Als (wandel)coach of begeleider ben je empathisch. Je hart is open en alles van de ander mag er zijn. Toch? Mm, toch lukt het niet altijd. Je kunt je gaan irriteren, ongeduldig worden, afkeurend zijn, of een andere mening hebben.

Misschien merk je het aan jezelf, maar soms gaat het haast onmerkbaar en zie je niet dat jij het bent. Wat kan je helpen om verbonden te blijven met jezelf? Zodat je de ander echt kunt zien en je empathie kunt beoefenen.

We weten wel wat het is, empathie: werkelijk luisteren naar de ander, met respect en aandacht je in de positie van de ander verplaatsen om te voelen wat hij voelt.

Empathie is: niet invullen, geen ongevraagde adviezen geven, niet bagatelliseren of ontkennen. Het gaat om een soort nieuwsgierigheid, om werkelijk willen weten wat er in iemand omgaat.

Hoe doe je dit op een manier waarop je ook op je eigen benen blijft staan?

De basis: geweldloze communicatie

Geweldloze communicatie. Ik vind de term (het woord ‘geweld’ herhaal je toch maar steeds in je hoofd) niet handig maar de uitgangspunten wel. De visie doet me denken aan wat ik leerde bij de School voor Zijnsoriëntatie.

Het is prachtig in zijn eenvoud. Het begint met wezenlijke interesse in wat er puur in jezelf omgaat, zonder ruis. Met vriendelijke mildheid. Een wandeling in de natuur kan je helpen om de rust te ervaren om dit te doen.

Hoe zat het ook al weer? Bij geweldloos communiceren erken je dat de bron van je gevoelens in jezelf ligt. Dus je hoeft niet de schuld aan de ander of aan een gebeurtenis te geven. Iemand kan iets gezegd hebben dat je gevoelens heeft getriggerd, maar dat is niet de oorzaak.

De oorzaak ligt in onszelf. En het mooie is: de oorzaak ligt in waar we naar verlangen. Juist die nare gevoelens wijzen ons daarop. Het zijn richtingaanwijzers. We hoeven niet meer zo te strijden, maar op zoek te gaan naar onze verlangens. Dat lucht wel op. Vind je niet?

Wat is je verlangen? Ga op onderzoek uit. Maar let op: met die gevoelens kun je zo in allerlei verhalen in je hoofd glijden (of je vertelt ze aan anderen). Ik zie het vaak bij mijn coachees (en ook bij wandelcoaches): de neiging tot analyseren, verklaringen zoeken voor gevoelens en mogelijke oorzaken.

Het is niet verkeerd, ons brein wil dat. Maar die verhalen zijn variaties op hetzelfde thema en juist die verhalen geven je vervolgens ook weer gevoelens! Het is niet vruchtbaar.

Wat helpt dan? Ga weer terug naar je verlangens. Vind in je gevoelens, ideeën en (zelf)oordelen je verlangens. Wandel en verlang. Je verlangens geven je  vrijheid, energie en zin! Want je gaat zien dat je gevoelens en behoeften van jou zijn.

Het geeft je vrijheid om te ontdekken wat belangrijk voor je is, te doen wat bij je past, en te delen wat je wilt zeggen (op zo’n manier dat de ander het kan horen). Het maakt je levendig, veerkrachtig en empathisch. De kwaliteit van je relaties verbetert.

Empathie oefenen in de Wandelcoach Opleiding

Behoeften en verlangens

We gaan nog een stapje verder. Net zoals iedereen heb je behoeften, verlangens en wensen. Behoeften zijn universeel. Het maakt je levendig. Maar gedoe ontstaat wanneer de verlangens vervuld móeten worden en dat we van alles uit de kast trekken aan strategieën om te krijgen wat we willen.

Als (wandel)coach is dit het moment dat je met je ongemakkelijke gevoelens advies gaat geven, je onhandig gaat voelen of stil valt. Omdat je (soms onmerkbaar) vindt dat de ander iets moet doen of vinden.

Het model van Geweldloos Communiceren omvat eenvoudige stappen. Getriggerde of geraakte gevoelens wijzen op onvervulde behoeften. Dus wat wil je? Verfrissend hoor. Spannend ook.

Neem de 4 stappen. Een wandeling in de natuur geeft je de rust om nauwkeurig te voelen:

Stap 1 Neem zuiver waar: beschrijf een gebeurtenis die je raakt, zonder interpretatie, zonder analyse. Als ‘fly on the wall’.

Stap 2 Identificeer je gevoelens: wat voel je precies? Waar voel je het in je lichaam. Adem er naar toe en realiseer je dat het jouw gevoelens zijn.

Stap 3 Ontdek je behoefte: waar verlang je naar? Omschrijf je verlangen, vul jezelf als het ware met je verlangen. Merk de energie en levendigheid op.

Stap 4 Eventueel: deel je behoefte. Soms is het al genoeg als je ziet dat je je gevoelens en verlangens erkent en honoreert. Dit kan je met vreugde vervullen omdat je ziet dat je zorgvuldig en liefdevol met jezelf om gaat. Én je kunt bedenken: wat is je vraag als je je behoefte honoreert?

Wandelcoach Opleiding: empathie, hoe doe je dat?

Wandelcoach

Als Wandelcoach kun je deze stappen in de natuur doen. De natuur biedt een enorme meerwaarde. Bomen, planten, wolken kun je zuiver waarnemen maar ook geïnterpreteerd waarnemen.

Je kunt samen met je coachee onderzoeken welke gevoelens natuurelementen in hem of haar losmaken en welke verlangens hij of zij dan heeft. Deze ervaring kun je terugkoppelen aan het oorspronkelijke vraagstuk voor het coachtraject. Dan kan heel verrassend uitpakken!

Hoe beoefen je Empathie? Praktische tips.

Zo jezelf of je coaches begeleiden is prachtig werk. Het maakt levendig, ruim en empathisch. Het vraagt ook oefening, want persoonlijke interpretaties en analyses ’trekken’.

Enkele oefen-ideeën:

  • Schrijf dagelijks in een dagboekje over de vier stappen van zelfempathie (waarnemen, gevoelens, verlangen, vraag stellen (of al vervuld zijn)).
  • Sta bewust stil bij je gevoelens en behoeften op vaste momenten op de dag, bijvoorbeeld driemaal daags bij de maaltijd.
  • Voer een kort gesprekje (10 min) met een vertrouwd iemand waar je ongegeneerd praat over hoe een gebeurtenis je raakt. De ander spiegelt je gevoelens en raadt je verlangens en helpt zo je zelfempathie vorm te geven.
  • Focus op gevoelens en verlangens van de ander. Je empathisch verbinden met anderen is een van de manieren om verbinding te maken met jezelf.
  • Mediteer of ga even rustig zitten om je lichaam te voelen en je ademhaling te volgen.
  • Wandel in de natuur. Voel je wandelende lichaam, ervaar de natuur en adem naar de plek in je lichaam waar gevoelens zitten.

Kijk wanneer het past om bovenstaande oefenideeën als huiswerk kunt suggereren aan je coachee. Veel wandel- en coachplezier!

En jij?

  • Wil je zuiver leren wandelcoachen en in het nieuwe jaar energiek, levenslustig en vol vuur dit prachtige werk doen met coachees/cliënten?
  • Wil je uit je kantoor, je kamer, je huis? Achter je computer vandaan en wandelen in de natuur en dan zinvol van betekenis zijn voor anderen?
  • Wil je jezelf professioneel en persoonlijk ontwikkelen?
  • Wil je dat dan doen met een verfrissend nieuwe en erkende aanpak die je zekerheid, rust, houvast en richting geeft in je coachwandeling? Waarbij je leert hoe natuur betekenisvol wordt voor je coachees, zonder dat het vaag of zweverig wordt?

Leer het in de erkende Post Hbo-Wandelcoach Opleiding! En leer meteen hoe je op weg kunt naar klanten, of hoe je je werkgever warm maakt voor wandelcoaching.

Of je nu kiest voor de certificering van de NOBCO tot PractitionerWandelcoach of dat je de reguliere versie doet van de Wandelcoach Opleiding: in beide gevallen volg je een erkende Wandelcoach Opleiding op practitionerslevel. De NOBCO beoordeelde de opleiding als: clear, compact and of high quality!

Wandelcoach Opleiding Bunnik Marian van Riel Hans van Reeuwijk

Wanneer en waar?

De groepen lopen al weer snel vol. Meld je op tijd aan.

  • Vrijdagen; Bunnik, Utrecht
    2 februari, 15 maart, 12 april, 26 april, 17 mei, 7 juni, 21 juni VOL
  • Vrijdagen; Deventer
    9 februari, 1 maart, 22 maart, 19 april, 17 mei, 14 juni, 28 juni VOL
  • NIEUW Maandagen; Haarlem
    26 februari, 25 maart, 22 april, 13 mei, 3 juni, 24 juni, 15 juli Meld je hier aan

EMCC EQA-EIA Nobco-logo

Hartelijke groet,

Hilde Backus
Wandelcoach/Psycholoog NIP A&O

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau