Marjolijn (38) is 5 jaar communicatiemanager bij een verzekeraar. Een geweldige baan. Ze werkt keihard en zet communicatie op de kaart.

Maar er zijn ook zieke collega’s en er viel een ontslag. Privé is het ook onrustig: haar man is ontslagen en ze verhuizen. Het maakt dat ze zich alleen maar meer op haar werk stort.

Marjolijn raakt overbelast. Een burnout. Ze krijgt begeleiding en ontdekt dat ze leeft op wilskracht.

Nu leert ze te kiezen voor plezier.

Als ze dat langzamerhand meer belichaamt komt een nieuwe vraag: wat is belangrijk in haar werk? Het loopt niet helemaal lekker daar.

Koude ochtend in Amelisweerd

IJskoude wandeling

Onze eerste wandeling. Het is ijskoud, de zon schijnt, we zijn goed ingepakt. Marjolijn heeft er zin. Ze voelt dat ze op een kruispunt staat, voor nieuwe keuzes. Ze geeft zich over aan haar ‘perfecte dag’.

Ze ziet zichzelf vol toewijding discussiëren over visie en strategie van de organisatie. Haar organisatie zit momenteel in een cultuurverandering en als vanzelf maakt ze daar deel van uit. Ze is thuis is veranderings- en managementmodellen en die past ze in haar visualisatie soepel toe. Dan ziet ze zichzelf een plan van aanpak schrijven. Ze wil snelle werkers om zich heen. Ze wil invloed hebben èn zich vrij voelen.

Zo. Dat is helder.

Hoe ver staat deze droom af van de werkelijkheid?

Ze zucht. 

‘Ik krijg mijn ideeën niet over de bühne. Ze luisteren braaf. Maar ze doen het niet. Én ik heb te veel op mijn bord.’ Dan gaat er gelijk een lichtje branden: een presentatie die haar leidinggevende haar vraagt te geven, moet hij eigenlijk zelf geven! ‘Ik bespreek het vanmiddag met hem. Het past ook niet bij me, presentaties geven’.

Ze is stil. Kijkt rond en tuurt in de verte. En dan naar mij. Dan zegt ze:

‘In mijn organisatie zijn ze vooral bezig met de dingen goed doen. Ik ben altijd bezig met de vraag of we de goede dingen doen. Dat is een kenmerk van leiderschap. Maar ik ben helemaal geen leider, dus wat zegt dat over mij?’

Ze denkt na. Ik zie dat ze een belangrijke ontdekking doet. Haar ogen lichten op.

‘Ik help de leider om goede dingen te doen! Dát is mijn toegevoegde waarde!’

Een Eurekamoment.

Alles wordt duidelijk

Bij onze volgende wandeling zie ik Marjolijn met een open blik en een stevige tred. ‘Het is lang geleden dat ik me zo goed voelde’.

De eerste wandeling maakte veel los en gaf inzicht. ‘Ik snap mijn frustratie in mijn werk nu en mijn voortdurende twijfel of ik wel van toegevoegde waarde ben.

Door mijn wensen uit te spreken en jouw positieve samenvatting kreeg ik het gevoel dat ik goed ben zoals ik ben. Als ik zo kijk wordt alles duidelijker:

  • Ik werk in een drukke kantoortuin met veel onrust en ad hoc klussen. Maar ik bén introvert en houd van rustig nadenken.
  • Ik werk als manager maar ik bén een specialist.
  • Ik moet hiërarchisch aansturen maar ik bén een functionele aanstuurder. Eigenlijk wil ik geen leidinggeven maar sturen op de inhoud.

Nu begrijp ik het beter. Als ik mag zijn wie ik ben (en dat mag ik nu) dan wil ik een aantal zaken veranderen.’

Nieuwe stappen

De Talententest maakt haar enorm blij. Ze is gedreven, gefocust, gestructureerd. Iemand van de grote lijnen die ook de details ziet. Ze is leergierig, draagt verantwoordelijkheid en streeft kwaliteit na.

Ze herkent zichzelf volkomen en begrijpt haar behoefte aan focus, structuur en overzicht nu helemaal. Ze is trots op de mooie lijst van talenten en dat geeft haar energie en zelfvertrouwen.

Op haar werk profileert ze zich beter, haar houding verandert en mensen luisteren naar haar. Tot haar verbazing.

Nu zet ze nieuwe stappen. De werkzaamheden die ze voor communicatie doet, trekt ze breder. Naar de hele organisatie. Minder uitvoering, meer naar strategie.

Verrassende feedback

Dan gebeurt er nog iets. Samen met een collega doet ze een project, maar alles komt op haar neer. Ze is boos. Ze wil haar collega aanspreken, maar durft niet goed. Vlak voor onze volgende wandeling raakt ze in gesprek met deze collega. Het gesprek gaat niet over de schuldvraag, maar over de drempel om elkaar aan te spreken.

Tot haar verrassing krijgt ze feedback waar ze veel aan heeft. ‘Je maakt geen verbinding met je collega’s en medemanagers. Daarom komen mensen niet naar jou toe.’

Niet mals om te horen. Maar wat een eyeopener!

Daarom zegt iedereen ‘ja’ tegen haar plannen maar gebeurt er niets. Daarom voelt Marjolijn zich vaak een roepende in de woestijn. Ze ziet dat ze mensen aanspreekt op inhoud maar ze maakt geen verbinding. Terwijl dat de belangrijkste accelerator is om te overtuigen!

Formule van vertrouwen

Marjolijn, thuis in de inhoud, herinnert zich een prachtige formule die ze las in een boek van David Maister:

Vertrouwen = betrouwbaarheid + intimiteit + geloofwaardigheid
                                          eigen belang

Alles is in orde maar het ontbreekt haar aan intimiteit. Dat wil ze ontwikkelen.

Geitjes in Amelisweerd

Contact maken, hoe doe je dat?

Als ze per mail een verzoek stuurt aan een collega die daar negatief op reageert, wil ze zoals gewoonlijk haar antwoord terugmailen. Maar nu doet ze het anders. Ze loopt even naar haar toe. Ze gaat het gesprek aan, vraagt door en maakt verbinding. Het rare is: in plaats van een lastig gesprek, krijgt ze een meewerkende collega en een bedankje voor haar uitleg.

Ze realiseert zich des te meer dat ze vaker achter haar computer vandaan wil komen en contact wil maken met de mensen om haar heen.

Hoger beoordelingscijfer

Ze krijgt ontzettend veel waardering voor haar nieuwe inzet, zelfs een hoger beoordelingscijfer. Dat doet haar goed. Haar ontwikkeling komt in een stroomversnelling. Als vanzelf raakt ze meer betrokken bij de cultuurverandering die de organisatie doormaakt. Ze wordt onderdeel van het veranderteam en gevraagd om het veranderproces te trekken. Ook wordt ze onderdeel van het MT en krijgt ze een opleiding verandermanagement aangeboden. Haar ideeën snijden hout en met haar relatiegerichte aanpak wordt ze gehoord.

Talentenscan

Een collega uit het veranderteam zegt dat verbinden een verborgen talent van Marjolijn is. Dat valt mee. Dus het zit wél in me, denkt ze. Bovendien is de collega zo onder de indruk van haar zinvolle bijdrage dat die haar uitnodigt een boek te schrijven over de cultuurverandering in de organisatie. Marjolijn vindt het geweldig.

Verder loven mensen haar gestructureerde aanpak, haar visie en strategisch zicht. En ze vinden haar zelfs in staat om de organisatie tot een hoger plan te brengen. Een strategisch adviseur! Jee, dat is ze.

Sneeuwklokjes

Marjolijn maakt het verschil

In onze laatste wandeling waait het en het is waterkoud. Er liggen nog resten sneeuw en er zijn al wel sneeuwklokjes. Marjolijn loopt in haar stoere leren jack. Haar anders vastgebonden haar blijkt een weelde van krullen te zijn. Ze is in flow. ‘Nu werk ik met mijn talenten en ik ontwikkel mijn relatiegerichtheid. Ik ben half communicatiemanager en half strategisch adviseur. Ik creëerde mijn nieuwe rol door mezelf te zijn.’

Ze krijgt erkenning. Ze is volop in ontwikkeling om de organisatie de goede kant op de krijgen. Ze is een verbinder geworden.

Zit je ook vast in je werk? De tips helpen je om stappen te maken

  • Wie ben je als je jezelf accepteert en waardeert precies zoals je bent? Doe de basiswandeling, kom tot jezelf en kijk om je heen. De bomen zijn bomen. De vogels zijn vogels. Ze zijn wat ze zijn. Jij ook. Wie ben je als je niet anders hoeft te zijn? Mijmer er eens over. Waar loop je warm voor? Waar heb je een hekel aan?
  • Als je je realiseert dat je goed bent zoals je bent, vraag dan eens oprechte feedback aan een vertrouwde collega. Waar ben je goed in? Waar zit je onhandigheid? Welke kleine stap kun je daarin maken? Marjolijn ontdekte dat geen contact maakte en alleen over de inhoud praatte. Toen ze verbinding zocht werd ze een belangrijke speler in de cultuurverandering.
  • Kijk eens naar je werk en leven. Welke activiteiten geven je energie? En welke onderdelen kosten je energie? Welke werkzaamheden passen bij je? In welke omgeving floreer je? Je hebt een abonnement op deze wekelijkse artikelen, dan heb je ook de gratis Ecourse ‘Kies voor Geluk: In 5 stappen naar optimale inzet van je talent’. Neem er de tijd voor. Het werkt echt.
  • Zit je in een dip, een burnout, crisis? Je kunt er sterker uitkomen. Je kunt groeien van tegenslag. Lees het inspirerende boek De kracht van tegenslag van Stephen Joseph.

Ik wens je toe dat je stappen maakt naar zelfacceptatie. Dan ben je het meest van waarde voor iedereen en dus ook voor je werk.

Wat zijn jouw ervaringen? Wat vind je van het artikel? Laat het ons weten op mijn weblog.

Hartelijke groet,
Hilde Backus
©2013 Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau