in Heiloo en kwam hij in aanraking met relatie- en gezinsproblematiek, waarbij vaak sprake is van door justitie opgelegde therapie.

Verkeerde signalen tussen partners

‘Ik deed mijn werk altijd met veel plezier, maar ik wil me steeds blijven ontwikkelen. Nadat ik de opleiding tot relatietherapeut en gezinstherapeut had afgerond, ben ik ook in aanraking gekomen met EFT (Emotionally Focused Therapy). Deze vorm van therapie gaat uit van de hechtingstheorie.

Kinderen hechten zich enorm aan ouders, daar halen ze ook hun gevoel van veiligheid uit. Diezelfde hechting ontstaat ook tussen partners onderling. Als het dan door omstandigheden even niet meer veilig is, gaan de oude mechanismen weer in werking. Automatisch zoek je naar een manier om de situatie weer veilig te maken. Omdat mensen zich hiervan niet altijd bewust zijn, gebruiken ze de verkeerde signalen om aan te geven wat ze nodig hebben. In plaats van aan te geven dat ze aandacht nodig hebben, of te zeggen dat ze bang zijn om verlaten te worden, maken ze ruzie.

Tijdens een wandeling worden deze mechanismen, waardoor de partners in cirkels ronddraaien, vaak heel snel duidelijk. Stellen voelen dan letterlijk veel meer ruimte om te zeggen wat ze dwars zit. En ze luisteren beter naar elkaar! Soms voor het eerst.’

John Steeman

Toen wist ik het!

‘Als relatietherapeut binnen de GGZ ben ik een flink deel van mijn tijd kwijt aan het schrijven rapportages, zeker als er een juridische kant aan zit. Daar kreeg ik op een gegeven moment steeds meer last van. Ik had de wens om ook met mensen aan de slag te gaan die uit zichzelf gemotiveerd bij mij aankloppen voor hulp, met de oprechte intentie om aan de relatie te werken.

Mijn broer doorliep een wandelcoachingstraject Ontdek je Talent bij Hilde en hij vertelde daar heel enthousiast over. Toen wist ik het! Als ik dat nou kan integreren met elkaar: als relatietherapeut wandelcoachen, dat lijkt me heerlijk. Voor mezelf én voor de stellen die ik jarenlang in kleine ruimtes in een stigmatiserend GGZ-gebouw behandelde.

Stel je maar voor: samen met je partner eerst in de wachtkamer, dan in een kleine onpersoonlijke ruimte met een onbekende relatietherapeut die best lastige vragen stelt. En in die gespannen omgeving moet je ook nog eens met elkaar in gesprek. En daar was je nou net niet zo goed in. Dat gaat echt stukken gemakkelijker als je aan het wandelen bent. De stellen vinden het heerlijk.’

Eerste wandelende relatietherapeut

John is waarschijnlijk de eerste wandelende relatietherapeut. ‘Mensen vragen zich wel eens af hoe dat er uit ziet, waar ik loop ten opzichte van het stel? Ga je in het midden lopen? vragen ze dan. Maar het ontstaat eigenlijk min of meer vanzelf. Soms ga ik bewust een stukje achter het paar lopen, als ze in gesprek raken met elkaar. Een andere keer loop ik wel tussen hen in, dan praten ze meer naar mij toe. Maar meestal loop ik aan één kant.’

‘Ik heb verschillende routes door het natuurgebied, maar soms werkt het juist heel goed om dezelfde route nog eens te lopen. Tijdens een wandeling staan we regelmatig stil waarbij elementen uit de omgeving als metaforen het proces ondersteunen. Bijvoorbeeld de Bomenschaalvraag, waarlangs je de weg naar je uiteindelijke gezamenlijke doel legt. Een stel dat ik coachte was heel verrast dat ze best al een eind onderweg zijn. En het werd heel zichtbaar voor elkaar hoe ver de ander op weg is. Dat is een hele opluchting. En dat geeft richting.

Als we er de volgende keer nog eens langs lopen, herkennen ze de plek en zien ze de groei ten opzichte van de vorige keer opeens heel helder. Ik kan er dan heel gemakkelijk op terugkomen en ermee verder gaan.’

John Steeman

De Wandelcoach Opleiding

De Wandelcoach Opleiding® heeft me erg geholpen: ik voeg nieuwe wandelcoach-technieken en –oefeningen in de natuur toe aan mijn repertoire. En ik kreeg veel ideeën en steun voor het vormgeven van mijn bedrijf als wandelende relatietherapeut. Dat was iets dat ik al een tijdje voor me uit schoof. Maar nu kreeg ik concreet zoveel in handen, dat ik er vertrouwen in kreeg dat het echt zou lukken. Ik wist nu zeker dat dit echt was wat ik wilde en voelde de urgentie om ervoor te gaan.’

Nu werk ik naast mijn praktijk nog parttime als GGZ-agoog en relatietherapeut en ik word door de hele GGZ heen als systeemtherapeut ingezet om gesprekken te begeleiden. Zo kan ik langzaam groeien in mijn eigen praktijk als wandelende relatietherapeut.’

John Steeman

Dank John, voor je persoonlijke verhaal en je weg naar wandelende relatietherapeut!

Ben jij, lezer, vastgelopen in je relatie? Draai je steeds weer rond in dezelfde cirkels? Wil je elkaar weer vinden in verbinding?
Ga aan de wandel en blaas samen met de ervaren relatietherapeut John Steeman frisse lucht in je relatie. Kijk op www.relatiewandelcoaching.nl

 


Logo WandelcoachOpleiding - 200

Is het vak van professionele Wandelcoach® iets voor jou?
Hier lees je alles over de Wandelcoach Opleiding® in Nederland en België.
Welkom!

Landhuis Bunnik 560

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau