Wat-maakt-een-Wandelcoach-een-Top-Wandelcoach

Wat maakt een Wandelcoach een Top-wandelcoach?

In januari 2018 startte de geaccrediteerde Post-Hbo-Opleiding tot RegisterWandelcoach® voor wandelcoaches die zich willen door ontwikkelen tot Top Wandelcoach. De 12 razend enthousiaste deelnemers bereiden zich nu intensief voor op hun examen. Spannend!

De registratieprocedure van de opleiding was geen sinecure. De verantwoording van elk onderdeel, van elke stap, van de onderliggende methodieken, de wandelcoach-oefeningen, de opbouw enz…

Plus de Adviescommissie* bestaande uit Tia Hermans, Karin Tanja-Dijkstra en Remco Koffijberg, zij waren niet zo maar tevreden met het eerste concept. Ze hadden veel vragen en alles moest uitgelegd voor een verantwoorde degelijke opleiding.

Het hele proces dwong ons om zorgvuldig na te denken over wat dat nou eigenlijk is: een goede wandelcoach. Want liefde voor natuur en mensen is essentieel, maar niet genoeg om een Top-wandelcoach te worden.

Wat heb je nog meer nodig?

Belangrijk is het vermogen tot zelfreflectie (lees ook: waarom een eik geen beuk wordt). Je kunt zien dat alles begint bij jou, als coach en regisseur van de coachwandeling. Dat betekent dat je emoties en ideeen van jou zijn en een gevolg van je eigen geschiedenis en niet van je coachee. Het voorkomt dat je adviezen geeft of hem of haar een label opplakt. In de wandelcoaching houd je het zuiver, waarbij je niet alleen mildheid voor de coachee opbrengt, maar zeker ook voor jezelf. Het is een blijvend proces, bewustzijn hierover is de eerste stap.

Luisteren hangt hier nauw mee samen. Horen we de ander? Of trekken we de ander in ons systeem, in onze ideeën, gevoelens? Empathie en mildheid helpen om je echt in de ander te verplaatsen. En daarna kun je weer terug naar je rol van de zo-oordeel-loos mogelijke luisteraar om je coachee ruimte te bieden voor zijn of haar transformatie. Het is heerlijk en je ontdekt dat je (en de ander ook) niet ‘hard’ aan de slag hoeft. Een verademing.

RegisterWandelcoach-Opleiding-TopWandelcoach

Helende werking natuur waarderen en uitdragen

Als wandelcoach beschik je over coachvaardigheden als juist die vragen stellen die de ander verder helpen. Het is ook waardevol en superfijn om thuis te raken in een uitgebreid arsenaal aan natuur- en wandelcoachoefeningen. Daarmee kun je gericht en soepel inspelen op de verschillende behoeftes en vragen van je coachees en het resultaat dat ze willen bereiken. Toch is luisteren, compassie en je focus belangrijker dan de instrumentele inzet. Je vindt hier telkens de balans in.

Er komt steeds meer aandacht voor de helende werking van wandelen en wandelcoachen. Voor jou als wandelcoach betekent het dat je de impact van wandelen in de natuur herkent en dit helder communiceert met wetenschappelijke inzichten.

Ontwikkelen van je eigen wandelcoachstijl

Een Top-wandelcoach weet wat ze doet. Je hebt een eigen visie en stijl van wandelcoachen, gebaseerd op jouw specifieke talent en kracht. Het is zó belangrijk om te weten waarin jij onderscheidend bent zodat je niet hetzelfde aanbiedt als je collega’s, en niet met eenzelfde model of methodiek aankomt.

Je wilt een goedlopend wandelcoachbedrijf en begrijpt dat integere marketing belangrijk is voor een gezond bedrijf. Daarom neem je positie in en bouw je actief aan je bedrijf.

Werken aan je professionaliteit

Nog steeds kan iedereen zich coach noemen. Prima. We vinden ook dat je je als coach kunt onderscheiden met een gedegen opleiding. Die vind je natuurlijk in onze Wandelcoach Opleiding.

Maar zoals we hier schreven in Wandelcoachen is hip  zijn er allerlei ontwikkelingen gaande waardoor verdere professionalisering gewenst is. Juist daarom ontwikkelden we de Opleiding tot RegisterWandelcoach®, waardoor je je kunt inschrijven in het Abituriëntenregister van het CPION met de officieel erkende Post-Hbo-opleiding waarmee je wandelcoach kunt worden.

Door de officiële erkenning en inschrijving in zo’n belangrijk register word je aantrekkelijk voor werkgevers, opdrachtgevers en particulieren. En mogelijk zorgverzekeraars in de toekomst.

Tjisse Brookman (adviseur natuur & gezondheid; eerder werkzaam bij Zorgverzekeraar De Friesland): ‘Zorgverzekeraars zijn in beweging. Als er ooit een vergoeding gaat komen is een Post-Hbo-opleiding tot Register Wandelcoach het eerste dat we vragen.’

We zijn blij zijn met de officiële erkenning van Post-Hbo Opleiding door het CPION. Maar het doel van de registratieaanvraag was natuurlijk niet de registratie zelf! Ons doel is en is ervoor te zorgen dat wandelcoaches goed beslagen ten ijs komen, mensen duurzaam verder helpen en een behoorlijke praktijk opbouwen.

Ondanks het feit de registratie gelukt is, kunnen we nu niet achterover leunen. Het Coach Bureau moet blijven aantonen dat het aan de strenge eisen van het CPION voldoet. Daarom evalueren we de Register Opleiding tot Wandelcoach® elk jaar samen met de Adviescommissie; het CPION controleert de resultaten en verlengt dan de registratie.

Opleiding-RegisterWandelcoach-Top-Wandelcoach

Wat leer je in de opleiding tot RegisterWandelcoach®?

Je ontwikkelt zelfkennis, zelfreflectie en mildheid voor jezelf. Zo krijg je inzicht in je eigen psyche, emoties en handelen en voorkom je dat je eigen emoties en persoonlijke geschiedenis je in de weg gaan zitten. De natuur leeft het voor. Zij geeft je ruimte om zo vrij mogelijk te wandelcoachen.

Je ontwikkelt je eigen krachtige wandelcoachingsstijl, gebaseerd op jouw specifieke talenten en vaardigheden en geïnspireerd door de waarden die jou drijven. Wat is jouw unieke talent dat je in de wandelcoaching kunt inzetten?
In de opleiding leer je concrete wandelcoach- en natuuroefeningen plus oefeningen voor je contactvolle coachhouding naar iedere coachee die naast je loopt. We willen dat je hierin een eigen stijl ontwikkelt waarmee je je onderscheidt in de markt en werkt aan het slagen van je wandelcoachbedrijf.

Je leert hoe je je coachee helpt bij zijn of haar gewenste transformatie, van rups naar vlinder. Met compassie, hoop en resultaatgerichtheid. Om dit extra goed in de vingers te krijgen hebben we de Oefentuinen waarin je vaardigheden oefent en supervisie krijgt.

Naast deze ‘soft skills’ helpen we je bij het uitbouwen van je wandelcoachpraktijk. Je gaat actief doorpakken. Online en offline, netwerken, sociale media, je website – het komt allemaal aan de orde. Je ontwikkelt een integere manier van marketing zodat je herkenbaar en aantrekkelijk wordt voor klanten en opdrachtgevers. Dus marketing die aansluit bij je stijl van wandelcoachen: integer, inhoudelijk, niet schreeuwerig en vooral, praktisch toepasbaar en klanten genererend.

RegisterWandelcoach-Opleiding-Top-Wandelcoach

Plus: externe deskundigen

We zijn trots op de getalenteerde trainers.

Tineke Franssen, erkend supervisor/wandelcoach. Zij werkt nu 7 jaar voor Het Coach Bureau en wandelcoachte honderden coachees, supertevreden klanten. In de Oefentuin ga je onder haar begeleiding aan de slag met (nieuwe) wandelcoach- en lichaamsgerichte oefeningen zodat je die soepel leert inzetten. Er is aandacht voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Eerder gaf Tineke supervisie aan ruim 500 professionals waarbij ze steeds focust op aanwezige krachten en de kleine stappen in beweging naar het gewenste resultaat.

Prof. Dr. Sander Koole, hoogleraar Klinische psychologie bij de faculteit gedrags- en bewegingswetenschappen en hoofd van het Emotielab, bij de VU. Hoe kunnen we vruchtbaar om gaan met emoties? Het lichaam vormt een belangrijk aspect: lichaamshouding, aanraking, wandelen door de natuur. En wat betekent dit voor je wandelcoaching? In zijn team vinden tevens boeiende onderzoeken plaats door Jolanda Maas (groene speelplaatsen) en Karin Tanja-Dijkstra die op dit moment het grootste onderzoek naar natuur en gezondheid leidt. We zitten dicht bij het vuur van de ontwikkelingen.

Drs. Anneke Dekkers, ervaren marketinggids en trainer/coach. Zij helpt je bij het ontwikkelen van je succesvolle wandelcoachbedrijf met je eigen marketingstijl. Ze zet je aan het werk en geeft persoonlijke feedback waar op je stappen zet naar meer klanten en meer omzet. Anneke heeft ruim 20 jaar ervaring in het begeleiden van groepen en individuen om hun doelen te halen. Ze is goed thuis in zowel offline als online marketing. Al deze kennis en vaardigheden combineert ze met haar didactische en coachvaardigheden.

Top-Wandelcoach-Opleiding-Register

Examen

Sst… examens! De huidige 12 deelnemers zijn super enthousiast over de opleiding (binnenkort een eerste blog over hen) en bereiden zich intensief voor op hun examen van begin juli, dat bestaat uit een kennistoets, een praktijktoets, een werkstuk, een natuurcollage en een toetsgesprek/wandeling. Als ze slagen ontvangen ze hun erkende Post-Hbo-diploma RegisterWandelcoach®! Hoera!

Start nieuwe opleidingsgroep tot RegisterWandelcoach®

  • In september 2018 gaan we van start met de nieuwe editie van de Opleiding tot Register Wandelcoach®. Wil je je aanmelden: welkom! Hier vind je de nieuwe data.
  • Realiseer je dat naast het succesvol afgerond hebben van de Wandelcoach Opleiding een afgeronde Hbo-opleiding nodig is.
  • Heb je vragen? Vul onderaan het formulier in. We nemen vlot contact op. Welkom!

*De Adviescommissie is ingesteld om de kwaliteit van de opleiding te toetsen en te waarborgen. Het is de taak van de leden ‘…ertoe bij te dragen dat de kwaliteit van de opleiding beantwoordt aan verwachtingen en behoeften in het werkveld alsmede verwachtingen van de individuele cursist.’

De Adviescommissie bestaat uit:

  • Ir. Tia Hermans, Leider wetenschappelijk onderzoek domein Natuur en Biodiversiteit, Wageningen University & Research. Sinds enkele jaren tevens leider van het speerpunt groen en gezondheid. Met name geïnteresseerd in de belemmeringen die gezondheidsprofessionals ervaren om meer te doen met groen voor gezondheid.
  • Dr. Karin Tanja-Dijkstra, Assistant Professor Omgevingspsychologie, Vrije Universiteit Amsterdam. Na een proefschrift over het onderwerp ‘healing environments’ leidt zij nu het grootste onderzoek ooit gedaan naar Groen en Gezondheid. Karin is gespecialiseerd in de effecten van natuur-gebaseerde interventies op gezondheid en welbevinden.
  • Drs. Remco Koffijberg, onderwijskundige en ontwerper en uitvoerder trainingen. Werkzaam bij Afdeling Trainingen.{a56ar23527}

©2018 Het Coach Bureau

Logo Wandelcoach Opleiding en Register Wandelcoach

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau