Lars (33) werkt 7 jaar als adviseur in de vastgoedsector, voornamelijk in kantooromgevingen. Sinds een half jaar heeft hij een nieuwe werkgever. Leuk en leerzaam is het om samen met zijn directe collega problemen te tackelen. En er zijn problemen genoeg om mee aan de slag te gaan. Hij wordt goed betaald.

Maar er knaagt iets.

Twijfel

Alleen maar bezig zijn met kantoorwerk kost hem veel energie. Wat een saaie boel. Wat maakt zijn werk nou relevant? Hij zou wel weg willen uit die vastgoedsector. Maar durft hij dat?

Naast zijn baan is Lars reservist bij Defensie. Hij heeft regelmatig trainingsweken en oefent om ooit een bijdrage te kunnen leveren aan een uitzending, een wederopbouwmissie.

Hij is dan buiten fysiek bezig met sportactiviteiten en oefeningen. Hij geniet van het samenwerken in teamverband, hij heeft afgebakende klussen.
Hier bloeit Lars op. Hij is niet moe te krijgen, krijgt er juist energie van.
Maar ja, een baan bij Defensie zit er niet in: bezuinigingen. En om in te stromen is hij bovendien al ‘oud’.

Op Pad

Hoe kan hij de energiegevende elementen uit zijn Defensiewerk vertalen naar een baan in de burgermaatschappij? Dat wil hij weten. En hij wil zijn talenten, kracht en al zijn mogelijkheden ontdekken.

We wandelen op een heerlijke dag in mei. Als hij over zijn werk bij Defensie praat verandert er iets in zijn stem en houding. Wat een enthousiasme en energie!

Hij fantaseert over zijn ideale werkdag.

Er is een hecht team, vertrouwen. Collega’s die op elkaar bouwen.
Er is een uniform, overleg, coördinatie, ontwikkeling.
Er is sprake van maatschappelijke relevantie.
Er is fysieke inspanning.
Er is rust. Hij weet wat hij wil.

Bevlogen

Met het Talentenonderzoek ziet Lars hoe analytisch hij is. En hij heeft een duidelijke wens om te leren en zich te ontwikkelen. Lars wil leren van anderen, en wil op zijn beurt model staan voor collega’s en teamgenoten.

Hij hoeft niet zo nodig de leiding te hebben. Toch ziet hij vlot en goed de unieke kwaliteiten van zijn teamleden/collega’s. En dat laat hij niet liggen: hij verbindt mensen. Zo kunnen ze samen iets betekenen.
Lars kijkt hoe hij deze talenten in kan zetten in zijn huidige functie. En hij gaat in gesprek met zijn leidinggevende, hij wil met hem delen wat hij ziet en ervaart.

Bewustwording

Als ik Lars weer zie vindt hij zijn werk een stuk leuker. Er is veel hectiek en er is een intensieve samenwerking met zijn directe collega.
In het gesprek met zijn baas erkent hij de leidinggevende en coachende kwaliteiten van Lars. Lars voelt zich gezien en gehoord.
Hij krijgt meer ruimte. Hij vervangt tijdelijk een collega en wordt gewaardeerd in de wijze waarop hij dit doet. Dat motiveert hem wat meer voor zijn werk.

Waardering

Zijn vrienden en (oud)collega’s zien dezelfde talenten die uit het onderzoek komen. Zij roemen zijn collegialiteit. Hij is een teamplayer. Het gaat Lars niet om zijn gelijk, maar om de goede zaak. Hij kan leiden. Hij kan zich laten leiden. Een toffe collega.

Verder is hij resultaatgericht en gezond kritisch. Lars krijgt er een kick van. Wat een waardering. Collega’s merken ook op dat hij wat meer op de voorgrond mag.
Lars vindt het leuk.

Angst

‘Weet je’, zegt Lars als ik hem weer zie. Hij kijkt voor zich uit. Hij twijfelt. Hij haalt diep adem en dan zegt hij: ‘als het zou kunnen zou ik morgen bij de politie willen werken’

En dan volgen onmiddellijk de ja-maren. ‘Dat is wel een heel late carrière switch.
Ik ben al te oud. Er wordt bezuinigd. Ben ik wel sterk genoeg? Ik moet mijn vaste baan en zekerheid opgeven. Het is een strenge selectie, dat red ik niet. Dat gaat me nooit lukken. Wat vindt mijn vriendin ervan? Dat inkomen is ook veel lager. Ik zal opnieuw moeten studeren. Ik heb zo veel wensen. Die kan ik niet meer doen. Het is echt ingewikkeld Tineke! Het is een droom’.

Goud

Hij gooit het vlot over een andere boeg. Lars wil alternatieve scenario’s, ’stel dat het niet zal lukken om bij de politie te komen?’. Maar het leidt af van de dingen die hij moet doen om zijn droom te verwezenlijken.

Het is de week van de gouden medaille van Epke Zonderland. Lars en ik zijn beiden onder de indruk van zijn fysieke prestatie, sympathie en doorzettingsvermogen.

‘Lars, ga voor goud!’ moedig ik hem aan. ‘Ga ervoor. Vervul je wens. Focus op die droom. Doe het stap voor stap. Haal je alternatieven pas van stal als het echt niet lukt’

Lars gaat!

Zijn ogen schitteren. Hij kijkt me opgetogen aan. Er komt een brede glimlach. ‘Ik doe het!’.
Hij bespreekt zijn droom thuis. Zijn vriendin staat achter hem!
Hij zoekt contact met politiemensen, vraagt om feedback en schrijft zijn sollicitatiebrief.

Als ik hem voor de laatste keer zie in september zie ik een rustige en daadkrachtige blik. Met zijn brief is hij door de eerste selectie. Hij voelt zich zeker.
‘Morgen is mijn 1e selectiedag. Ik heb er zin in. Dit is wie ik ben en ik zet alles op alles. Meer kan ik niet geven’.

Lars mailt me enkele dagen later: ‘Ik ben er door!’
‘Geweldig’! ‘Wat een prestatie!’ mail ik hem terug.

Hij moet nog een aantal stappen zetten in het selectieproces waaronder: motivatiegesprekken voeren, psychologische tests doen en antecedentenonderzoek.
Maar voor hem is er geen weg meer terug. Zijn enthousiasme is niet meer te stuiten.
Wij kunnen het coachtraject afsluiten.

Focus

Dan ontvang ik zijn mail in december: ‘Tineke! Ik heb mijn aanstelling bij de politie binnen! Ik begin in februari 2013 met de opleiding.
Wow, de selectieprocedure was pittig zeg. Maar ik heb alle tijd en energie gestopt in een goede voorbereiding.
Tineke, mijn droom gaat uitkomen! De ‘alternatieve scenario’s’ kunnen overboord.

Droom komt uit

Lars zegt zijn baan op. Hij krijgt enorm veel steun van zijn vriendin, familie en vrienden. Ze reageren heel positief: ‘echt iets voor jou!’ en ‘deze functie hebben ze voor jou gecreëerd!’ Financieel gaat hij er iets op achteruit, maar het is te doen. Hij gaat er voor en heeft er zin in!

Tips om een onmogelijke droom waar te maken

  • Hoe onmogelijk je droom lijkt, onderzoek de mogelijkheden. Louter denken in beperkingen kost tijd, energie, maakt je klagend en leidt tot niets.
  • Wie bewonder je? Wie inspireert je? Voor Lars was het Epke Zonderland. Aan wie wil jij een voorbeeld nemen?
  • Maak kennis met de werkelijkheid van je droomwereld. Spreek bijvoorbeeld mensen uit je droomwereld. Lars sprak met politiemensen.
  • Deel je dromen met je partner en bespreek wat de consequenties zijn. Kun je er samen achter staan?
  • Focus op je droom en de activiteiten die je daarvoor moet ondernemen! Al het andere leidt af.
  • Lees de autobiografie van Steve Jobs. Hij hield in 2005 een indrukwekkende toespraak voor studenten die afstudeerden aan de Stanford University. Hij vertelde hoe hij zijn hele werkende leven probeerde het werk te doen dat hem energie en plezier gaf. Elke ochtend vroeg hij zich af, of – als dit de laatste dag van zijn leven was – ook zou gaan doen wat hij die dag op de planning had staan. ‘Steeds wanneer ik een paar dagen achter elkaar ‘nee’ moest antwoorden, wist ik dat ik een andere weg moest inslaan.’ Jobs wist als geen ander wat werken met energie en plezier is. ‘Je kunt alleen grootse dingen doen, als je doet waar je van houdt’, zo hield hij zijn publiek voor. ‘Als je nog niet weet waar je van houdt, blijf dan zoeken.’

Waar hou jij van? Laat het ons weten op ons weblog. Ook als je nog niet weet waar je van droomt of als je vooral piekert. We stellen je reactie zeer op prijs.

Hartelijke groet,

Tineke Franssen
Wandelcoach bij Het Coach Bureau
©2013 Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau